You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Professional Thijmen Borghart over zijn tijd bij het fysiotherapie project in Thailand

‘’Er was geen twijfel dat er een verschil zou zijn tussen fysiotherapie in Nederland en Thailand. Niet beter, niet slechter, alleen een groot verschil.’’ – Thijmen Borghart

Thijmen Borghart

Thijmen Borghart is een 26 jarige PRO fysiotherapie vrijwilliger uit Nederland die een maand in het ziekenhuis in Thailand heeft gewerkt. Hier heeft hij veel geleerd over verschillende behandelingen maar ook over de taal en cultuur. Na de kennismaking met zijn nieuwe collega’s van het fysiotherapie project, was het tijd om ook daadwerkelijk te starten.

In het begin was Thijmen eerst wat nerveus om met nieuwe patiënten te gaan werken. Zijn eerste patiënt was een man die van een dak was gevallen waaraan hij een gekneusde wervelkolom overhield. Met als gevolg dat hij controle over zijn ledenmaten afnam. Na een paar weken in bed gelegen te hebben is het gevoel langzaam weer terug gekomen. Doordat Thijmen zijn expertise ligt bij orthopedische klachten, heeft hij veel tijd in de elektrotherapie kamer doorgebracht, waar meer patiënten waren met deze problemen.

Thijmen Borghart

Tijdens zijn studie voor fysiotherapeut begeleide Thijmen eerstejaars studenten in de antinomie en klinische redenering. Naar zijn mening de twee moeilijkste onderdelen van de gezondheidszorg. Hij zag het als een uitdaging om studenten meer te leren van het vak met het doel om de studenten zelf vragen te laten stellen, zodat zij zelf moeten nadenken in plaats van het antwoord al te geven. Deze vaardigheid kwam hem ook goed van pas tijdens zijn tijd in het ziekenhuis.

‘’Wanneer ik patiënten behandel zijn de fysiotherapeuten erg benieuwd naar de manier waarop ik te werk ga, waarom ik dat doe en wat de theorie achter de behandeling is. Met als gevolg dat de behandeltijd wel langer werd, omdat ik naast de behandeling ook uitleg gaf aan de stagiaires en fysiotherapeuten. Na behandeling bespraken we de technieken nog verder, en nu willen zij dat ik hen de technieken leer!’’

Door zijn expertise van orthopedische klachten, vindt hij het fijnste om met zijn handen te werken in de elektrotherapie kamer. De patiënten die hij behandeld in de kamer variëren van mensen met een vastzittende schouder tot multi-pathologie rugklachten. Toen hij startte met de behandeling van zijn patiënten op de Westerse manier, met Nederlandse technieken, liepen zijn collega’s rond en probeerde op die manier te begrijpen hoe hij te werk ging.

‘’Mijn zelfvertrouwen is gegroeid na alle waardering van patiënten en collega’s. Een jonge jongen, hij kwam onder behandeling na het verwijderen van een tumor, was erg terug getrokken maar we leren elkaar steeds beter kennen. Het is nog wel een struikelblok om met hem te communiceren in het Thais maar we doen samen een beetje gek en hij lacht dan naar me!”

Tijdens Thijmens verblijf in Thailand werd hem gevraagd om een ‘VIP- patiënt te behandelen, niet wetende wat dat zou moeten betekenen. Hij besloot om te gaan kijken. Het bleek om een inspecteur te gaan die met gecompliceerde klachten kampte. Er hadden al verschillenden artsen naar het probleem gekeken maar nu wilde hij graag Thijmens mening.
Na een onderzoek en het stellen van een aantal korte vragen ging hij aan de slag. Na ongeveer een half uur had hij de pijn verwijderd in het onderbeen van de man, maar aan de situatie was niets veranderd, want zijn heup stond nog steeds niet in de juiste stand.
Samen met een collega is Thijmen gaan brainstormen om een aantal mogelijke verklaringen te vinden en aantal behandelingen besproken welke ze volgende week kunnen proberen wanneer de man terugkomt.

Thijmens ervaringen met zijn collega’s, de patiënten en het gastgezin zijn de mooiste herinneringen die hij heeft op gedaan tijdens zijn project in Thailand.

‘’Patiënten beginnen me te herkennen als een van de medewerkers en begroeten mij met een mix van respect en nieuwsgierigheid. Ik probeer om mee te doen aan de Thaise gewoontes zoals het buigen met mijn handen tegen elkaar in de juiste positie. Tijdens mijn verblijf heb ik ook een aantal Thaise woorden geleerd en dat maakt de mensen aan het lachen en ik word vanzelf verbeterd als ik het verkeerd uitspreek. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik me meer op mijn gemak voelde en minder bang was om fouten te maken.”

Thijmen Borghart

“Voordat ik weer terug naar Nederland ging was het tijd om afscheid te nemen. Het was erg moeilijk omdat elke moment geweldig was en niemand wilde dat ik weg ging. De patiënten waren erg blij en er zijn nog steeds mensen die naar me vragen. Zij wilden zelfs niet dat ik het ziekenhuis zou verlaten. Een groter compliment kan ik me niet bedenken!”

Thijmen was erg blij met de manier waarop Projects Abroad alles heeft georganiseerd en communiceerde naar hem toe. Projects Abroad heeft hem goed voorbereid voor de eerste overweldigende dagen in het ziekenhuis en bood voldoende informatie voor de weken dat hij er werkzaam was. “ Je betaalt een hoop geld, maar het is zeker de moeite waard!’’

Thijmen Borghart

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲