You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Spotlights op inzet Projects Abroad voor geletterdheid kinderen

Kinderen in Ghana worden voorgelezen door een vrijwilliger op het voetbalveldOnze vrijwilligers in Ghana zijn een groot voorstander van het ‘Soccer Pitch Reading’, een nieuw gemeenschapsproject in de Cape Coast regio dat begin juni is opgestart. Met dit initiatief geven vrijwilligers lokale kinderen leesles tijdens hun wekelijkse voetbaltraining.

Projects Abroad werkt samen met een lokale voetbalschool voor jongeren in een kansarme gemeenschap. “De kinderen zijn gek op voetbal maar tonen nauwelijks interesse in onderwijs”, zegt Eric Ewusie, Assistent Regional Coordinator in Ghana. Het project gebruikt voetbal om kinderen te interesseren en hen naar de training te laten komen, waar ze vervolgens in een leuke en interactieve omgeving aangemoedigd worden om te lezen.

Dit is slechts één van de vele initiatieven van Projects Abroad vrijwilligers over de hele wereld en waaraan aandacht werd besteed op de 50ste International Literacy Day, die gevierd werd op 8 september 2016.

Aandacht voor geletterdheid

Op een voetbalveld in Ghana krijgt een jongen een boek aangereikt.Het ontwikkelen van geletterdheid bij kinderen is de belangrijkste focus van alle lesgeef en sociale projecten van Projects Abroad. Het hoofddoel is om zogenaamde ‘Literacy Rich Environments’ te ontwikkelen op onze projecten om zo de lees- en schrijfvaardigheden van de kinderen te verbeteren.

Een ‘Literacy Rich Environment’  betekent dat we verzekeren dat kinderen toegang hebben tot materialen zoals flashcards en boeken, deel kunnen nemen aan activiteiten zoals voorlezen of zingen, en aangemoedigd worden zich te ontwikkelen tijdens praatgroepen en lees-/schrijfsessies. Op elk project dat geletterheid als prioriteit heeft, meten we de toegang van kinderen tot materialen, activiteiten en ondersteuning aan de hand van een checklist voor drie niveaus: of een project veel hulp, een beetje hulp of geen hulp nodig heeft.

Doelgericht werken

Het ultieme doel is dat alle projecten op deze drie gebieden (materialen, activiteiten, ondersteuning) de hoogste score halen. Om dit doel te behalen, richten vrijwilligers zich op de problemengebieden die achterhaald worden via deze checklists. Wanneer een project bijvoorbeeld wel genoeg boeken heeft, maar geen passend lesmateriaal, dan zullen de vrijwilligers hier aan werken.

De checklist fungeert ook als een gids voor het soort activiteiten waar medewerkers en vrijwilligers zich op kunnen richten om geletterdheid te promoten. Bijvoorbeeld door met baby’s en peuters te praten over foto’s en woorden uit hun omgeving. Onze management plannen en gedetailleerde checklists leiden er toe dat we problemen op onze projecten in kaart kunnen brengen en we er samen met onze toegewijde medewerkers en vrijwilligers aan kunnen werken om ze te verhelpen.

Internationaal succes

Vrijwilligers van het ‘Soccer Pitch Reading’ project in GhanaOnze vrijwilligers hebben hard gewerkt om de ideeën rondom ‘Literacy Rich Environments’ te implementeren en inmiddels vindt dit plaats in 45 verschillende centra, verdeeld over 19 landen. Tussen eind februari en eind augustus 2016 verbeterden we de kwaliteit van ‘Literacy Rich Environments’ met 6,59%. Succes betekent dat een project een niveau hoger is gekomen, bijvoorbeeld van ‘heeft veel hulp nodig’ naar ‘heeft een beetje hulp nodig’ of ‘heeft een beetje hulp nodig’ naar ‘heeft geen hulp meer nodig’. De meeste vorderingen zijn geboekt in Nepal (22,6%), Cambodja (15,63%), Samoa (10,94%) en Senegal (9,38%).

Van een voetbalveld in Ghana tot het wereldwijd uitrollen van verbeteringen voor geletterdheid; we zijn van plan om op deze successen voort te borduren. Tot op heden toont het ‘Soccer Pitch Reading’ project veel potentie om uit te breiden. “Het is pas in juni begonnen maar de feedback van de vrijwilligers is zeer positief”, zegt Jenny Puyo, Operations Manager voor Ghana. “We zijn nu met slechts één club gestart maar we hopen het snel uit te breiden naar twee.” Voor de vrijwilligers die hierbij betrokken zijn is het een kans om direct de resultaten te zien van hun inzet en te ontdekken hoe zij bijdragen aan het grotere plaatje.

Lees hier meer over de projecten binnen de Sociale Zorg en de lesgeef projecten of bekijk de mogelijkheden in Ghana

Terug naar Nieuws

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲