pasgeboren schildpadden zoeken hun weg naar de oceaan na vrijlating op het zwarte strand door een groep vrijwilligers natuurbehoud in Mexico.

Groepsreis Natuurbehoud in Mexico

Reis naar Mexico met een groep internationale vrijwilligers en maak deel uit van onze langetermijndoelen om de bedreigde zeeschildpadden te beschermen

In een oogopslag

Werk samen met gelijkgestemde vrijwilligers en bescherm samen zeeschildpadden in Mexico. Je gaat de natuurbeschermingsexperts ondersteunen in een lokaal ecologisch centrum. Je werkt vlakbij een lagune en een zwart gekleurd strand. Je gaat werken in groepsverband en je zult merkdan dat je samen heel wat kunt bereiken in een korte tijd!


In Mexico worden schildpadden met uitsterven bedreigd. Ze krijgen het steeds moeilijker om eieren te broeden, als gevolg van erosie van de kustlijn en stropers die de eieren stelen. Je gaat helpen bij het verplaatsen van de nesten naar beschermde gebieden, waar ze in alle veiligheid kunnen uitbroeden. Je zult ook helpen met het behouden van de biodiversiteit in de omgeving en mee doen aan het bestuderen van krokodillen en leguanen. Alle gegevens die je zult verzamelen, worden gebruikt door onderzoekers in heel Amerika.


Je gaat werken in Cuyutlan en de accommodatie delen met andere vrijwilligers. In jouw vrije tijd ga je verschillende activiteiten doen die we voor de groep organiseren, ook in het weekend. Onze lokale medewerkers helpen je graag als je met vragen zit.

Startdata: 

Door het jaar heen

Zie data

Minimumduur: 

Twee Weken

Leeftijd: 

18 of ouder


Is een groepsreis vrijwilligerswerk met zeeschildpadden in Mexico geschikt voor mij?

Als je een passie hebt voor het leven in de oceaan en op het land, en als je een avontuurlijke ervaring wilt opdoen dan is dit project je op het lijf geschreven. Dit is een groepsreis die we organiseren op bepaalde data zodat mensen van over de hele wereld in groepsverband kunnen deelnemen. Dit betekent dat je tijdens deze groepsreis vrijwilligerswerk met zeeschildpadden in Mexico gaat samenwerken met gelijkgestemde mensen. Er is ook toezicht van onze lokale medewerkers die graag helpen als je met vragen zit!


Deze reis vindt plaats op vaste data gedurende het jaar. Je kiest de beschikbare datum die het beste past binnen jouw schema. We hebben alles voor jou georganiseerd vanaf het moment dat je uit het vliegtuig stapt in Guadalajara, Mexico.


Je hebt geen ervaring nodig om deel te nemen. Je gaat namelijk helpen met het behalen van onze langetermijndoelen in natuurbehoud en tegelijkertijd ga je zelf praktische werkervaring opdoen. Onze lokale experts en de Projects Abroad medewerkers gaan je heel wat nieuwe vaardigheden bijleren. Dat is vooral interessant als je denkt aan een carrière in biologie of zoologie.

Een vrijwilliger op groepsreis Natuurbehoud in Mexico maakt een schildpad schoon.

Wat ga ik tijdens deze groepsreis doen?

Er valt heel wat te doen in Cuyutlan! Hier zijn de verschillende activiteiten waarmee je gaat helpen:

 

  • Ga op zoek naar schildpadeieren en verplaats ze naar beschermd gebied
  • Onderhoud de schildpad tanks en zorg voor de schildpadden in het ecologisch centrum
  • Bestudeer de biodiversiteit als onderdeel van onderzoeksinitiatieven
  • Neem deel aan beach clean-ups
  • Ontdek Mexico en leer de cultuur kennen met de andere vrijwilligers in jouw groep

Dit project kun je onderverdelen in verschillende categorieën:

 

Bescherm zeeschildpadden

 

Erosie van de kustlijn is een blijvend probleem in Mexico. Maar de laatste tijd blijken de stropers voor nog meer problemen te zorgen. Wanneer de schildpadden eieren hebben gelegd op het strand, stelen de stropers de eieren om ze te verkopen op de lokale markten. Om dit tegen te gaan, gaan we dagelijks op zoek naar schildpadnesten. Deze worden verzameld en verplaatst naar een veilige plek in het ecologisch centrum. In dit beschermd gebied kunnen de eieren in alle rust uitkomen. Nadien worden de babyschildpadden vrijgelaten in de oceaan.

 

Zorg voor de schildpadden in het ecologisch centrum

 

De lokale overheid heeft het ecologisch centrum toestemming geven om schildpadden te verzorgen en beschermen. Dit gaat vooral om schildpadden die niet meer kunnen overleven in het wild. Samen met jouw leeftijdsgenoten ga je de tanks schoonmaken, de schildpadden voeren en ook verzorgen. Elke schildpad wordt elke maand gewogen en gemeten.

 

 

Onderzoek naar de biodiversiteit

 

Je helpt in het bestuderen van de aanwezigheid en de toestand van het leven in de riviermonding van Palo Verde en de El Chupadero lagune. Hier ga je helpen met verschillende taken:

 

  • Het bijhouden van een register door observatie en het uitzetten van camera’s voor nachtelijke observaties
  • Controleer en verzamel gegevens over de toestand van de nabijgelegen mangrovebossen
  • Kweek mangroves in een aparte broeikas
  • Herplant gebieden waar de mangrovebossen zijn aangetast of verdwenen

 

Het werk dat we doen met mangrovebossen zijn vooral heel belangrijk. Mangroves vormen een leefgebied voor het leven in en rond de oceaan, beschermen de kust tegen erosie en helpen tegen de klimaatverandering. We hebben jouw hulp nodig om zo veel mogelijk jonge mangroves te planten!

 

Gemeenschappelijke beach clean-ups

 

Om het leven in de oceaan te beschermen, willen we de hoeveelheid afval verminderen. De grootste dreiging voor onze oceanen is plastic dat niet gerecycleerd kan worden. Schildpadden kunnen verstrikt raken in stukken afval of dit zien als voedsel wat niet verteerd kan worden en het leven van de schildpad bedreigen.

 

Samen met jouw groep houd je de stranden schoon. Met hoe meer jullie zijn, hoe meer afval jullie uit de oceanen kunnen houden.

 

Verken Mexico

 

Dit project geeft je de unieke kans om Mexico te ontdekken, rond te reizen en een nieuwe cultuur te leren kennen met jouw groep. In het weekend organiseren we uitstapjes naar het lokale strand of bezienswaardigheden in de omgeving. We zorgen ervoor dat jouw ervaring in het buitenland, samen met jouw nieuwe vrienden, vlekkeloos verloopt!


Waar in Mexico ga ik werken?

Cuyutlan

Tijdens jouw verblijf in Mexico, ga je wonen in Cuyutlan. Het staat bekend om zijn zwarte stranden, ontspannen sfeer en een rustige oceaan. Je zult je in een heel andere wereld terechtkomen!

 

Het grootste deel van jouw tijd ga je doorbrengen op het El Tortugario Centro Ecológico, het ecologisch centrum in Cuyutlan. 

 

Je gaat samen met de andere vrijwilligers in een gedeelde accommodatie verblijven. Het is ideaal gelegen vlakbij het stadscentrum en het strand. Het ligt ook vlakbij het ecologisch centrum en dat maakt het een makkelijke reis naar de projectlocatie. Het verblijf beschikt over aparte kamers voor mannen en vrouwen en ook gemeenschappelijke ruimtes zoals een keuken en een zwembad. Iedereen helpt mee om het verblijf schoon te houden.

 

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Mexico Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Wat zijn de doelen en impact van dit project?

Het doel van dit project is om gelijkgestemde mensen samen te brengen en hen te laten helpen in het beschermen van bedreigde diersoorten zoals de zeeschildpadden en het behouden van het ecologisch welzijn in het gebied.


De bedreigde zeeschildpadden hebben alleen het strand als plek om hun eieren te leggen. Echter door de dreiging van stropers en kusterosie, verdwijnen de schildpadnesten in een hoog tempo. Daarom werken we samen met de gemeenschap in Cuyutlan om deze dieren te beschermen en de nesten te laten uitbroeden in een beschermd gebied. Met jouw hulp kunnen we nog meer schildpadden redden!


We werken met verschillende soorten schildpadden zoals de groene zeeschildpad, Ridley zeeschildpad en de met uitsterven bedreigde lederschildpad. Statistieken geven weer dat er nog zo’n 2300 vrouwelijke lederschildpadden leven in het wild. Dit zijn angstwekkende cijfers waar we graag verandering in brengen.


Naast het beschermen van zeeschildpadden, willen we ook het ecologisch welzijn in het gebied behouden. We controleren de populatie dieren en verzamelen wetenschappelijke gegevens voor wetenschappers en de lokale overheid. Door het planten van mangroves hopen we op de lange termijn een halt toe te roepen aan de kusterosie. Ze vormen daarnaast een veilige leefomgeving voor het leven in en rond de oceaan en helpen tegen klimaatverandering.


Maak deel uit van onze groepsreis vrijwilligerswerk met zeeschildpadden in Mexico en draag bij aan het behoud van dier en natuur in Mexico.

Een natuurbehoud vrijwilliger op groepsreis in Mexico verplaatst schildpad eieren.

Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat accommodatie delen met andere Projects Abroad vrijwilligers en stagiaires in Mexico. Op deze manier leer je de andere vrijwilligers en stagiaires beter kennen, kun je ervaringen uitwisselen, en samen de lokale omgeving beleven.

 

Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig. De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.

 

Lees meer over onze accommodatie.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

'

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners