You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Fysiotherapie vrijwilliger helpt het medische team bij historische rugby wedstrijd in Samoa

Op 7 juli ging het nationale rugby team van Samoa, Manu Samoa, de strijd aan met het Nieuw-Zeelandse All Blacks team tijdens een langverwachte oefenwedstrijd in Apia Park. Ondanks de sterke band tussen de twee landen, hadden de All Blacks nog nooit een wedstrijd in Samoa gespeeld, tot groot ongenoegen van de lokale bevolking. Na jaren van lobbyen, vond de wedstrijd nu dan eindelijk plaats in het hart van de Samoaanse hoofdstad, in een vernieuwd stadion met 8000 toeschouwers.

Projects Abroad fysiotherapie vrijwilliger in Samoa maakt deel uit van medisch team tijdens een rugby oefenwedstrijd tussen Manu Samoa en de All Blacks in Apia Park.Projects Abroad Samoa heeft sinds september 2014 een goede band opgebouwd met de Samoa Rugby Union, toen onze fysiotherapie vrijwilligers begonnen te werken met de spelers. Als resultaat van deze samenwerking werd Tobias van der Sar, een Nederlandse Projects Abroad vrijwilliger, gevraagd om tijdens de All Blacks wedstrijd deel uit te maken van het medische team op het veld.

Tobias ging oorspronkelijk naar Samoa om daar vrijwilligerswerk te doen op het fysiotherapie project, waar hij zou werken bij zowel de Fiamalamalama school voor verstandelijk en fysiek gehandicapten als voor de Samoa Rugby Union. Zijn plan was om drie maanden op Samoa te blijven, tot hij door het bestuur van de Samoa Rugby Union benaderd werd met de vraag te komen werken tijdens de wedstrijd van Manu Samoa tegen de All Blacks. Door de prachtige kans om mee te helpen tijdens deze historische wedstrijd, besloot Tobias zijn reis twee maanden te verlengen. “Het was een ongelofelijke kans, een geweldige ervaring, beter dan ik ooit had durven dromen” aldus Tobias.

De wedstrijd was van groot belang voor Samoa; het was niet alleen de eerste keer dat de All Blacks het land bezochten, maar het schonk Samoa ook een vaste plek in de internationale rugby gemeenschap. Ondanks de onderlinge competitie worden de All Blacks zeer gerespecteerd in Samoa, door de sterke relatie tussen Samoa en Nieuw-Zeeland. Samoa heeft in het verleden ook veel topspelers geleverd aan het All Blacks team, waaronder veel huidige teamleden. Wat het nog spannender maakte, is dat 24 Samoaanse spelers die in het buitenland spelen, terug naar hun thuisland keerde om hun thuisland te vertegenwoordigen in de oefenwedstrijd.

Iedereen keek lang uit naar de wedstrijd en het All Blacks team werd hartelijk ontvangen toen ze uit het vliegtuig stapten op het vliegveld van Samoa. Elke dorp op de weg tussen het vliegveld en de hoofdstad, hadden hun straten versierd met decoraties en vlaggen – de All Blacks waren de sterren van de show in de hoofdstad Apia.

Samoaanse fans vieren feest tijdens de rugby proefwedstrijd van de All Blacks tegen Manu Samoa in het Apia Park, SamoaDe landelijke impact van de wedstrijd was enorm, het was zelfs zo dat de Samoaanse Minister President, Tuilaepa Lupesoliai Sailele Malielegao, de dag van de wedstrijd tot feestdag benoemde en heel Samoa een halve dag vrij kreeg.

Het was een spannende en zware wedstrijd, maar uiteindelijk wonnen de All Blacks met een score van 25-16. Ondanks deze uitslag zou je niet gedacht hebben dat het Samoaanse team had verloren; de atmosfeer in de stad was geweldig en iedereen vierde feest tot diep in de nacht.

Deze wedstrijd was voor Tobias de eerste kans om als professional aan de slag te gaan, sinds zijn afstuderen aan de Thim van der Laan Internationale Hogeschool voor Fysiotherapie, afgelopen september. “Ik had het niet beter kunnen wensen. Door mee te werken met het lokale medische team tijdens de wedstrijd heb ik veel nieuwe vaardigheden geleerd, ook heb ik persoonlijke eigenschappen verworven die nodig zijn voor mijn beroepsuitoefening. Aanwezig zijn in het stadion en deel uitmaken van de sfeer tijdens de wedstrijd was fenomenaal.”

Tobias’ ervaring is een geweldig voorbeeld van de kansen die de deelname aan een vrijwilligersproject in het buitenland kan bieden. Vóór zijn tijd in Samoa, had Tobias geen ervaring met rugby, omdat het geen populaire sport is in Nederland. Echter na zijn betrokkenheid bij de Samoa Rugby Union hoopt hij opnieuw voor het Samoaanse team te kunnen werken tijdens het wereldkampioenschap rugby in het Verenigd Koninkrijk later dit jaar. Dit zou weer veel andere deuren voor Tobias kunnen openen in zijn carrière als fysiotherapeut.

Lees meer ervaringsverhalen van Projects Abroad vrijwilligers in Samoa, en lees meer over het Fysiotherapie project in Samoa.

Terug naar Nieuws

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Projects Abroad News Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲