You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Valerie van Hoof – Natuurbehoud & Milieu in Fiji

Valerie van Hoof

Vanaf je aankomst in Fiji voel je je eigenlijk onmiddellijk thuis. Een weliswaar andere omgeving verwelkomt je. Het adembenemende landschap en de brede "bulaaaaa" begroetende glimlachen staan garant voor iedereen die het vliegtuig afstapt. Ik arriveerde op een feestdag en een feest was het ook echt! Ik kon niet klagen. Ik had heel last minute mijn vrijwilligerswerkproces in gang gezet en hoe dan ook, een week nadat ik me inschreef stond ik in Nadi International met mijn tas te zwaaien. Die dag sliep ik in een gastgezin. Een gezellig Indisch koppel dat al drie gezellige fransozen onder haar hoede had van het vrijwilligersteam in Nadi, werd ook mijn familie voor die nacht. Samen vierden we "Diwali" met spicy chili’s en een feestelijke berg rijst en werden we als kers op de taart traditioneel gekleed.

"Fascinerend hoe open en liefdevol de Fijians zijn."

Valerie van Hoof

Na het vuurwerk nam ik de volgende dag de bus naar Pacific Harbour. Daar ben je wel even mee zoet. Ik had al 34u reizen achter de kiezen dus die extra 3u bussen kon er echt nog wel bij! Maar ook daar gastvrijheid ten top want bijna alle mensen op de bus vertelden me verhalen en gaven me tips over de kleine dorpjes die we passeerden. Fascinerend hoe open en liefdevol de Fijians zijn. Ik werd onmiddellijk uitgenodigd om mee te zingen in de kerk op zondag en ik moest ook direct vertellen bij wie ik Kerstmis ging vieren. Heerlijk volk!

"Wetend dat het broodnodig is en noodzakelijk voor mens en oceaan, daar zet je er sowieso je schouders onder."

Valerie van Hoof

Het project zelf huist in een wit gigantisch huis met zwembad! Hoera! Je gaat af en toe echt die frisse (zwembad)duik kunnen gebruiken met de hitte en de vochtigheid die je tegemoet gaat. De honden worden je beste vrienden en de andere vrijwilligers en staffmembers je familie. Nog nooit zoveel lol gehad als tijdens mijn 7 weken daar op het project. Je leert over haaien, je gaat taggen en maakt je handen echt vuil, je zorgt dat kinderen en communities begrijpen wat de impact is van gereguleerd vissen. Mangrovewerk is een modderfestijn maar hard labeur. Wetend dat het broodnodig is en noodzakelijk voor mens en oceaan, daar zet je er sowieso je schouders onder. Je krijgt workshops en haalt er misschien wel extra duikbrevetten.

"Leren duiken is een easy kunstje!"

Valerie van Hoof

Haaien zijn zo belangrijk en zo interessant dat duiken je leven helemaal gaat inpalmen. Tijdens het snorkelen zie je al de mooiste soft and hard corals ter wereld. Maar ga je wat dieper, dan opent er absoluut een nieuw paradijs voor je. Leren duiken is een easy kunstje! Al hoort er wel verantwoordelijkheid en groepsgevoel bij. Niet hier even aan beginnen puur voor de lol. Alles wat je daar beneden ziet, is ook scientific data en daar hoort ook heel wat kennis bij. Je hoofd er dus wel bijhouden! De organisatie waar Projects Abroad mee samenwerkt is echt top! Ik heb enkel lof voor hen. Na het project meldde ik me aan bij United Nations en tal van andere projecten om kracht bij te zetten. No sharks, no healthy ocean. Zonder haaien verandert alles! Dus stap die vlieger op en voeg je bij onze haaienfamilie.

"Ik zag wondermooie vriendschappen ontstaan en hoe ver ze reiken."

Valerie van Hoof

Het leukste van deze trip was eigenlijk het ontmoeten van mensen die zich durven gooien in het leven. Twintigers die alles even anders willen of echt vastberaden met marine life omgaan. Maar ook bijvoorbeeld Stacy ,een moeder van twee twintigers die haar job opgaf en die kwam hier leren duiken. Louise, een avontuurlijke vijftiger uit Australië die zichzelf ten volle overgaf aan het project. Ik zag wondermooie vriendschappen ontstaan en hoe ver ze reiken. Ik kan niet wachten op onze reünie die we alvast gepland hebben in hartje Europa!

Weet dat Fiji je graag ziet en dat de muggen je onvermijdelijk ook graag verwelkomen. Niet krabben en duizend keer sprayen is de enige oplossing om niet met witte benen terug te keren. Wit van de littekentjes, want je kleurtje heb je hier al na 2 dagen. Ook daar is insmeren de boodschap. Soit, geniet van de nooit teleurstellende kracht van de natuur, van de humaniteit, van de simpelheid en de schoonheid van deze 333 eilanden.

Kom af! Heb plezier en vooral SAVE THE SHARKS!

Valerie van Hoof

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲