You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilliger doneert kleren aan meer dan 100 talibé kinderen in Senegal

Fien Ackerman uit België wist meteen dat ze in een Franstalig land in Afrika vrijwilligerswerk wilde gaan doen. Na het lezen van ervaringsverhalen van oud-vrijwilligers en enkele persoonlijke overwegingen, viel de keuze op Senegal. Zij besloot in april en mei te gaan lesgeven en deel te nemen aan het sociale zorg project. Tijdens de voorbereidingen voor haar vertrek las Fien veel over haar bestemming en stuitte op de benarde situatie van de talibé kinderen in Senegal.

Bedelen in versleten kleren
Project Abroad vrijwilliger en medewerkers zoeken nieuwe schoenen uit voor talibé kinderen in SenegalHet concept ‘talibé’ is uniek in West-Afrika en met name in Senegal is de problematiek behoorlijk ernstig. Een talibé (oorspronkelijk betekent dit student of discipel) is een jongen die zijn familie heeft verlaten om in een daara, een soort Islamitische school, te gaan wonen. Meestal worden de jongens ver weg van hun families gestuurd, naar daara’s in grote steden. Deze daara’s worden gerund door Islamitische docenten, die ‘marabouts’ worden genoemd. Het komt veel voor dat de marabout de jongens dwingt om hun dagen op straat door te brengen, waar zij bedelen om het kleingeld van voorbijgangers.

De talibé kinderen ontbreekt het vaak aan mogelijkheden om nieuwe kleren te krijgen en aan volwassenen om op terug te vallen. Hierdoor dragen ze vaak maandenlang dezelfde kleren. Voordat Fien naar Senegal vertrok, besloot zij dan ook om geld in te zamelen met als doel de kinderen die zij zou gaan ontmoeten en helpen op haar project, te kunnen voorzien van nieuwe kleren.

“De kinderen hebben helemaal niets: ze leven zonder hun ouders, zonder enige luxe en soms zelfs zonder eten”, vertelt Fien over de situatie in Saint Louis. Dit was voor haar reden om de kinderen te gaan helpen.

Spaghetti voor het goede doel
Voordat Fien aan haar zorgproject begon, organiseerde ze een ‘spaghetti avond’ in België. Ze nodigde vrienden en familie uit om bij haar thuis te komen eten en vroeg hen om geld te doneren.

Fien organiseerde het diner samen met haar moeder. Ze serveerden pasta en desserts en speelden traditionele Senegalese muziek. Er kwamen maar liefst zestig mensen langs en elke gast doneerde tien euro. Samen haalden ze zeshonderd euro op, wat zou worden gebruikt om nieuwe schoenen en kleren te kopen voor de talibé kinderen in Senegal.

Van dit geld kon Fien 150 broeken, 200 T-shirts en 80 paar schoenen kopen, die ze aan meer dan honderd kinderen kon uitdelen. Ook kon ze nog reservekleding in het zorgcentrum achterlaten.

Blij met een nieuwe outfit
Talibé jongens in de nieuwe kleren die ze hebben gekregen van een Projects Abroad vrijwilliger in Saint Louis, SenegalHet Projects Abroad zorgcentrum in Senegal wordt gerund door twee fulltime medewerkers, Amina en Omar, met de hulp van vrijwilligers. Het hele project wordt gefinancierd door Projects Abroad en giften van vrijwilligers. Het centrum is een veilige haven voor talibé kinderen, die er komen om te spelen, video’s te kijken, Frans en Engels te leren, medische zorg te ontvangen en – één keer per week – van een lunch te genieten.

Op de dag dat Amino en Fien de nieuwe kleren uitdeelden, kwamen de kinderen om de beurt het centrum binnen en kregen T-shirts, broeken en schoenen in hun maat. De meeste jongens droegen oude, afgedragen kleren. Ze waren erg gelukkig met hun nieuws outfits. “Het was geweldig om de kinderen te zien lachen”, vertelt Fien. Ze is blij dat ze met haar bijdrage een positieve impact heeft gehad op het leven van de talibé kinderen in Senegal.

De situatie van de talibé kinderen in Senegal is grimmig, maar vrijwilligers zoals Fien kunnen dit helpen veranderen.

Lees hier hoe jij een verschil kunt maken in Senegal of bij één van de andere sociale zorg projecten over de hele wereld

Terug naar Nieuws

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲