You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Kinderdagverblijf Roemenië ontvangt 14 duizend euro van oud-vrijwilliger

Oud-vrijwilliger Arie Anton van Oostveen heeft 14 duizend euro opgehaald voor het kinderdagverblijf in Prejmer, Roemenië. Van Oostveen is sinds zijn deelname aan het lesgeef project van Projects Abroad in Roemenië betrokken gebleven bij het lot van dit dagverblijf. Dankzij deze donatie is het mogelijk om extra personeel aan te nemen, nieuw onderwijsmateriaal aan te schaffen en een extra groep kinderen de sociale zorg en ondersteuning te geven die ze nodig hebben.

Toen Arie Anton van Oostveen (71) uit Vierhouten zich in 2010 inschreef voor het lesgeef project in Roemenië, was dit voornamelijk omdat hij een nuttige invulling wilde geven aan zijn pensioen en niet doelloos thuis wilde zitten. Hij wilde iets doen voor de gemeenschap en tegelijkertijd een tijdje naar het buitenland. Van Oostveen kon echter niet vermoeden dat deze twee maanden vrijwilligerswerk op dit project zo’n blijvende impact zouden hebben op zijn leven én op dat van de kinderen in Prejmer.

Dagverblijf als uitvalsbasis

“Tijdens mijn vrijwilligerswerk in Prejmer kwam ik erachter hoe belangrijk dagopvang is voor de kansarme kinderen in dit dorp”, vertelt Van Oostveen. “Ouders zijn vaak niet thuis als hun kinderen van school komen en ze zijn (financieel) vaak niet in staat om hen een goede opvoeding te geven.” In het dagverblijf krijgen de kinderen een maaltijd, leren ze over het belang van goede hygiëne en worden ze geholpen bij hun huiswerk. Ook is er tijd voor hobby’s en plezier. Hier spelen vrijwilligers een belangrijke rol. Van Oostveen: “Als werktuigbouwkundige vond ik het heel leuk om de kinderen met techniek in aanraking te laten komen.  Zo heb ik samen met hen een stofzuiger uit elkaar gehaald om te zien hoe hij werkt en heb ik hen een papieren molen laten maken. Dat vonden ze geweldig.”

Vechten voor het voortbestaan

De Nederlandse oud-vrijwilliger Arie Anton van Oostveen doneert 14 duizend euro aan kinderdagverblijf in Roemenië Toen Van Oostveen bij zijn vertrek hoorde dat de dagopvang waarschijnlijk gesloten zou worden vanwege het wegvallen van (Europese) subsidies, kon hij het niet aanzien dat dit ten koste zou gaan van de allerarmsten. “De mensen in deze gemeenschap hebben een goed hart, zij moeten ook de mogelijkheden krijgen”, zegt de oud-vrijwilliger. Hij richtte Stichting Klim-op op en begon de dagopvang financieel te steunen. “Ik betaal elk jaar het salaris van één docent, waardoor 30 kinderen verzekerd zijn van opvang”, vertelt Van Oostveen. Daarnaast doneert hij af en toe wat extra’s voor kleren, voedsel of onderwijsmateriaal.

Stichting Klim-op werkt onder andere samen met stichtingen in het samenwerkingsverband Nunspeet en Ontwikkelingssamenwerking en kreeg zo afgelopen jaar de kans om binnen de gehele gemeente Nunspeet voorlichting te geven over Roemenië en fondsen te werven. Van Oostveen kon rekenen op gulle giften van de kerk, bedrijven en inwoners. Het opgehaalde bedrag werd verdubbeld door de gemeente, waardoor hij uiteindelijk 14 duizend euro kon doneren. Dit geld zal gebruikt worden om een extra groep kinderen naschoolse opvang te geven, nieuwe schoolmaterialen te kopen en pedagogische en psychologische ondersteuning te kunnen bieden aan zowel de kinderen als hun ouders. Dit om ook de thuissituatie te verbeteren.

Betrokkenheid van vrijwilligers

Het werk van Van Oostveen blijft niet onopgemerkt in Prejmer. Toen hij in september naar Roemenië afreisde om de cheque te overhandigen aan het kinderdagverblijf, waren behalve de medewerkers en de kinderen ook de burgemeester en de priester aanwezig bij de ceremonie. “Iedereen is erg onder de indruk van de betrokkenheid van Arie en het feit dat hij zich vanuit Nederland zo blijft inzetten voor Roemenië”, vertelt Alexandra Ichim, Projects Manager van Projects Abroad in Roemenië. “Het is ontzettend bijzonder om te zien dat een oud-vrijwilliger zo betrokken blijft.” Claudia Mihaiu, manager van het kinderdagverblijf, geeft aan dat de hulp van Van Oostveen niet alleen zeer belangrijk is voor het reilen en zeilen op het kinderdagverblijf, maar dat het tevens een bron van motivatie is. “Zijn vrijgevigheid en zorg vormt voor ons het bewijs dat er nog steeds goede mensen zijn die om hun medemens geven”, zegt Mihaiu.

Sinds de oprichting in 1992 is Projects Abroad actief in Roemenië en de organisatie werkt sinds 2006 samen met het kinderdagverblijf in Prejmer. Behalve vrijwilligers van het lesgeef project en het sociale project helpen vrijwilligers van het journalistiek project , drama project of dans project bij het organiseren van buitenschoolse activiteiten voor de kinderen. Lees hier meer over de verschillende projecten in Roemenië

Terug naar Nieuws

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Projects Abroad News Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲