You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Conservation Project in Thailand door Sven Baumgärtel

Sanna Gutjahr

Ik ben op stage gegaan in een ontwikkelingsland om de verschillen in de wereld te zien. Ik heb daarvan veel opgestoken en mee mogen nemen in mijn visie waardoor het een goede keuze was. Als opdracht voor mijn stage heb ik een afvalophaalsysteem ontwikkeld voor het gebied Khlong Thom North samen met the Association of the Protection for the Environment (APE). Bewoners en kinderen nemen hun afval voortaan mee en doneren het aan de school. De verdiensten worden gebruikt voor betere educatiemogelijkheden en andere duurzame projecten. Tevens worden er door APE, Projects Abroad en de Forest Restoration Research Unit (Forru) workshops gegeven in milieukunde aan de scholen. De eerste workshops zullen gaan over het belang van afvalophaling, hoe afval gescheiden wordt, hoe je het kunt hergebruiken en de problemen die afval met zich mee brengen. Ook verdienen kinderen punten door zelfstandig hun afval te scheiden in de daarvoor gemaakte recycling gebieden. Al de verschillende soorten afvalmaterialen, waaronder veel plastic, worden namelijk op dit moment nog verbrand of gedumpt. Om te laten zien dat met afval gebouwd kan worden, hebben wij een muur neergezet die bestond uit plastic flessen waaraan vijf verschillende afvalzakken gehangen kunnen worden om afval te scheiden.

Sanna Gutjahr

Mijn eerste indrukken waren overweldigend, omdat er zulke prachtige natuur te vinden is en mijn slaapplek direct in een soort kleine jungle was gelegen. Ik was ook nog nooit zo ver weg geweest en alles was dus heel indrukwekkend. Ik vond het land heel mooi en de bewoners waren zeer gastvrij en aardig. De corruptie en grote verschillen in arm en rijk vielen me niet direct op, maar hebben nadien toch een grote indruk nagelaten op mij. De cultuur is uitermate rustgevend en vrijgevig. Iedereen leeft daar met elkaar, luid worden is onbeleefd en is ook het laatste wat ze zullen doen. De omgangswijze van de Thai vond ik heel prettig, maar van de andere kant is het ook lastig om uit te vinden wat ze precies bedoelen of willen. Ze willen je namelijk niet kwetsen. Als je ze eenmaal kent is het allemaal wat makkelijker en ook opener.

Ik participeerde mee in vrijwilligerswerk m.b.t. oceaanonderzoek en de bescherming daarvan. Ontbijt was vanaf half 7 en daarna vertrokken we naar de pier, om de boot te nemen. Dinsdag, woensdag en donderdag gingen we na het ontbijt duiken. Dat betekende afval ophalen en rapporteren of koraal en vissoorten tellen en zoeken naar koraalziektes. Maandag, vrijdag en na terugkomst van het duiken werkte ik aan mijn eigen project om een adviesrapport te schrijven over een afvalophaalsysteem. Verder ben naar kleine afvalhandelaren geweest om informatie te verzamelen en te vertellen wat mijn project inhield. Tegelijk was ik bezig met de implementatie van het afvalophaalsysteem in Thailand. Geen dag was hetzelfde, ook al zat ik heel veel dagen achter mijn laptop om informatie op te zoeken en te verwerken.

Ik heb scholen bezocht en gepraat over mijn idee. Ook heb ik presentaties aan andere vrijwilligers gegeven over mijn project en hoe ik dat combineer met het vrijwilligerswerk. De vrijwilligers heb ik aangestuurd om te helpen met de uitvoering van mijn project en ben zo van tijd tot tijd leidinggevende geweest van een groep van 15 tot 20 personen. Naast het werken gingen we ook nog voetballen op het strand, heb ik Muay Thai lessen gevolgd en in het weekend uitstapjes gedaan om de omgeving te leren kennen en leuke activiteiten te volgen waardoor ik het land leerde kennen. En elke week was ook een massage nodig om lekker te ontspannen !

Sanna Gutjahr

Het leukste aan dit avontuur was leven in een heel andere atmosfeer en omgeving, waarin ik mezelf beter mocht leren kennen en zo veel verschillende mensen ontmoet heb en dingen geleerd, waardoor ik bijna elke belevenis mijn hele leven lang zal herinneren. Om aan te komen in “het paradijs”, te mogen leren duiken en de onderwaterwereld te zien was - als ik moest kiezen - het meest fascinerende moment.

Ik ben er trots op dat het gelukt is om een afvalophaalsysteem te implementeren in twee scholen en dat ik de stap gezet heb om zo ver weg te gaan en een heel ander leven te leren kennen. Ook ben ik trots op mezelf dat ik leiding gegeven heb aan vrijwilligers en dat we samen een muur van plastic flessen hebben gerealiseerd. Het project “Recycle for Education” is een succes voor twee scholen waarin een afvalophaalsysteem gerealiseerd wordt en de bijbehorende educatie gegeven zal worden.

Sanna Gutjahr

Ik ben tegen veel uitdagingen aangelopen. Onder andere was het lastig dat er geen geld aanwezig was om een afvalophaalsysteem te implementeren. Ook is het moeilijk om informatie te vinden over wet en regelgevingen op het gebied van milieu. Tevens komt daarbij dat plannen een stuk lastiger is omdat tijd daar een heel andere rol speelt. Wat vandaag niet gebeurt komt morgen of anders volgende week wel. Voordat je iemand kan aanspreken op problemen moet je diegene ook eerst goed leren kennen. Het is in die cultuur heel onbeleefd om directe vragen te stellen zonder eerst rustig over andere dingen met ze te praten. Ook had ik soms het gevoel niet verder te komen, waardoor je frustraties opbouwt omdat je gehoopt had al veel verder te staan dan je daadwerkelijk was. Maar om telkens elke uitdaging aan te gaan, rustig te blijven en door te gaan en terug te blikken leer je wel heel veel van elke situatie.

De betrokkenheid van vele vrijwilligers heeft de meeste indruk op mij gemaakt. Door mijn wil om een systeem te starten waren de meeste ook heel enthousiast en kon je iedereen wel om hulp vragen. Vijf vrijwilligers hebben in het weekend zelfs geholpen om zo veel mogelijk voor te bereiden zodat we maandag de testmuur uit plastic flessen konden maken. Ik heb zelfs nu nog contact met veel vrijwilligers.De verschillen in arm en rijk en de bijbehorende levensstijlen heeft ook zeer veel indruk op mij gemaakt. Ik geef deze ervaring een 9.5 omdat niks helemaal perfect kan zijn en ik dus geen 10 wil geven!

Sven Baumgärtel

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲