You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Donatie aan Mama Nora

Vrijwilliger Karlijn donatie weeshuis Tanzania

Vorig jaar ben ik vrijwilligerswerk in Arusha, Tanzania gaan doen. Ik heb er toen voor gekozen om me gedurende 8 weken in te zetten binnen een sociaal project. Tijdens mijn tijd in Tanzania heb ik kennis mogen maken met Mama Nora, een lieve, zorgzame vrouw die zich ontfermt over zo'n 20 weeskinderen.

De eerste keer dat ik haar ontmoette, had ze zich prachtig aangekleed en liet ze vol trots haar terrein aan mij zien. Ze heeft een klaslokaal waar de weeskinderen onderwijs krijgen, twee slaapkamers met stapelbedden, een keuken, een kamer waar twee vrijwilligers kunnen slapen, buiten wat ruimte waar de kinderen kunnen spelen en een klein stukje moestuin. Het geheel was niet groot en de kwaliteit ervan liet ook nog wat te wensen over, maar ik kon aan Mama Nora zien dat ze tevreden was. Echter, een belangrijk onderdeel van het warme nest dat Mama Nora de kinderen biedt, ontbrak. Ze vertelde me dat de watertank al ruim 5 jaar leeg is, waardoor ze geen stromend water hebben en dus niet zomaar kunnen drinken, douchen en wassen. Om aan water te komen moet een lange afstand worden afgelegd naar een dorp verderop waar flessen water gekocht kunnen worden. Het kopen van flessen water is een zwaar, tijdrovend en duur karwei. Wat ik bewonderde aan Mama Nora is dat ze niet zeurde over het feit dat ze geen water hadden. Natuurlijk vond ze het vervelend, maar ze leek zich bewust te zijn van de dingen die ze wél bezat en hier van te genieten. Wat een bijzondere vrouw, wat een tevreden mens.

Eenvoudig lokaal in weeshuis Tanzania

De situatie van Mama Nora liet mij niet koud en ik besloot dat ik haar wilde helpen, een steentje bij wilde dragen aan de thuishaven van haar en de kinderen. Bij de volgende ontmoeting, vlak voor mijn vertrek terug naar Nederland, vertelde ik Mama Nora dat ik haar graag waterleidingen zou willen geven. Haar reactie raakte me; ze viel stil omdat ze het zich niet leek te beseffen, maar toen het eenmaal tot haar doordrong begon ze er op los te fantaseren wat dit zou veranderen en wat ze de kinderen hierdoor allemaal zou kunnen bieden. Ik ben nog nooit zo blij geweest iemand iets te kunnen geven.

Weeshuis Tanzania keuke mama Nora

De donatie van het geld regelde ik met Projects Abroad en de stafleden van Projects Abroad in Tanzania beloofde me direct aan de slag te gaan met een aannemer voor het aanleggen van de waterleidingen. Dit gaf een goed gevoel en ik vertrok met een gerust hart naar Nederland.

Een aantal maanden geleden kreeg ik geweldig nieuws uit Tanzania: Mama Nora heeft weer stromend water! Tranen sprongen in mijn ogen en een gevoel van geluk overspoelde me. Wat moet het een bijzonder moment zijn geweest dat ze de kraan weer open kon draaien en er weer water stroomde! En wat ben ik dankbaar dat ik dat voor haar en de kinderen heb kunnen doen.

Karlijn Kemmeren

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Jongerenreizen Campaign 2018

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲