Projects Abroad volunteers planting seedlings during Conservation volunteering in Costa Rica for teenagers.

Groepsreis natuurbescherming in Costa Rica voor jongeren

Bescherm het prachtige wildlife in Costa Rica samen met leeftijdsgenoten van over de hele wereld

In een oogopslag

Ben je klaar voor een avontuur om nooit te vergeten? Neem deel aan de groepsreis natuurbescherming in Costa Rica voor jongeren en onderneem actie om onze planeet te beschermen en behouden.


Je gaat werken in het Barra Honda National Park, een wildlife reservaat gerund door de lokale overheid. In het reservaat vind je naast zijn weelderig groen ook een grot die 180 meter diep en 60 miljoen jaar oud is!


Door het observeren en onderzoeken van het wildlife kun je gegevens verzamelen om effectieve strategieën uit te werken voor natuurbehoud. Je gaat ook vleermuizen observeren in de grotten. Je wordt op elk moment begeleid door ervaren professionals die zorgen voor een veilig onderzoek.


Meer nog, je gaat praktische ervaring opdoen met natuurbehoud en onderzoek. Je gaat waardevolle taken leren die belangrijk zijn voor jouw toekomstige carrière. Daarbij is deze ervaring een ijsbreker tijdens sollicitatiegesprekken en studieaanvragen. Je gaat een wereldburger worden die een positief verschil maakt.


Je gaat in een appartement verblijven met de andere jongeren. Tijdens de avond kun je samen gezelschapsspellen doen en de avond doorbrengen met junglegeluiden op de achtergrond.

Startdata: 

Tijdens schoolvakanties

Zie data

Minimumduur: 

Twee Weken

Leeftijd: 

15-18


Is deze natuurbehoud groepsreis in Costa Rica voor jongeren geschikt voor mij?

Dit project is geschikt voor avontuurlijke tieners die een passie hebben voor het beschermen van onze planeet. Als je een carrière wilt in milieukunde, dierkunde of plantkunde dan is dit project je op het lijf geschreven! Je gaat praktische ervaring opdoen met natuurbehoud in het midden van een tropisch woud in Costa Rica.


Zoek je sensatie en heb je een hart voor de natuur? Je gaat het prachtige woud en diepe grotten ontdekken, dus ga buiten je comfort zone en doe iets buitengewoons! Costa Rica heeft een ecosysteem als geen ander!


Je hebt geen vaardigheden nodig om deel te nemen. Je moet enkel over een goede conditie beschikken en bereid zijn om de luxe even achterwege te laten zoals een goede WIFI-verbinding en een warme douche. Maar je zult merken dat de hitte vraagt om een verfrissende douche, net wat je nodig hebt op het einde van een drukke dag!


Reis je naar het buitenland voor het eerst? Dan is dit project helemaal geschikt door de ondersteuning die we bieden en de professionele medewerkers die je graag begeleiden tijdens jouw verblijf.


Natuurbehoud groepsreis in Costa Rica voor jongeren is beschikbaar voor twee weken. De data is vooraf bepaald en een vast dag-tot-dag schema is opgesteld, vol met spannende activiteiten die je druk bezig zullen houden.

A group photo during Conservation volunteering in Costa Rica for teenagers.

Wat ga ik doen tijdens dit vrijwilligerswerk natuurbescherming in Costa Rica voor jongeren?

Je gaat jouw dag doorbrengen met leeftijdsgenoten en het wildlife van het Barra Honda National Park helpen beschermen. Je gaat de volgende taken uitvoeren:


  • Verzamel gegevens van het wildlife en help mee met het opzetten van haalbare natuurbehoud plannen
  • Doe workshops en presentaties om de lokale inwoners meer bij te leren over het milieu
  • Doe gemeenschaps- en onderhoudswerk van het park
  • Planten bomen om de vernietiging van de habitat en de klimaatverandering te helpen bestrijden
  • Verken dit prachtige natuurreservaat en breng tijd door met de andere vrijwilligers

Je kunt het werk onderverdelen in de volgende categorieën:

 

Verzamel gegevens van het wildlife

Een van de belangrijkste taken is het verzamelen van gegevens over de verschillende diersoorten. Je gaat op hikes doorheen het woud, doet nachtwandelingen en gaat de grotten verkennen. 

De verzamelde gegevens vertellen ons meer over het gedrag en verspreiding van de soorten. Met deze informatie kunnen we betere en effectievere natuurbehoud strategieën uitwerken.

Sommige diersoorten die je gaat observeren zijn:

  • Vleermuizen
  • Rode Ara
  • Apen
  • Vlinders

Doe gemeenschaps- en onderhoudswerk

Maak een verschil tijdens gemeenschapsactiviteiten en help met het planten van groentetuinen of maak educatieve muurschilderingen op de scholen!

Je gaat ook helpen met het onderhoud van het reservaat. Barra Honda is afhankelijk van de vrijwilligers om het park te onderhouden dus je speelt een cruciale rol in het vrijmaken van wandelpaden, onderhouden van brandgangen of het renoveren van het kamp.

Help met het herbebossen van het woud

Het tropische woud wordt bedreigd door ontbossing. Het kappen van bomen voor landbouw en uitbreiding van steden heeft een negatief effect op de dieren en hun habitat. Je kunt helpen een verschil te maken door te helpen met herbebossing initiatieven.

Als vrijwilliger ga je jonge boompjes verzorgen in de boomkwekerij. Je gaat ook helpen met het planten van grotere bomen in het woud. Op deze manier help je mee met het herbebossen van deze belangrijke habitat.

Herbebossing helpt ook tegen klimaatverandering. Hoe meer bomen we kunnen planten, hoe meer kooldioxide (CO2) geabsorbeerd kan worden, en de catastrofische gevolgen voor het milieu kunnen worden verhinderd.

Verken de omliggende natuur

Natuurlijk ga je niet alleen maar werken. Er is voldoende tijd om het park te verkennen en de andere vrijwilligers beter te leren kennen. Het project heeft een vast schema met voldoende tijd opzij gezet voor sociale activiteiten. Dit is bijvoorbeeld samen eten met je groep, avondactiviteiten en een daguitstap naar de bekende vulkaan, Rincon de la Vieja!

Project Partners

Op dit project werken we samen met het Barra Honda National Park. Dit is een natuurreservaat gerund door de overheid, met een grote vraag naar ondersteuning van vrijwilligers. We voorzien het park met vrijwilligers die belangrijk natuurbehoud werk doen, en meer te weten komen over natuurbehoud van professionele natuurbeschermers.


Waar in Costa Rica ga ik werken?

Barra Honda

Onze groepsreis natuurbescherming in Costa Rica voor jongeren is in het Barra Honda National Park. Dit is een wildlife reservaat gerund door de overheid in het Noordwesten van Costa Rica. Het dichtstbijzijnde dorp, Nicoya, ligt zo’n 25 minuten van het reservaat.

 

Tijdens je project ga je werken in het reservaat. Je wordt omgeven door weelderig groen en een tropisch woud met verschillende verborgen grotten. Je gaat verblijven in een gastgezin met vrijwilligers van dezelfde leeftijd.

 

Je gaat al snel opmerken dat verblijven in een tropisch woud heel anders is dan wat je misschien gewoon bent. Je wordt omringd door verschillende dierengeluiden zoals de apen, vogels en insecten. Je verblijft in het midden van een levendige natuur!

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende vluchten, luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Costa Rica Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Doel en impact van het project

Het doel is om de lokale staff in het Barra Honda National Park te ondersteunen met dit belangrijk natuurbehoud. Tegelijk leer je ook belangrijke vaardigheden en doe je praktische ervaring op.


Costa Rica omvat zo’n 5% van de globale biodiversiteit. Ook al is het geen groot land, het bevat heel veel inheemse wildlife. Daarom is het zo belangrijk om deze unieke natuur te beschermen en behouden, terwijl je ook stappen gaat ondernemen om de lokale bevolking bewust te maken van de kwetsbaarheid van het milieu en het woud.


Tijdens dit project ga je een belangrijke rol spelen. Je gaat bijdragen aan de duurzame en lange termijn doelen om het ecosysteem van het tropisch regenwoud te beschermen.


Reis naar Costa Rica met ons en draag bij aan dit belangrijk natuurbehoud.

A staff member and a volunteer plant seedlings on a Conservation placement in Costa Rica for teenagers.

Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Elk jaar helpen duizenden jongeren en stagiaires om een verschil te maken over de hele wereld. Tijdens hun ervaring in het buitenland dragen ze bij tot de duurzame doelstellingen die we elk jaar vooropstellen, met de bedoeling om een duurzame impact te maken op de gemeenschappen.


Om alle verwezenlijkingen te verzamelen, ontwikkelen we elk jaar een Jongerenreizen Impact Report. Lees meer over alle projecten en hun impact in het afgelopen jaar.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat accommodatie delen met andere Projects Abroad vrijwilligers en stagiaires in het Barra Honda National Park. Op deze manier leer je de andere vrijwilligers en stagiaires beter kennen, kun je ervaringen uitwisselen, en samen de omgeving verkennen in je vrije tijd.


Tijdens onze Jongerenreizen proberen we ervoor te zorgen dat je een kamer deelt met minstens een andere vrijwilliger of stagiaire van hetzelfde geslacht en leeftijd. Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.

De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.


Lees meer over onze accommodatie.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Onze partners