You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Lesgeefproject in Fiji door Yvette Engels

Wat is precies geluk? Wanneer voel je jezelf gelukkig? Deze vragen hebben mij de maanden voordat ik naar Fiji vertrok bezig gehouden. Ga je pas geluk ervaren als je ook weet hoe ongeluk aanvoelt? Of heb je daar geen ongelukkig gevoel voor nodig?

De reis naar Fiji heeft mij veel gebracht, maar om je ook gelukkig te voelen wanneer je alleen rondloopt in een onbekende stad aan de andere kant van de wereld, waar je constant aangekeken wordt, dat had ik van tevoren nooit kunnen bedenken. Om alleen te reizen naar de andere kant van de wereld kan ik iedereen aanraden. Je leert jezelf allereerst goed kennen; je leuke punten, maar ook kom je wel eens achter een punt dat verbeterd kan worden. De kennis die je opdoet over jezelf maakt je uiteindelijk een krachtiger en gelukkiger mens.

Yvette Engels

Na mijn baan opgezegd te hebben in Nederland met als doel andere uitdagingen aan te gaan in het leven en mijn hobby reizen weer op te pakken, kwam ik tijdens mijn zoektocht op het internet Projects Abroad tegen. Wat een mooie mogelijkheid om reizen te combineren met vrijwilligerswerk! Het aanbod was enorm. Mijn uiteindelijke keuze viel op de prachtige eilandengroep Fiji. Veel over gelezen en zoals velen wel eens prachtige foto’s van Fiji gezien of een mooie documentaire op de televisie van Fiji bekeken. Conclusie: een prachtig paradijselijk land.

Maar het heeft ook een andere kant: onderwijs loopt niet zoals wij dat kennen in de westerse landen. De gebouwen, het lesmateriaal en de lesmethodes zijn compleet anders. Dit was voor mij de reden om mij een maand lang in te zetten op een lesgeefproject.

Na een ontzettend lange reis naar Fiji kwam ik aan op het vliegveld in Nadi. Wat een overweldigende warmte! Hier moet je eerst erg aan wennen, zeker als je net zoals ik vertrekt uit een bevroren Nederland. Na mijn aankomst op het vliegveld werd ik door een medewerker van Projects Abroad naar mijn gastgezin gebracht.

Door mijn vele reizen in het verleden weet ik dat ik in sommige landen, zoals Fiji, niet de woonstandaarden moet verwachten zoals wij die in het westen kennen. Het huis was ook hier weer geheel anders dan waar ik thuis in woon. Maar wat bijzonder om een maand mee te mogen leven met een lokale familie! Je kan op vakantie gaan naar Fiji, maar de cultuur leren kennen kan je naar mijn idee het best binnen een Fijiaans gezin. Wat een bijzondere gesprekken heb ik gevoerd met de gezinsleden, maar ook met de vrienden en familie die wel eens over de vloer kwamen. Veel vragen beantwoord gekregen, maar ook veel antwoorden kunnen geven aan de inwoners van Fiji. Want ik was nieuwsgierig, maar ook zij waren nieuwsgierig naar het leven in Nederland en meer specifieker naar dat van mij.

Natuurlijk hoort daar een traditioneel Kava-avond bij. Dit bijzondere drankje wordt veel gedronken in Fiji, maar persoonlijk heb ik het bij één keertje gehouden. De smaak stond mij niet aan, maar het is zeker de moeite waard om te proberen. Wil je kennis maken met Fiji, dan hoort daar zeker Kava bij.

Yvette Engels

De vier weken dat ik op Fiji was heb ik mij ingezet op the Davuilevu Methodist Primary School. Deze basisschool was niet ver van mijn huis vandaan en elke ochtend de busrit naar school heeft mij de mogelijkheid gegeven om mij middenin het normale leven van Fiji te bevinden. In het begin waren de kinderen nog bang om naast mij te zitten, maar aan het eind werd er bijna gevochten om een plekje naast mij in de bus. Ik heb op school meegeholpen in groep 6 en groep 1 en was best geschrokken van het gedateerde lesmateriaal: groep 6 kreeg nog les uit een boek uit 1970!

Tevens zag ik ook hoe sommige kinderen de hele dag moesten zitten; kapotte stoelen was een veel voorkomend probleem. Gelukkig werd er verderop gebouwd aan een nieuw schoolgebouw, wat me op dat moment een beetje geruststelde. Toch heb ik nieuwe stoelen, woordenboeken en leesboeken geschonken aan de school, dankzij mijn inzamelingsactie in Nederland. Deze konden ze goed gebruiken en wat heerlijk om dit te schenken en vervolgens glimlachen terug te krijgen. Die glimlachen zijn er altijd, hoe de (thuis)situatie van de kinderen ook is. Dit zet je aan het denken en deze gedachte heb ik meegenomen naar Nederland.

Naast het werk blijft er veel tijd over om samen met de andere vrijwilligers Fiji te verkennen. Door elke donderdagavond een sociale avond te hebben leer je ook elke keer weer nieuwe vrijwilligers kennen en hoef je nooit ergens alleen heen te gaan. Ik heb samen met de andere vrijwilligers de mooiste eilanden bezocht. Als je dan op zo’n eiland staat, dan bevind je jezelf echt in het paradijs; zo onbeschrijfelijk mooi! Mocht je de mogelijkheid hebben en je hebt een duikbrevet, dan raad ik zeker de sharkdive aan. Immens spannend van tevoren, maar wat een kick geeft het je als je tussen de grote haaien zwemt! En hoe blij ben je als je daarna weer veilig een voet op het land zet!

Fiji; een ervaring om nooit meer te vergeten. Prachtig land, vriendelijke mensen en een bijzondere ervaring om te mogen leven binnen een Fijiaans gezin en mee te mogen helpen op een basisschool!

Groetjes,
Yvette

Yvette Engels

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲