You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Het bevorderen van een gezondere levensstijl in de achtergestelde wijken van Kaapstad

Na veel plannen en voorbereiden heeft het voeding project in Zuid-Afrika in januari dit jaar haar eerste vrijwilligers verwelkomt.

Projects Abroad Nutrition volunteers sit with a group of young girls at their placement in Cape Town, South AfricaJulie McDonald, afgestudeerd met de masteropleiding voedings- en dieetleer aan de Universiteit van Sydney, was een van de eerste vrijwilligers bij het project. “Ik nam deel aan het voeding project om de gemeenschap te leren en te motiveren wat betreft een gezonde levensstijl. Ik wist niet dat ik zo veel uit het project kon halen, van de leuke herinneringen tot het verkrijgen van meer zelfvertrouwen tijdens het geven van voorlichting.  Het is een ervaring die ik nooit zal vergeten. “

In armoedige wijken, waar geweld en ziektes sterk aanwezig zijn, wordt gezonde voeding en voldoende beweging niet als prioriteit gezien. Project Manager Deborah Talbot zegt, “De impact van het voeding project wordt vergroot wanneer vrijwilligers echt in de gemeenschap werken en gezondheidszorg toegankelijk maken voor diegene die anders zelden gezondheidszorg professionals zien.”

Vrijwilligers op het project werken samen met andere Projects Abroad projecten in Kaapstad ter verbetering van de gezondheid en levensstijl van degenen die blootgesteld worden met de harde realiteit van het leven in een township.

Harry Kent, adjunct-directeur van Projects Abroad Zuid-Afrika zegt, “Door de jaren heen  hebben we gezien dat kinderen bij onze projecten in Kaapstad erg weinig eten vanuit huis uit meekrijgen, als gevolg hiervan hebben ze moeite met concentreren tijdens de lessen.  Met onze verbeterde inzet bij de sociale projecten met het Care Management plan, moesten we een manier vinden om dit probleem op te lossen.”

Projects Abroad Nutrition volunteers sit with children from the Surfing project in Cape Town, South AfricaVrijwilligers op het voeding project geven voorlichtingen over het belang van goede voeding voor jonge kinderen aan de lokale medewerkers bij onze projecten. Vrijwilligers kopen groente van een partner organisatie en leren de begeleiders hoe ze een gezonde maaltijden kunnen bereiden. Met de juiste ingrediënten en begeleiding kunnen de kinderen profiteren van een dagelijkse gezonde maaltijd en zorg van de Projects Abroad medewerkers en vrijwilligers.

Vrijwilligers zijn ook begonnen met het verbeteren van de gezondheid van kinderen die twee keer per week de surf lessen volgen op het surf project. Deze kinderen hebben vaak overgewicht of zijn ondervoed. De vrijwilligers helpen met het bereiden van een voedzame maaltijd voor hen en runnen voeding-gebaseerde activiteiten zodat de kinderen meer leren over de voordelen van gezond eten.

Andere taken van vrijwilligers zijn het beoordelen en advies geven aan de lokale bevolking die lijdt aan de ziektes HIV en TB, zij hebben een specifiek dieet nodig dat hun leven drastisch kan verbeteren. Ze ontvangen een gezondheid evaluatie en vrijwilligers helpen hen om een dieet plan op te stellen en moedigen hen aan een eigen moestuintje te beginnen.

Britse vrijwilliger Naomi Smith beschrijft haar ervaring: “Het is bijna onmogelijk om een dergelijke kans ergens anders te vinden, om zulke praktische ervaring op te doen en zo betrokken te raken in de gemeenschap. Je werk wordt heel erg gewaardeerd en werken met mensen laat je op een creatieve manier denken!”

A Projects Abroad Nutrition volunteer sits with a community member during a Nutrition outreach programme in Cape Town, South AfricaAlhoewel het voeding project nog jong is, is Projects Abroad al jaren actief in Kaapstad en hebben we een goed inzicht in de behoeften van de lokale bevolking waar we mee werken. “We hebben enquêtes gehouden om een beter begrip te krijgen van de specifieke behoeften van de gemeenschap.  De meest voorkomende problemen zijn obesitas bij vrouwen en een schaarste aan mensen die hun eigen voedsel kweken,” zegt Kent.

Ondanks dat dit het enige project is dat zich 100% focust op voeding is Kent ervan overtuigd dan Projects Abroad een positieve impact kan maken. “We hopen dat dit nieuwe project erkend zal worden en dat we, samen met de vrijwilligers, een grotere impact kunnen maken en meer gemeenschappen kunnen helpen.”

Door het promoten van een gezonde levensstijl op een aantal verschillende projecten en groepen, zijn de vrijwilligers op het voeding project in staat begeleiding en advies te bieden aan achtergestelde gemeenschappen die anders geen toegang hebben tot zulke informatie. Deze begeleiding maakt het ook mogelijk voor de verschillende projecten om hun eigen werk voort te zetten zoals het surfen, zorg geven of advies geven, op een meer productieve, gezonde en duurzame manier.

Ruby Burchfield uit de Verenigde Staten, afgestudeerd in Public Health, vond haar tijd als vrijwilliger een waardevolle leercurve: “Mijn ervaring… was zowel waardevol als verbazingwekkend. Ik voel dat ik zo veel heb geleerd over de lokale mensen, de cultuur, de wetenschap achter voeding en over mezelf.”

Terug naar Nieuws

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲