You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Incaproject in Peru door Thania Vrolijk

Hallo allemaal,

Thania Vrolijk

Mijn naam is Thania Vrolijk en ik ben 19 jaar. In de zomer kwam ik op het impulsieve idee om een jaar later een maand naar Peru te gaan. Peru bezoeken is altijd al een droom geweest en ik besloot het gewoon te doen. Mijn omgeving verklaarde me eerst voor gek, maar het is de beste keuze geweest die ik ooit heb gemaakt. Ik studeer aan de lerarenopleiding geschiedenis en ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de Inca’s. Toen ik zag dat er een project in Peru was waarbij ik opgravingen kon doen op plaatsen waar de Inca’s veel hebben achtergelaten, wist ik meteen dat dit de beste reis ooit zou worden. Het Incaproject van Projects Abroad bestaat uit het uitvoeren van archeologisch werk, de lokale kinderen helpen met lezen in de bibliotheek en helpen op het land om het huis waar de vrijwilligers verblijven.

Thania Vrolijk

De reis van Amsterdam naar Lima duurde erg lang. Gelukkig ging ik samen met een klasgenoot deze reis doen, dus had ik nog wel wat gezelschap. Toen we na meer dan een dag reizen eindelijk in Cuzco aankwamen, werden we opgehaald door iemand van Projects Abroad. Dit was allemaal prima geregeld. Hij bracht ons naar een huis waar we even uit mochten rusten. We kregen daar meteen een echte Peruaanse maaltijd en thee gemaakt van cocabladeren. Dat wordt in Peru veel gedronken, want cocabladeren helpen goed tegen hoogteziekte.

Thania Vrolijk

Na het uitrusten werden we in een klein busje naar Huyro gebracht. Huyro is het dorpje waar het Incaproject gevestigd is. Deze rit duurde 5 uur en was erg indrukwekkend. Je ziet prachtige bergen en typisch Peruaanse dorpjes. Tijdens deze rit hadden we meteen tijd om vier andere vrijwilligers te ontmoeten. Drie ervan kwamen uit Frankrijk en eentje uit Italië. Het was in het begin spannend om met de meisjes te praten, maar je merkt al snel dat de taalbarrière minder groot is dan je verwacht. Na meer dan 30 uur reizen kwamen we eindelijk in Huyro aan. In Establo (het huis waar we sliepen) ontmoetten we de rest van de vrijwilligers. We werden hartelijk ontvangen en ik voelde me meteen thuis. Establo zou je kunnen zien als een grote schuur met verschillende slaapzalen. Jongens en meisjes slapen apart, maar verder leef je gezellig samen. Er is geen warm water, maar hier wen je snel genoeg aan. Na een week zie je Establo echt als ‘thuis’.

Thania Vrolijk

Vier dagen per week ga je de berg op om opgravingen te doen. Je doet de opgravingen op prachtige locaties en tijdens het werken leer je de rest van de vrijwilligers goed kennen. Ik zag hen al snel als een soort van familie en ik mis ze als ik aan ze denk. Gelukkig houden we nog veel contact via social media. Op donderdagmiddag ga je de kinderen uit het dorp helpen met lezen. Het is hierbij handig als je een beetje Spaans spreekt. Ik kan geen Spaans en hierdoor was het werk wel lastig om te doen. Gelukkig hielpen de andere vrijwilligers mij. De kinderen zijn heel open en geïnteresseerd in jou, en dus was het erg leuk om te doen.

Elk weekend ben je vrij om te doen wat je wilt. Je kunt ervoor kiezen om in Establo te blijven, maar wij kozen ervoor om elk weekend naar Cuzco te reizen. In Cuzco kan je superlekker eten en gezellig rondhangen met de andere vrijwilligers. Vrijwilligers die er al langer zitten kennen weer vrijwilligers van andere projecten die in het weekend ook in Cuzco zijn en zo leer je steeds meer mensen kennen. Ik kan je aanraden om alpaca te proberen, dat is heerlijk! Als je durft, zou ik ook zeker cavia proberen te eten. Dan heb je een stoer verhaal om thuis te vertellen. Ook besluiten veel vrijwilligers om een tatoeage in Cuzco te laten zetten. Dit gebeurt veilig en goed en kost bijna niets. Ik heb er ook een laten zetten en dit zal mij de rest van mijn leven herinneren aan deze geweldige reis.

Thania Vrolijk

Twijfel je of je deze reis wil ondernemen? Ik zou het gewoon doen! Je wordt in korte tijd veel zelfstandiger, je leert over andere culturen, je doet iets nuttigs in je vakantie, je leert geweldige mensen kennen en na een paar weken spreek en denk je vanzelf in het Engels. Ik ging zelfs Engels praten tegen mijn klasgenoot, wat natuurlijk niet nodig was. Een goede motivatie is natuurlijk ook het feit dat je Machu Picchu kunt bezoeken, want in het echt nog duizend keer mooier is dan op foto’s.

Veel liefs,

Thania

Thania Vrolijk

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲