You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Ervaringsverhaal van Tessa van Huizen op het lesgeefproject in de Filippijnen

Lesgeefproject in de Filipijnen

Een paar jaar terug ben in naar Zambia geweest. Dat was een fantastische ervaring. Na twee jaar besloot ik om nog een reis te maken. Het was geen moeilijke keuze om te beslissen waar ik naartoe wilde. Na de verschrikkelijke tyfoon in de Filipijnen dacht ik dat ze daar de meeste hulp konden gebruiken. Omdat ik studeer aan de PABO leek het mij leuk om te helpen op een basisschool.

Mijn gastgezin

Lesgeefproject in de Filipijnen

Na een lange reis werd ik opgewacht op het vliegveld in Cebu. Na 2,5 uur rijden kwamen we aan bij mijn gastgezin. Mijn gastmoeder was heel lief en ik voelde me gelijk thuis. Ik mocht wonen bij Alma en Rene, en hun drie kinderen. Ik had mijn eigen huisje dat ik de eerste twee weken deelde met een ander meisje uit Engeland. Super gezellig! Erg bijzonder dat een gezin zoveel voor je kan betekenen en jou soms nog meer geeft dan ze zelf hebben. Het is een hele ervaring om te wonen bij ‘the locals’. Je krijgt de echte Filipijnse cultuur mee. Zo at mijn gastgezin zonder bestek (gelukkig kregen wij een lepel voor tijdens het eten). Mijn douche bestond uit een klein emmertje met koud water, hetzelfde emmertje waarmee je het toilet doorspoelde. Het reizen met het lokale vervoersmiddel, de Trick, en drie keer per dag rijst, waren even wennen. Maar door deze veranderingen van cultuur en levensstijl besef je weer hoe goed wij het hebben in Nederland.

Mijn werk

Lesgeefproject in de Filipijnen

Op de school waar ik werkte werd ik goed begeleid door de medewerkers van Projects Abroad. Alles werd geregeld. Ik ging voor zes weken lesgeven in grade 6 (10-11 jaar). Ik mocht ook nog Engelse les geven in een tweede klas. In beide klassen zaten 42 leerlingen. Dit was wel even wennen! Ook gaf ik iedere dag aan twee kleinere groepen ‘remedial teaching’, waarbij we vooral gingen oefenen met lezen. De juf waarbij ik mocht helpen was een ontzettend lieve vrouw met een aangrijpend verhaal. Ook achter sommige leerlingen op school ging een heftig verhaal. Zo hadden sommige leerlingen hun ouders verloren of moesten ze eerst door een rivier lopen om naar school te kunnen. Bijzonder hoe blij die leerlingen altijd naar school komen.

Lesgeefproject in de Filipijnen

De eerste twee weken waren de leerlingen nog een beetje afstandelijk en verlegen. Ik was de eerste ‘blanke juf’ die ze ooit hadden gezien. Na twee weken veel leuke spelletjes te hebben gespeeld en veel lessen te hebben gegeven, kreeg ik een steeds betere band met de leerlingen. Ik had al snel een gitaar gekocht en in de klas zongen we vaak. Een jongen wilde ook leren om gitaar te spelen. Daarom leerde ik hem, en nog twee anderen, gitaar spelen. Dit bracht mij op het idee om geld in te zamelen om instrumenten te kopen voor de school. Via Facebook heb ik veel geld gekregen van lieve sponsors. Ik heb hiermee gitaren, trommels, een keyboard en andere instrumenten kunnen kopen. Van de rest van het geld heb ik speeltoestellen gekocht voor op het schoolplein. De leerlingen hadden namelijk niet veel speelmateriaal. Dit heeft mij nog dichter bij de lokale bevolking gebracht. Deze mensen zijn zo dankbaar!

Lesgeefproject in de Filipijnen

De tyfoon heeft helaas grote schade achtergelaten. Twee klaslokalen waren nu nog steeds helemaal verwoest. Iedere ochtend begonnen we met het opruimen van puin en het schoonmaken van het plein. Ook de angst bij de leerlingen was vervelend om te zien. In de tijd dat ik er was, heb ik ook een aantal lichtere tyfoons meegemaakt. Toen er een iets zwaardere tyfoon was voorspeld, waren er maar 7 kinderen naar school gekomen. De rest was te bang om te komen. Omdat sommige kinderen het moeilijk hadden, was het erg fijn om er voor hen te kunnen zijn. Ze vonden het super om te zingen, muziek te maken en leuke spelletjes te spelen. Soms is gewoon laten weten dat je geeft om een kind voor hen al genoeg om alle ellende even te vergeten. Ik zal de leerlingen en leerkrachten van de school nooit vergeten!

Vrije tijd

Lesgeefproject in de Filipijnen

Omdat ik in de Nederlandse zomervakantie ging, waren er veel andere vrijwilligers. Deze kwamen van over de hele wereld. Dit was super gezellig! Iedere avond spraken we af. Ook in de weekenden deden we veel leuke dingen. Er liggen veel prachtige eilanden rondom het eiland Cebu. En ook Cebu City is een leuke stad. Genoeg te doen dus in je vrije tijd! Een kleine impressie van gave dingen om te doen: bezoek de chocolate hills, zwem met walvishaaien, ga duiken en vooral; geniet van de prachtige blauwe zeeën en witte stranden!

Lesgeefproject in de Filipijnen

Het is heel moeilijk om in een kort verhaal uit te leggen hoe gaaf en hoe speciaal de Filipijnen zijn. Daarom kan ik maar 1 ding zeggen: GO YOURSELF TO FIND OUT!

Tessa van Huizen

Tessa van Huizen

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲