You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Anne is klaar voor haar Global Gap Wereldreis

Over een paar dagen is het zover: de Global Gap Wereldreis 2017/2018 gaat beginnen! Dit jaar gebruiken maar liefst 22 vrijwilligers uit o.a. Canada, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk én Nederland hun tussenjaar om 8 maanden op wereldreis te gaan en vrijwilligerswerk te doen. Anne (17) uit Gelderland is één van de deelnemers. Voor ze in het vliegtuig stapt naar Ghana, de eerste van de vijf bestemmingen, vroegen we haar naar haar verwachtingen én wat ze sowieso in haar koffer stopt.

Waarom heb je besloten om een tussenjaar te nemen?

Anne gebruikt haar tussenjaar om vrijwilligerswerk te doen tijdens de Global Gap Wereldreis.“Ik ben afgelopen jaar geslaagd voor mijn VWO-diploma. Ik wist heel lang niet wat ik wilde gaan doen en zo ontstond het idee van een tussenjaar. Ik wist eigenlijk al snel dat ik in mijn tussenjaar wilde gaan reizen, omdat ik daar ontzettend van hou. Via mijn zus kende ik Projects Abroad al en had ik de Global Gap Wereldreis al voorbij zien komen. Ik vond het direct heel gaaf en het is altijd in mijn hoofd blijven hangen. Daarnaast was ik voorlopig eigenlijk wel klaar met school en altijd maar leren. Ik vind leren heel leuk, maar na zes jaar werken voor mijn diploma vind ik het heerlijk om een jaar iets voor mijzelf te gaan doen. Daarnaast is het zo dat ik tijdens mijn tussenjaar pas 18 word. Ik heb dus ook alle tijd om er een jaar tussenuit te gaan. Toen ik dit allemaal op een rijtje had staan, was de keuze snel gemaakt.”  

Wat maakte je enthousiast over de Global Gap Wereldreis?

“Ik hou ontzettend veel van reizen en het liefst zou ik alle plekken op de hele aarde bezoeken. Met de Global Gap Wereldreis krijg ik de kans om een deel van de wereld te zien en dit te combineren met het helpen van anderen. Wat mij ook heel erg aantrok is dat ik via het vrijwilligerswerk de kans krijg om landen op een andere manier te ervaren. Het maakt een groot verschil of je als toerist ergens bent of dat je vrijwilligerswerk doet met ‘locals’ en bij ‘locals’ verblijft.”

Wat zijn je verwachtingen?

“Ik vind het lastig in te schatten wat ik kan verwachten tijdens deze reis. Ik hoop natuurlijk dat ik een ontzettend gaaf jaar heb en super veel leuke nieuwe mensen ontmoet. Toch weet ik zelf ook dat er momenten gaan zijn dat ik het zwaar krijg, maar dat hoort erbij. Juist omdat ik het zo lastig vind om in te schatten wat ik kan gaan verwachten, heb ik mezelf voorgenomen om alles over me heen te laten komen en te zien wat er gaat gebeuren. Zolang ik mijn paspoort en geld heb, red ik het wel. Gelukkig heeft de groep waarmee ik reis al contact met elkaar via een WhatsApp. Dit is heel fijn, omdat je nu al dingen met elkaar kan overleggen en aan elkaar kan vragen als je ergens over twijfelt.”

Je gaat naar vijf verschillende bestemmingen in acht maanden, hoe heb je je voorbereid?

Deze reisgidsen stopt Anne sowieso in haar koffer voor haar Global Gap Wereldreis

“Ik heb van elk land een reisgids gekocht en alle informatie gelezen op de site van Projects Abroad. Hierdoor weet ik waar ik per land rekening mee moet houden. Ik heb al stukken gelezen in de reisgidsen maar ook niet alles, omdat ik het leuker vind om dingen te ervaren in het land zelf zonder er van tevoren al teveel van af te weten. Naar mijn idee sta ik hierdoor meer open voor nieuwe ervaringen.

Verder heb ik al vroeg contact opgenomen met de GGD om alle vaccinaties en andere belangrijke zaken op orde te krijgen. Aangezien ik zo lang weg ga, is het belangrijk om alles goed te plannen. Ik ben maanden geleden al begonnen met lijstjes te maken met wat ik voor welk land moet regelen en wat ik moet hebben etc. Dit heeft voor mij heel goed gewerkt. Ik heb nu een duidelijk overzicht van wat ik nog moet regelen.”

Waar heb je het meeste zin in? 

“Ik kijk echt heel erg uit naar mijn keuze project in Zuid-Afrika, namelijk journalistiek. Ik heb voor dit project gekozen, omdat dit in hetzelfde vakgebied ligt als de studie die ik volgend jaar wil gaan doen [Internationale bachelor in Communication & Media, red.]. Ook vind ik het Engels lesgeven in Peru echt heel gaaf. Het is een hele mooie kans om andere mensen iets te leren en echt iets toe te voegen. En als laatste natuurlijk leren duiken in Thailand. Dit is iets wat ik mijn hele leven ontzettend gaaf vind, maar nog nooit heb gedaan. Ik heb tijdens vakanties wel gesnorkeld, maar ik kan niet wachten tot ik echt kan gaan duiken.”

Wat vind je best spannend?

“Ik vind voornamelijk het eerste project/bestemming het spannendst, omdat ik dan nog niemand van mijn groep ken en naar mijn idee Ghana het minst ontwikkelde land is waar ik heenga. Ik denk dat het reizen steeds leuker wordt naarmate je de groep beter kent en je al maanden bij elkaar bent. Ook vind ik het soort project in Ghana het spannendst, want ik weet dat ik werken met kinderen lastig vind en mij dat iets minder makkelijk afgaat dan de andere projecten.

Ook vind ik het spannend om erachter te komen hoe het voelt om acht maanden bij mijn familie en vrienden weg te zijn. Ik vind het nu heel lastig inschatten hoe erg ik ze ga missen. Dit hangt natuurlijk ook af van hoe gemakkelijk ik contact met ze kan houden en hoe leuk de reis uiteindelijk is.”

Heb je al vaker gereisd? 

Vrijwilliger Anne reisde op jonge leeftijd al naar Singapore, dus ze heeft reiservaring die van pas zal komen!

“Vanaf jongs af aan heb ik veel gereisd met mijn familie. Toen ik acht jaar oud was, zijn we met het hele gezin naar Singapore verhuisd. Door omstandigheden zijn we hier maar een jaar gebleven, maar dit heeft mij wel de kans gegeven om veel van de wereld te zien. Er is een onderling grapje in de familie over de ‘slechte planning’ van mijn reis. Als de volgorde van het programma anders was geweest en we in Peru waren begonnen, zou ik in alle continenten zijn geweest voor mijn achttiende verjaardag (op Antarctica na, natuurlijk ;)).

Dit wordt wel de eerste keer dat ik ga reizen zonder familie. Gelukkig heb ik al veel reiservaring dus vind ik dit niet heel spannend.” 

Wat gaat er sowieso mee in je koffer?

“Zonnebrand! Door mijn lichte haar en huid met sproeten verbrand ik binnen vijf minuten dus zonnebrand is noodzakelijk.”

Denk je dat je iets gaat missen aan Nederland?

“Sowieso hagelslag! Hagelslag is echt mijn favoriete ontbijt. En natuurlijk ga ik mijn huisdieren heel erg missen. Voornamelijk mijn kat. Ik ben opgegroeid met heel veel huisdieren. Het gaat ontzettend raar zijn om acht maanden zonder huisdieren te zijn.”

We wensen Anne super veel succes en plezier voor de komende 8 maanden!

Wil je meer weten over de Global Gap Wereldreis? Hier lees je meer over het programma

Terug naar Nieuws

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Projects Abroad News Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲