You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Projects Abroad neemt de leiding in haaienbescherming Fiji 

Fiji HaaienbeschermingJaarlijks sterven meer dan een miljoen haaien als gevolg van overbevissing, vervuiling en verlies van woongebied. Mariene-ecosystemen lopen het risico om uit balans te raken als het aantal haaien blijft dalen. Een verminderd aantal haaien kan leiden tot een toename van middelgrote roofvissen, die vervolgens het aantal planteneters kan uitroeien. Dit brengt ook schade toe aan koraalrif, omdat algen dan ongehinderd kunnen groeien. Degene die vooral last zullen hebben van deze veranderingen zijn de lokale gemeenschappen die sterk afhankelijk zijn van de oceaan voor inkomsten en voedsel. 

Om deze problemen aan te pakken begon Projects Abroad in 2014 een Haaienbeschermingsproject om meer te leren over de roofdieren, hun levensloop en hoe ze geholpen kunnen worden door onderzoekdata te verzamelen. Het project, gevestigd in Pacific Harbour, Viti Levu, Fiji, ontvangt al drie jaar vrijwilligers van over de hele wereld. Zij werken nauw samen met wetenschappers en onderzoekers om gegevens te verzamelen tijdens het duiken, workshops te geven en gemeenschapswerk te doen in de omgeving. 

Wetenschappelijk onderzoek

Projects Abroad Haaienbescherming vrijwilligers poseren voor een groepsfoto na een succesvolle strandschoonmaak.Het toegewijde team richt zich op het verkrijgen van hoge kwaliteit wetenschappelijke data om zo bewustwording te creëren over het belang van haaienbescherming, mangrove herbebossing en algemene voorlichtingen te geven in lokale gemeenschappen over de rol van haaien in het zee-ecosysteem. Tot nu toe hebben vrijwilligers meer dan duizend duiken gedaan in Bega Lagoon en gegevens verzameld over 33 soorten roofvissen, tien soorten haaien, zes soorten roggen en twee soorten schildpadden. 

“We labelden ongeveer 300 haaien uit negen verschillende soorten, twee groene schildpadden en een vioolrog,” zegt projectbegeleider Kristian Miles. “We hebben ook gebruik gemaakt van meer dan 250 Baited Remote Underwater Videos (BRUVS). Deze monitoren de verschillende soorten roofvissen, haaien, roggen en schildpadden en hun aanwezigheid in gebieden rondom Bega Lagoon. Verschillende soorten haaien en roggen zijn geobserveerd door middel van BRUV- filmpjes.”

Vrijwilligers zijn belangrijk voor het verzamelen van gegevens over de haaienbevolking en het lokale marine-ecosysteem. Er zijn het hele jaar door vrijwilligers nodig om de duurzaamheid van dit project te garanderen. Stephanie Bruckl, die deelnam in 2014, vertelt over de typische taken van vrijwilligers tijdens het duiken: “Voor het duiken hadden we krijtbordjes waarop we gegevens schreven over alle haaien en de verschillende soorten die we zagen. Ik heb geweldige dingen gezien, witpunthaaien, zwartpunthaaien, grijze rif haaien, stierhaaien, luipaardhaaien, roggen, kwallen, schildpadden en ook een paar indrukwekkende koralen. Als we terugkwamen op de boot namen we de gegevens door en vulde het papierwerk in. We verzamelde ook gegevens voor e-shark en Great Fiji Shark Count.” 

Bewust van het belang van haaien

Vrijwilligers planten mangrovekiemzaden

Edward Sibley, momenteel vrijwilliger op het project, benadrukt het belang van het behoud van mariene-ecosystemen. “Onderwater zijn er, net als op het land, ingewikkelde relaties tussen verschillende soorten, die wij nog steeds niet helemaal begrijpen. Wat we wel weten is, dat wanneer één van de soorten binnen deze relaties wegvalt, het hele systeem instort,” zegt hij. “Dit geldt niet alleen voor zeeleven, maar ook voor mensen. Het is cruciaal om de mens-oceaan balans, die in de afgelopen jaren is verdwenen, te herontdekken en het behoud van mariene-ecosystemen is de manier om dit te bereiken.” 

Lokale gemeenschappen zijn zich vaak niet bewust van het belang van haaien en er wordt dan ook weinig moeite gedaan voor haaienbescherming in Fiji. Vrijwilligers en medewerkers van het haaienbeschermingsproject proberen dit te veranderen door voorlichtingen te geven tijdens de outreaches en educatieve campagnes. “We hebben nauw samengewerkt met verschillende scholen om kinderen een beter begrip te geven van de verschillende soorten haaien, roggen en schildpadden in het gebied en waarom zij belangrijk zijn,” zegt Kristian. “Andere natuurbehoud problemen worden ook benoemd, zoals de negatieve gevolgen van afval op het mariene-ecosysteem en het belang van mangroves in de bescherming van de kustlijnen, het behouden van visvoorraden en beperken van klimaatverandering.” 

Mangroves en afvalruimen

Een vrijwilligster praat tegen een aantal jonge Fijiërs tijdens een haai onderwijs initiatief In de afgelopen drie jaren hebben vrijwilligers en medewerkers ongeveer 80 duizend mangrovezaailingen gepland in de omgeving. Om deze zaailingen een plek te geven heeft Projects Abroad 50.000 plastic flessen verzameld die zijn weggegooid door de lokale gemeenschap. Zij hebben nu een tweede leven als potten voor de mangrovekwekerij. “We hebben de grootste mangrovekwekerij gecreëerd in de Zuidelijke Pacific,” zegt Kristian. 

Er worden ook outreaches georganiseerd voor de vrijwilligers en regelmatig vullen ze grote vuilniszakken met afval dat schadelijk is voor het de flora en fauna op het eiland en in de zee. “Eén keer per maand doen we iets dat niets te maken heeft met haaienbescherming voor een lokale school, dorp of gemeenschap”, vertelt Kristian uit. “Zo hebben we bijvoorbeeld geholpen met het verven van een gemeenschapshal en scholen, het bouwen van speelplaatsen, loopbruggen in dorpen en het aanleggen van een tuin van een kindertehuis.” 

In slechts drie jaren heeft het Haaienbeschermingsproject veel toegevoegd aan het begrijpen en monitoren van de lokale haaienpopulaties, hun impact op mariene-ecosystemen en op lokale gemeenschappen. Maar er moet nog veel gebeuren en er zijn vrijwilligers nodig om, wat Ian Campbell, (Global Shark Programme Manager van het Wereldnatuurfonds) “mogelijk het belangrijkste haaienproject in de wereld” noemt, te ondersteunen.

Ontdek hoe jij kunt bijdragen aan ons  Haaienbeschermingsproject in Fiji  of neem een kijkje bij onze overige  Natuurbehoud projecten  over de hele wereld.

Terug naar Nieuws

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲