Journalism interns in South Africa

Journalistieke stage in Zuid-Afrika

Werk in Kaapstad en doe waardevolle praktijkervaring op als journalist

In een oogopslag

Reis naar Afrika en schrijf voor een online magazine tijdens onze Journalistieke stage in Zuid-Afrika. Je leert van een ervaren journalist en wordt betrokken bij het hele productieproces van een artikel. Je doet praktijkervaring op die je kunt toevoegen aan jouw CV en portfolio. En dat is waardevol voor jouw CV.


Je schrijft voor een online magazine, de Cape Chameleon. Het wordt geschreven in het Engels en het magazine is volledig gefinancierd door Projects Abroad. Je schrijft over verschillende onderwerpen zoals mensenrechten, kunst en cultuur.


Je woont en werkt in Kaapstad waar je verblijft bij een gastgezin. Kaapstad is een interessant stad om te werken als journalist. Het parlement van Zuid-Afrika is hier gelegen en er is veel verkenning mogelijk in de politiek.

Startdata: 

Flexibele data

Zie data

Minimumduur: 

Een Week

Benodigdheden: 

Iedereen vanaf 16 jaar en ouder kan deelnemen


Is deze Journalistieke stage in Zuid-Afrika geschikt voor mij?

Dit project is geschikt voor iedereen die graag praktische journalistieke ervaring wilt opdoen en een portfolio willen opbouwen.


Je doet ervaring op van een ervaren journalist op de stageplek Cape Chameleon. Je schrijft online artikels en wordt betrokken bij het schrijven van een verhaal, brainstormen over onderwerpen en het doen van interviews. Je leert plannen, verbetert je schrijfvaardigheden en dit is een waardevolle oefening en ervaring voor jouw toekomstige carrière!


Je hebt geen ervaring nodig om deel te nemen aan dit project. De medewerkers op het project helpen je graag verder en er is toezicht van een journalist die jouw werk nakijkt. Stel zoveel mogelijk vragen en neem een proactieve houding aan tijdens de stage.


Deze journalistieke stage in Zuid-Afrika loopt het hele jaar door en je kunt deelnemen vanaf een minimum periode van twee weken. We raden je wel aan dat een langer verblijf meer impact heeft en je ook veel meer bijleert.

A journalism intern in South Africa collecting photographs for a story

Wat ga ik doen op dit project?

Je werkt voor Cape Chameleon, een online magazine dat volledig wordt gefinancierd door Projects Abroad en een ervaren journalist. Je krijgt een brede rang aan taken die je een beter inzicht geven in de werking van een online magazine. Je doet de volgende taken:


  • Onderzoek, interview en schrijf content voor publicatie online
  • Beheer Social Media kanalen zoals Facebook, Twitter en Instagram
  • Doe foto onderzoek die je verhaal ondersteunen
  • Maak foto’s of film om je verhaal beter te vertellen

Jouw werk kun je onderverdelen in verschillende categorieën:


Onderzoek, brainstorm, interview en schrijf content


Je werkt aan verschillende soorten nieuwsberichten die gaan over sport, kunst en cultuur, mensenrechten en gezondheid en nog veel meer. Je doet onderzoek, doet interviews en schrijft teksten voor de website.


Beheer social media


Elke week is een stagiaire verantwoordelijk voor de social media van Cape Chameleon. Je deelt waar de andere vrijwilligers aan werken en deelt lokaal nieuws.


Foto onderzoek


Foto’s maken een groot deel uit van de verhalen die je deelt op de website. Je kunt zelf foto’s nemen om je nieuwsberichten te ondersteunen. Je kunt ook onderzoek doen en de juiste foto’s vinden in onze fotobibliotheek..


Foto of video reportages


Heb je een interesse in fotografie of ben je er veel mee bezig, dan kun je op deze stage jouw vaardigheden verder ontwikkelen. Je kunt foto’s nemen die je verhaal ondersteunen of enkele foto’s delen op onze website.


Heb je een passie voor video dan kun je ook je eigen videobeelden filmen, bewerken en online posten.


Waar in Zuid-Afrika ga ik werken?

Kaapstad

Je werkt in Kaapstad, een multiculturele, diverse stad aan de kust.


Jouw stage is bij Cape Chameleon, een online magazine met een positieve, probleemoplossende schrijfstijl. In hun eigen woorden, het schrijven van de juiste headlines kan de wereld veranderen.


Kaapstad biedt echter nog veel meer dan alleen politiek en bedrijfswereld. De lokale inwoners hebben een brede interesse in kunst, muziek en culinaire delicatessen. Tijdens jouw stage kun je alles ontdekken wat de stad te bieden heeft.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Zuid-Afrika Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het project in Zuid-Afrika

De dagen lopen van 9 uur tot 16:30 uur, van maandag tot donderdag. Op vrijdag werk je van 9 uur tot 13 uur.


Jouw rol op de stage is afhankelijk van jouw ervaring, jouw enthousiasme en eigen initiatief. Op deze stage kun je jezelf bewijzen en heel wat bijleren. Hoe meer energie en enthousiasme je in journalistiek stopt, hoe meer je ook terugkrijgt.


Er komen verschillende taken kijken voor je een nieuwsbericht live gaat publiceren op de website. Je werkt met de andere stagiaires en de projectverantwoordelijke om nieuwe ideeën te bedenken. Je kunt je eigen idee pitchen via een geschreven voorstel. Als je voorstel is goedgekeurd, kun je werken aan het schrijven en afwerken van je nieuwsbericht.


Je doet voldoende onderzoek, controleert je bronnen en doet interviews. Je kunt interviews doen via Skype, email of in persoon.


Nadien verzamel je al het werk, evalueer je alles en stel je een verhaal samen. Elk artikel heeft een deadline voor het insturen van je artikel en het bewerken. Met jouw stagebegeleider ga je van de eerste draft tot het finale artikel voor je het online publiceert.


Er zijn heel wat educatieve evenementen die je kunt bijwonen buiten het kantoor. Dit gaat over parlementaire tours, praat momenten rond de ontbijttafel en press clubs.


Maar je hoeft niet alleen maar te werken tijdens de stage. In het weekend en in de avond ben je vrij om Kaapstad te verkennen met de andere stagiaires en vrijwilligers. Ga hiken op Table Mountain, probeer het lokale eten of bezoek bijvoorbeeld Robben Island.

A local man is interviewed by a student doing a Journalism internship in South Africa.

Wat zijn de doelen en impact van dit project?

Het doel van deze stage is om je praktijkervaring te geven in journalistiek in Zuid-Afrika, waar je leert van journalisten die jaren ervaring hebben.


Je stelt een portfolio samen en kunt een waardevolle ervaring toevoegen aan je CV. Het is tegelijk een mooie ijsbreker tijdens sollicitatiegesprekken.


Zuid-Afrika is een grote spelen in de media. De pers weergeeft de diversiteit van de mensen. Cape Chameleon probeert deze visie ook te profileren en open te praten over problemen waar zowel het land als de bevolking mee te maken krijgt.


Neem deel aan deze Journalistieke stage in Zuid-Afrika en geef je carrière een kickstart!

Students doing Journalism internships in South Africa create materials for a creative workshop.

Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat bij een gastgezin verblijven in Kaapstad. Zij verwelkomen je met open armen in hun huis en delen graag de lokale gewoontes en cultuur met je. Dit is de beste manier om jezelf volledig onder te dompelen in de Zuid-Afrikaanse cultuur en een unieke ervaring te beleven.


We proberen ervoor te zorgen dat je met minstens een andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiaire verblijft bij het lokale gastgezin. Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.

Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.


De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.


Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Zuid-Afrika, ook wel gekend als de "Rainbow Nation", kent een grote mix aan culturen. Onze projecten zijn gelegen in Kaapstad, een stad die zoveel te bieden heeft.


Ga surfen in Muizenberg, ook wel gekend als de Surfers Corner, en ga proeven van alle heerlijke delicatessen zoals Cape Malay curry en 'melktert'.


Zuid-Afrika kent een moeilijk verleden waar je meer over kunt leren in District 6 museum en Robbeneiland.


Ontdek het prachtige Silo district waar je het Zeitz museum kunt vinden en de beste koffie van de stad. Maar je reist sowieso ook naar de meest Zuidelijke tip van Afrika om de Tafelberg van dichtbij te bewonderen. Met een cable car sta je op 20 minuten boven op de berg, of doe een van de vele hikes naar de top samen met andere vrijwilligers.


We organiseren verschillende projecten in Zuid-Afrika en de kans is groot dat je gaat samenwerken met andere vrijwilligers. Wil je graag reizen in een groep dan ga je hier zeker gelijkgestemde mensen ontmoeten tijdens je avontuur 'down South'!


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

'

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners