You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Grote vraag naar lerarentraining in Peru

De jaarlijkse lerarentraining van Projects Abroad in Peru, georganiseerd in samenspraak met het Peruaanse Ministerie van Onderwijs, wordt steeds populairder. In januari waren er maar liefst 700 aanmeldingen, 300 meer dan vorig jaar.

Tijdens het lesgeef project in Peru kunnen vrijwilligers Engels geven aan docenten.Vrijwilligers van het lesgeef project in Peru geven leraren trainingen onder begeleiding van lokale supervisors. “De onderwerpen die tijdens de trainingen worden behandeld, hangen af van het niveau Engels van de docenten”, zegt Irazema Arizabal, Country Director van Projects Abroad Peru. “Onze vrijwilligers geven beginners les in woordenschat en uitspraak en focussen bij gevorderden op werkwoorden en grammatica. Daarnaast kwomen de vrijwilligers ook met nieuw lesmateriaal en nieuwe manieren hoe er lesgegeven kan worden.”

Toen het lerarentrainingsproject in januari 2005 begon, waren er geen trainingscentra of universiteiten in het zuiden van Peru die een kwalificatie in het onderwijs aanboden met Engels als hoofdvak. De kennis van het Engels van de lokale leraren was extreem laag en er was een grote vraag naar goede training. Projects Abroad ondertekende een overeenkomt met de Peruaanse regering, waardoor vrijwilligers toestemming kregen om in onderwijscentra les te geven. De regering zag een kans om het Engelse niveau te verhogen op scholen in de regio en stemde daarom in met het project om lokale leerkrachten te ondersteunen. Het lerarentrainingsproject wordt nu elk jaar gehouden tijdens de schoolvakantie in januari en februari. Tijdens het project ligt de focus op hoe er beter Engelse les kan worden gegeven en daarnaast delen ze ook nieuwe onderwijsstrategieën. 

Verbetering voor leren en leerlingen

Als vrijwilliger geef je tijdens de Peruaanse vakantie les aan docenten.Doordat de lessen tijdens de vakanties plaatsvinden, kunnen leraren zich direct voorbereiden voor het nieuwe schooljaar. De nieuwe methodes zitten dan immers nog vers in het geheugen. De trainingen hebben gezorgd voor duidelijke verbeteringen in hun lesgeef technieken. Ook hebben de docenten meer zelfvertrouwen om Engels te spreken. Ze zijn niet langer onzeker over hun vaardigheden tijdens het lesgeven, wat ook een positieve invloed heeft op de leerlingen tijdens het leren lezen, spreken en schrijven in het Engels.

De deelnemende leraren zijn niet alleen beter in staat om in het Engels les te geven, ze krijgen ook erkenning voor hun inzet. Aan het einde van het trainingsproject ontvangt elke deelnemer een certificaat, ondertekend door de regionale onderwijs vertegenwoordiger en projects Abroad. Dankzij dit certificaat kunnen leraren solliciteren bij onderwijscentra in de omgeving. Dit is een van de redenen waarom het aantal aanmeldingen zo is gestegen.

Uitbreiding van het programma

Deelnemers ontvangen een certificaat na deelname aan de lerarentraining in Peru.Dit jaar konden slechts 400 leraren deelnemen omdat er maar een beperkte capaciteit was. “De training duurde zes weken en werd gehouden in een lokale openbare school, maar door ruimtegebrek konden alleen leraren die gespecialiseerd zijn in Engels mee doen aan het programma”, vertelt Irazema. Door het succes en de grote interesse probeert Projects Abroad Peru het programma uit te breiden, zodat meer leraren in de omgeving deel kunnen nemen. Dit zal afhangen van het aantal vrijwilligers dat deelneemt aan het project en de ondersteuning van het Peruaanse Ministerie van Onderwijs. Zij moet een locatie ter beschikking kunnen stellen – bijvoorbeeld een school - waar de trainingen voor meer mensen kunnen worden gehouden.

Door meer lokale leraren te trainen zal het niveau van het Engels in het Peruaanse onderwijs om hoog gegaan, waar de gemeenschap in Peru ook op de lange termijn profijt van heeft. Dankzij de hulp van de vrijwilligers op de trainingsprojecten voor leraren, krijgen kansarme studenten meer kansen op een betere carrière. Irazema: “De leerlingen van de onderwijscentra profiteren het meeste van het project. We hebben een grote verbetering gezien in hun communicatievaardigheden, dankzij het harde werk van de vrijwilligers en de leraren die graag meer wilde leren”

Lees meer over het lesgeef project in Peru  en ontdek hoe jij een bijdrage kunt leveren, of kijk bij andere lesgeef projecten  over de hele wereld. 

Terug naar Nieuws

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲