You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Wederopbouw project in Nepal levert een jaar later nog steeds een belangrijke bijdrage

Het is alweer een jaar geleden dat vrijwilligers van het Wederopbouw project in Nepal de eerste scholen in de Kathmandu-vallei weer begonnen op te bouwen. De aardbeving – en de bijbehorende naschokken - die het land in april 2015 zwaar trof, maakte vele scholen met de grond gelijk, waardoor kinderen geen veilige leeromgeving meer hadden. De onderwijsmiddelen lagen in puin en het land was lamgeslagen, waardoor het onderwijs van de Nepalese kinderen tot stilstand kwam.

Vrijwilligers als doorzetters
Vrijwilligers van Projects Abroad helpen op het Wederopbouw project met het herbouwen van scholen en toiletten. Binnen 24 uur na de aardbeving zette Projects Abroad een Wederopbouw project op om scholen in en rondom Kathmandu weer te herstellen en vrijwilligers begonnen zich al snel aan te melden om te helpen met deze werkzaamheden. Amper een maand later startten vrijwilligers al met de fundering van de Sunrise School, de eerste van de zes scholen die het afgelopen jaar is heropgebouwd.

Karleen Stevens, een vrijwilliger uit Australië, kwam in Nepal gedurende de eerste maand van het project. “Het was goed om te weten dat de kinderen wiens onderwijs was onderbroken, weer naar school konden als wij klaar waren. Toch was het niet gemakkelijk. We moesten de funderingen van de school weer helemaal opnieuw aanleggen en we werkten tijdens de Moesson. Regelmatig was de bouwplaats overstroomd en vol met modder als we ’s ochtends aankwamen. Het optimisme en het enthousiasme van de teamleiders en de vrijwilligers was echter geweldig en we gingen elke dag weer lachend aan het werk vol met aanmoedigingen.”

Veiligheid scholen
Mr. Surendra Maharjan, directeur van de Sunrise School, op het nieuwe terrein van de school in Kathmandu, Nepal, waar vrijwilligers van het Wederopbouw project de school herbouwen.De zes scholen zijn herbouwd met de hulp van bouwingenieurs, architecten, lokale medewerkers en ruim 450 vrijwilligers. De scholen moesten vanaf de grond af aan opnieuw worden opgebouwd, maar  bieden nu met maar liefst 65 lokalen de mogelijkheid aan 1500 kinderen om weer naar school te gaan. Ook hebben zestig leraren hun baan weer terug.

Door de naschokken waren veel kinderen bang om gebruik te maken van de reguliere schoolgebouwen omdat ze mogelijk konden instorten. Met dit in het achterhoofd, hebben de medewerkers en vrijwilligers veiligheid boven alles gesteld en is elke school gemaakt van aardbevingsbestendige, flexibele materialen en lichte zinken dakplaten. Ze hebben de muren in heldere kleuren geschilderd en muurschilderingen gemaakt die creativiteit stimuleren, waardoor de kinderen zich veilig en blij voelen.

Waardevolle bijdrage
Vrijwilligers van Projects Abroad ontmoeten de kinderen van wie de school is herbouwd door het Wederopbouw project in NepalHoewel er nog steeds veel werk te doel is in Nepal, zijn we – dankzij de voortzetting van het werk van onze toegewijde medewerkers en vrijwilligers - er van overtuigd dat we onze impact op scholen en gemeenschappen in het land nog verder kunnen uitbreiden.

“Onze vrijwilligers op het Wederopbouw project hebben het afgelopen jaar in hevige regenbuien, overstromingen, een brandstof crisis, extreme hitte maar ook hele lage temperaturen gewerkt en hun grenzen verlegd om anderen te helpen”, zegt Mircea Samoila, operationeel manager voor Nepal. “Het is het allemaal waard geweest, niet alleen vanwege de dankbaarheid van de kinderen en de leraren, maar ook vanwege de vele lessen die we over onszelf hebben geleerd, terwijl we onze tijd en energie inzetten voor onze medemensen.”

Lees hier hoe jij een bijdrage kunt leveren aan het Wederopbouw project in Nepal om het land weer op de been te helpen.

Terug naar Nieuws

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲