You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Projects Abroad lesgeef vrijwilligers lanceren zomerkamp in Nepal: The Deepmala Club

Projects Abroad vrijwilliger speelt met de kinderen tijdens de zomervakantie in NepalThe Deepmala Club is een initiatief opgezet door twee vrijwilligers uit Denemarken en Groot Brittannië, die het uiterste haalden uit hun tijd bij het lesgeef project in Nepal. Door hun goede samenwerking en toewijding voor het project, zijn zij een mooi voorbeeld voor toekomstige vrijwilligers.

“Het begon met een overleg over de lentevakantie,” zegt Malte Mathies Løcke, een student bij de universiteit van Kopenhagen, die voor 12 weken naar Nepal vertrok. “Voordat we begonnen met ons lesgeef project op de Deepmala Secondary English School, wisten we dat er een schoolvakantie zou vallen in maart. Hoewel we de kans hadden om door Nepal te reizen, wist ik dat ik in die tijd iets wilde doen om een betere band op te bouwen met de lokale gemeenschap en de leerlingen van Deepmala.”

Een andere vrijwilliger die samen woonde met Malte was Harry Smith, hij is bezig met zijn geschiedenis opleiding aan de universiteit van York. Samen begonnen ze te brainstormen, met als einddoel om de schoolvakanties op een zinvolle manier door te brengen, voor zowel de kinderen als henzelf.

“Bij Deepmala kwamen veel kinderen erg vroeg aan op school, veel vroeger dan de lessen begonnen” zei Harry. “Toen de schoolvakantie er aan kwam, realiseerde ik me dat de reden waarom kinderen eerder kwamen, was omdat hun ouders moesten werken en de kinderen dus thuis niets konden doen. Dit was het begin van de Deepmala Club.”

“In het begin dachten Harry en ik eraan om een schaakclub op te starten,” vertelt Malte, “maar we kwamen al snel met andere ideeën om de lessen te vervangen. Toen we hadden bedacht om activiteiten zoals kunst, drama en sport te introduceren, kwam het idee van de Deepmala Club echt van de grond.” Nadat ze het idee van de vakantieclub aan de hoofddirecteur van de school hadden voorgelegd, hebben ze het idee ook naar Projects Abroad gecommuniceerd. Lesgeef en Sociale zorg coördinator Genevieve Cox: “Ik was erg onder de indruk van de ambitie en vastberadenheid van Harry en Malte. Ze hadden vrij door Nepal kunnen reizen tijdens deze schoolvrije weken, maar kozen ervoor om zich in te zetten voor hun school en gemeenschap. Ze kwamen naar me toe met het verzoek voor materiaal dat ze konden gebruiken voor het zomerkamp. Ik hielp hen graag verder met zowel benodigdheden als begeleiding vanuit Projects Abroad.”

Malte en Harry op het lesgeef project in Nepal tijdens het zomerkamp waar ze Engelse les gavenDe twee vrijwilligers realiseerden zich al snel dat het zomerkamp ook een kans was om innovatieve lesgeef methoden uit te proberen waarbij zij hun kennis en creativiteit als docenten konden inzetten. “We zijn de hoofdirecteur van de school dankbaar voor de toestemming om dit programma zelf in te vullen. Het vertrouwen dat hij had in ons, was van essentieel belang,” zei Malte. “Met dank aan de ondersteuning van Genevieve en alle medewerkers van Project Abroad, hebben Harry en ik het programma helemaal zelf kunnen invullen”. Harry voegt hier nog aan toe: “Tijdens normale schooluren volgden wij het voorbeeld van de lokale leraren en pasten we ons aan hun methodes aan. Tijdens het zomerkamp hadden we de kans om zelf een lesprogramma te bedenken met de focus op creativiteit, wat anders is dan hoe de meeste Nepaleese kinderen les krijgen.”

 “In plaats van de ‘top-down’ methode, draait het bij de Deepmala Club om experimenteel leren. Door de kinderen veel met elkaar te laten samenwerken, integreerden wij de Engelse taal in de dagelijkse activiteiten. Wij maakten hierbij gebruik van adaptief onderwijs.” legt Malte uit. Deze gedachte leidde tot een zorgvuldig ontwerp waarin twee weken lang team building, sport activiteiten, educatieve competities en schilder- en dramaworkshops werden georganiseerd. Nog vier andere Projects Abroad vrijwilligers, die ook aanwezig waren tijdens de schoolvakantie, hielpen Malte en Harry met de organisatie van de Deepmala Club.

“Malte en ik kwamen hier om les te geven,” vat Harry samen. “Ondanks dat het erg fijn was geweest om een trektocht te doen in de Himalaya, of op een Chitwan safari te gaan gedurende de vakantie, hebben wij elke kans om onze lesgeef vaardigheden te gebruiken met beide handen gegrepen. Wat begon als een verlangen om de scholieren een veilige plek te geven in hun vrije tijd, is uitgegroeid tot een programma voor 50 kinderen, wat de potentie heeft om verder te groeien. We hopen dat toekomstige vrijwilligers met veel trots de Deepmala Club zullen voorzetten.

Na de verwoestende aardbeving in de Kathmandu Vallei in april 2015, is het vakantiekamp dat is opgezet door Malte en Harry, tijdelijk stopgezet. Projects Abroad vrijwilligers in Kathmandu en Deepmala helpen momenteel mee met het lesgeven aan kinderen en werken hard om de beschadigde scholen weer te herstellen voor tijdens het wederopbouw project.

Met de hulp van toekomstige vrijwilligers in Nepal, wil Projects Abroad de Deepmala Club weer opstarten zodra de faciliteiten op scholen en de lokale levensomstandigheden verbeterd zijn.

Terug naar Nieuws

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲