You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligers maken grote stappen op het vrijlatingsproject met Peruaanse slingerapen

Natuurbehoud vrijwilligers in Peru hebben onlangs weer een belangrijke vooruitgang geboekt in het hart van het Amazone regenwoud, met de herintroductie van de slingeraap (Ateles chamek) in het wild. Gevestigd in het Taricaya Ecologisch Reservaat, hebben Projects Abroad vrijwilligers de taak om één van de meest diverse ecosystemen ter wereld te beschermen en te behouden.

Het monitoren van het succes van de herintroductie van slingerapen in Taricaya

Een jonge slingeraap met een radiohalsband slingert van tak tot tak na zijn vrijlating in het wild door vrijwilligers bij het Projects Abroad natuurbehoud project in het Taricaya Ecologisch Reservaat, Peru

De Peruaanse slingeraap is een bedreigde diersoort als gevolg van menselijke invloeden, zoals de jacht op zogeheten ‘bushmeat’, dierenhandel en het kleiner worden van het leefgebied. Plaatselijk was het dier uitgestorven, maar na jaren van onderzoek en toewijding, waren de vrijwilligers de afgelopen jaren in staat om vier groepen slingerapen weer terug te zetten in het wild in Taricaya, waarmee het project een doorslaand succes werd.

Vrijwilligers monitoren de vrijgelaten apen met speciale radiohalsbanden en telemetrieapparatuur, waardoor ze de vooruitgang van de dieren door de jaren heen kunnen volgen en indien nodig een extra handje kunnen helpen in het geval van een gewonde en zieke aap. De meerderheid van de gegevens toont aan dat de Peruaanse slingeraapjes zich inmiddels volledig thuis voelen in het gebied waar ze 50 jaar geleden ook al leefde.

Wat dit succes nog groter maakt, is het feit dat er intussen een derde babyaapje in het wild is geboren, wat laat zien dat het werk van onze natuurbehoud vrijwilligers een echt en duurzaam verschil maakt in Taricaya. We zijn blij om te kunnen melden dat de baby’s van vorig jaar ook groeien en bloeien binnen de groep.

Projects Abroad Peru leidt de weg in de rehabilitatie van primaten

Een klein slingeraapje wordt grootgebracht om te worden teruggezet om het wild bij het Projects Abroad Natuurbehoud project in het Taricaya Ecologisch Reservaat, Peru

Als gevolg van het succes van het project, wordt er veel contact opgenomen met onze vrijwilligers in Peru door mensen uit heel Latijns Amerika voor advies over gelijksoortige programma’s voor grote primaten in deze landen. Om deze vragen goed te kunnen beantwoorden, hield Projects Abroad een 5-daagse cursus in Taricaya, waarbij vrijwilligers vertelden over hun werk in het opvangcentrum en in het veld. Biologen uit Belize, Colombia, Brazilië en Ecuador vlogen over om meer te leren van de lokale staf en vrijwilligers, en om te zien of ze een gelijksoortig project in hun regio kunnen opstarten.

We zijn enorm trots dat onze vrijwilligers baanbrekend zijn bij zo’n belangrijk project als dit en vooraan staan bij het behoud van het Amazone regenwoud.

Bekijk meer nieuws en updates over het Projects Abroad Natuurbehoud project in Peru.

Terug naar Nieuws

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲