You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Schoon drinkwater voor schoolkinderen in Madagaskar

Lachende kinderen op een lokale school  at a local school van een  Projects Abroad lesgeef project in MadagaskarOp 5 mei hebben de Sociale zorg vrijwilligers in Madagaskar hun handen uit de mouwen gestoken om honderden schoolkinderen in Andasibe van schoon drink water te voorzien.

Kraanwater is in dit gebied vaak niet veilig om te drinken. Voornamelijk kinderen hebben hierdoor een verhoogd risico op maag en buikpijn en kunnen door het drinken van dit water problemen krijgen met hun spijsvertering of zelfs het risico lopen op hepatitis en cholera.

“Kraanwater is het enige water wat aanwezig is op school; de meeste kinderen kiezen er daarom voor om helemaal niks te drinken” aldus Lowie Goetgeluck, een Vlaamse vrijwilliger die Sociaal Werk studeert in België. Het gevolg hiervan is dat veel kinderen maar één of twee glazen water per dag drinken, meestal pas wanneer ze weer thuis zijn.

Gedurende de schooldag, juist wanneer ze moeten focussen en alert moeten zijn, drinken ze geen water. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor hun concentratie en gezondheid.

Het initiatief van vrijwilligers

Dit is waar vrijwilligers het initiatief hebben genomen. Met de hulp van de Projects Abroad medewerkers in Madagaskar besloten zij om een watervoorziening aan te leggen met veilig drinkwater bij een openbare school in Andasibe, waar meer dan 400 studenten in de leeftijd tussen 6 en 12 jaar op school zitten.

De vrijwilligers hebben ervoor gekozen om kachels van bakstenen en cement aan te leggen, naast de schoolgebouwen. Deze kachels kunnen worden gebruikt om iedere nacht water te koken voor de kinderen op de school, zo is het water in de ochtend genoeg afgekoeld en veilig om te drinken.

Ieder schoolkind heeft ook een gepersonaliseerde beker gekregen met daarop hun naam. Deze kunnen ze op hun bureau zetten, klaar om te gebruiken.

Het belang van genoeg water drinken

Projects Abroad vrijwilligers en medewerkers bouwen kachels voor het koken van schoon drinkwater voor een lokale school in Andasibe, MadagaskarDe vrijwilligers en Projects Abroad medewerkers hebben bovendien van deze gelegenheid gebruik gemaakt om de kinderen meer te leren over het belang van water drinken voor hun gezondheid en welzijn. De vrijwilligers hebben de kinderen aangemoedigd gedurende dag genoeg water te drinken  en hebben uitgelegd wat de gevolgen kunnen zijn wanneer ze niet genoeg drinken, vooral als het erg warm is. Dit is erg belangrijk in Madagaskar, aangezien de temperaturen kunnen oplopen tot 40 graden gedurende de zomer op het eiland.

Dit kleinschalige project zal op lange termijn positieve effecten hebben op de gezondheid van alle kinderen op deze school en bovendien de kinderen in staat stellen zich goed te blijven concentreren tijden de lessen, want hun scholing ten goede komt. Projects Abroad gaat de mogelijkheden verkennen om dit initiatief uit te breiden naar andere scholen in de regio.

Lees hoe jij kan bijdrage aan een sociaal project in Madagaskar of ergens anders in de wereld

Terug naar Nieuws

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲