You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Succesvolle samenwerking met lokale organisatie voor bescherming zeeschildpadden in Mexico

Het Zeeschildpadden & Kustgebied Natuurbehoud project van Projects Abroad in Mexico viert de eerste verjaardag van het nieuwe, succesvolle samenwerkingsverband met El Tortugario de Cuyutlan. Dit centrum zet zich in voor de bescherming van zeeschildpadden en de lokale riviermonding en richt zich voornamelijk op onderzoek en voorlichting over natuurbehoud in lokale gemeenschappen.

Na 11 jaar in El Chupadero gevestigd te zijn geweest, was het Zeeschildpadden & Kustgebied Natuurbehoud project van Projects Abroad genoodzaakt om een nieuwe locatie te zoeken. Erosie bedreigde namelijk de verblijfplaats van lokale medewerkers en vrijwilligers. Uitwijken naar Cuyutlan, een stadje 50 km ten noorden van El Chupadero was dan ook de enige optie om het project in stand te houden. “We zijn verhuisd omwille van geografische redenen”, verklaart Rene Diaz, een ervaren medewerker op het project. “Erosie maakte dat het strand elk jaar met drie tot vier meter kleiner werd.” In 2015 kwam daar nog 6 tot 7 meter bij toen deze kustlijn in Mexico werd geteisterd door orkaan Patricia. Zowel de erosie als de orkanen zijn het gevolg van het opwarmen van de Stille Oceaan.

Eieren van zeeschildpadden in gevaar

Het Zeeschildpadden & Kustgebied Natuurbehoud project bestaat in de eerste plaats om de soorten zeeschildpadden te beschermen die hun eieren leggen op de stranden in dit specifieke gedeelte van de Mexicaanse kustlijn aan de Stille Oceaan. Erosie vormt niet de enige bedreiging. Schildpadeieren zijn ook zeer gewild bij stropers, die de eieren verkopen op lokale markten. Om de populatie zeeschildpadden uit handen te houden van deze stropers, patrouilleren onze vrijwilligers ‘s nachts langs de kustlijn om nesten te beschermen, door ze te verplaatsen naar een veilig gebied waar de eitjes ongestoord kunnen uitkomen. Sinds de opening van het project 12 jaar geleden, hebben vrijwilligers op deze manier al meer dan 30 duizend nesten verzameld en 2 miljoen babyschildpadjes vrijgelaten in de oceaan.

“Stropers zijn gewone mensen die misschien economisch gezien geen andere keus hebben, maar ze beseffen niet hoe groot de impact van hun actie is op het ecosysteem”, zegt Maddie Bolduc, een Amerikaanse vrijwilliger op het natuurbehoud project. “Het onderwijzen van de mensen die in de omgeving wonen is dus een heel belangrijk onderdeel van onze natuurbehoud activiteiten. Als zij geloven dat de natuurlijke bronnen die zij in hun omgeving hebben belangrijk zijn en beschermd moeten worden, dan zal dit ons allemaal ten goede komen.”

Geen natuurbehoud zonder educatie

Een vrijwilliger verzamelt eieren van beschermde zeeschildpadden in Mexico.Hoewel de verhuizing van het project naar een nieuwe locatie een uitdaging was, was het een succes! De samenwerking met El Tortugario in Cuyutlan heeft Projects Abroad in staat gesteld om het werk voor het behoud van zeeschildpadden voort te zetten. Vrijwilligers werken er samen met lokale biologen om de eieren van verschillende soorten reuzenschilpadden te beschermen en zijn betrokken bij educatieve activiteiten voor de gemeenschappen.

“Er kan geen natuurbehoud zijn, zonder aandacht te besteden aan educatie”, zegt Maricruz Rivera, directeur van het centrum El Tortugario de Cuyutlan. Om die reden concentreert het centrum zich niet enkel op de praktische aspecten van natuurbehoud, maar neemt het ook de tijd om de lokale gemeenschap te informeren over het belang van natuurbehoud. Deze bewustwordingscampagnes concentreren zich niet enkel op zeeschildpadden, maar gaan ook over de bescherming van de unieke fauna en flora aan de monding van de rivier Palo Verde, waar El Tortugario is gelegen.

Hoewel deze riviermonding belangrijke inkomsten genereert voor gemeenschap vanwege de agrarische activiteiten, wordt het gebied bedreigd door lokale overheden en projectontwikkelaars. “De gemeenschap moet betrokken worden bij het debat over de milieueffecten”, zegt Riviera. “Als de gemeenschap geen idee heeft waarom de natuurlijke bronnen beschermd moeten worden, hoe gaan we ze dan verdedigen?”

Daarom werkt El Tortugario nauw samen met scholen, senioren en toeristen om de bescherming van de zeeschildpadden en deze waterrijke gebieden te promoten. Praktische activiteiten staan hierbij centraal. Naast presentaties over de belangrijke rol die zeeschildpadden hebben in het ecosysteem, worden bezoekers bijvoorbeeld uitgenodigd om zelf te helpen bij het vrijlaten van jonge zeeschildpadden in de oceaan. “Je moet mensen leren waarom dit belangrijk is”, zegt Riviera. “De natuur zelf én persoonlijke, praktische ervaringen zijn onze beste leraren. Je moet mensen verliefd laten worden op het werk dat we doen.”

Behoefte aan dringende hulp

Als vrijwilliger kun je in Mexico helpen bij de bescherming van jonge zeeschildpadden, door de nesten veilig te stellen en jongen los te laten in de oceaan.Dankzij de verhuizing van het project van El Chupadero naar Cuyutlan en de succesvolle samenwerking met El Tortugario, hebben vrijwilligers de mogelijkheid om nog een grotere impact te genereren voor het ecosysteem. “Met de gegevens die we verzamelen, maken we voorspellingen waarmee we nog meer doeltreffende inspanningen kunnen leveren”, zegt Pablo Lobera, manager van het natuurbehoud project. “De voorspellingen vertellen ons bijvoorbeeld dat de populaties van de Olive Ridley zeeschildpad zullen vermeerderen, wat een positief gegeven is. Maar het laat ons ook zien dat, indien we niets zouden ondernemen de komende 20 tot 25 jaar, de populatie Lederschildpadden zal uitsterven.

Ontdek hier hoe jij kan bijdragen aan dit Natuurbehoud project in Mexico. We hebben naast Mexico nog tal van andere Natuurbehoud projecten waar jij aan kan bijdragen. 

Terug naar Nieuws

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Projects Abroad News Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲