Students talk to a local street vendor during their Human Rights internship in Senegal.

Mensenrechten stage in Senegal

Doe praktische ervaring op in mensenrechten en sociaal recht in West-Afrika

In een oogopslag

Geef je carrière een kickstart in rechten en mensenrechten door deel te nemen aan onze Mensenrechten stage in Senegal. Je werkt nauw samen met lokale mensenrechtenorganisaties en geeft voorlichting over mensenrechten in lokale gemeenschappen. Tegelijk doe je praktische werkervaring op in mensenrechten en dat staat goed op je CV.


In de laatste jaren heeft Senegal al vooruitgang gemaakt in het beschermen van de mensenrechten. Maar op vlak van het promoten en afdwingen van mensenrechten, hebben ze nog een hele weg te gaan. Je helpt in het aanpakken van deze kwesties door rapporten te schrijven over specifieke mensenrechten. Deze rapporten delen we met ambtenaren om het beleid te informeren. Je gaat ook de mensenrechten professionals ondersteunen en werken met de verschillende klanten.


Deze stage is gelegen in St Louis, een levendige stad die de Senegalese cultuur mooi weergeeft. Je verblijft bij een gastgezin, wat je een uniek inzicht geeft in de leefwijze.

Startdata: 

Altijd

Zie data

Minimumduur: 

Drie Weken

Leeftijd: 

16 of ouder
You need to speak advanced French.


Is deze Mensenrechten stage in Senegal geschikt voor mij?

Deze stage is geschikt voor je als je graag een carrière wilt starten in mensenrechten en recht. Je gaat praktische werkervaring opdoen, je CV uitbreiden en aan je zelfvertrouwen bouwen. Daarbij is het een ijsbreker tijdens sollicitatiegesprekken en studie aanvragen.


Bovenal ga je deel uitmaken van onze voortdurende inspanningen om de mensenrechten in Senegal te ondersteunen. Met deze stage ga je praktische ervaring opdoen en tegelijk een verschil maken voor de lokale gemeenschappen.

Je hebt geen ervaring nodig om deel te nemen aan deze stage. Je gaat de mensenrechten professionals ondersteunen en onze medewerkers helpen je graag verder als je met vragen zit. Je hebt echter wel een geavanceerde kennis nodig van het Frans omdat je zult werken in een Frans sprekende gemeenschap.

Onze Mensenrechten stage in Senegal is het hele jaar door beschikbaar. Je kunt op elk moment deelnemen volgens jouw eigen agenda. De minimumduur op het project is drie weken maar een langer verblijf zorgt ervoor dat je nog meer uit de stage kunt halen.

Students walk in the streets of St Louis during their Human Rights internship in Senegal.

Wat ga ik doen op deze Mensenrechten stage in Senegal?

Je gaat verschillende soorten taken uitvoeren en samenwerken met de mensenrechten professionals. Hier zijn enkele taken die je gaat doen tijdens jouw stage in Senegal:


  • Werk met het personeel van een mensenrechtenorganisatie
  • Schrijf een onderzoeksrapport en informeer het openbaar beleid
  • Onderzoek rechtszaken en leer over de Senegalese wet
  • Interview de lokale bevolking en leer over de toestand van de mensenrechten in de gemeenschappen
  • Geef voorlichting over mensenrechten door workshops en presentaties

Jouw Mensenrechten stage kun je onderverdelen in de volgende categorieën:


Werk met mensenrechten professionals


Op deze mensenrechten stage ga je de professionals in het vak ondersteunen. Ze gaan je helpen met het schrijven van onderzoeksrapporten, wat een groot deel uitmaakt van de stage. Ze kunnen je ook een uniek inzicht geven over de Senegalese wet en de toestand van de mensenrechten in het land. Je kunt verschillende mensenrechtenkwesties leren kennen, afhankelijk van de lopende zaken op het moment van je stage. Dit kan gaan over kinder- en vrouwenrechten.


Door samen te werken met mensenrechten professionals krijg je een beter idee van de dagelijkse taken. Je kunt ook al je vragen stellen en veel meer kennis opdoen dan wat je leert achter de schoolbanken.


Beinvloed het beleid door het schrijven van rapporten


Een van de belangrijkste taken tijdens jouw stage is het opstellen van een onderzoeksrapport. Je kunt zelf het onderwerp kiezen afhankelijk van jouw interesses, en het lokale personeel helpt je graag wat relevant is voor de gemeenschappen. Heb je geen idee welk onderwerp je wilt onderzoeken dan helpt de projectverantwoordelijke je daar graag mee verder.


Als je rapport is afgewerkt, wordt het toegevoegd aan een portfolio die tweemaal per jaar wordt opgestuurd naar de ambtenaren. Via deze rapporten kunnen zij het beleid aanpassen. Deze stage maakt jouw werk waardevol en een belangrijke verschil voor de lange termijn.


Voer onderzoek en interview uit


Om jouw rapport te kunnen maken, ga je heel wat onderzoek moeten doen. Jouw projectverantwoordelijke gaat je helpen bij het verzamelen van de nodige gegevens. Afhankelijk van het onderwerp dat je kiest, ga je interviews afnemen met gemeenschapsleden, online middelen analyseren of praten met ambtenaren.


Geef voorlichting over mensenrechten


Heb je interesse in het geven van voorlichtingen over mensenrechten dan heb je de mogelijkheid om bewustmakingscampagnes te leiden. Dit kan gaan van workshops tot het maken van brochures en folders om uit te delen. Voorlichting is een belangrijke manier om de handhaving van mensenrechten te waarborgen. Je gaat jouw kennis delen over schendingen van mensenrechten en hoe ze deze schendingen kunnen aanpakken in de gemeenschap.

Onze projectpartners op de Mensenrechten stage in Senegal

Om ervoor te zorgen dat je een waardevolle leerervaring hebt en je helpt om mensenrechtenkwesties aan te pakken, werken we samen met het Bureau Local de Défense et de Promotion des Droits Humains (BLDPDH) in Senegal. Deze mensenrechtenorganisatie is een gezamenlijk initiatief tussen Projects Abroad de lokale Senegalese autoriteiten.  Het wordt ook volledig gefinancierd door Projects Abroad waardoor jouw hulp als stagiaire het werk binnen deze organisatie nog belangrijker maakt.


Waar in Senegal ga ik werken?

St Louis

Deze stage is in St Louis, in het Noordwesten van Senegal. Het ligt aan de kust en vlakbij de monding van de Senegalese rivier. De populatie in St Louis bestaat uit ongeveer 180.000 mensen.


Het grootste deel van jouw stage breng je door in de kantoren van BLDPDH die voorzien zijn van internet en middelen om je te helpen met je onderzoek. Je gaat ook in sommige gemeenschappen werken. De middelen hier zijn vaak heel eenvoudig.


St Louis staat bekend voor zijn prachtige natuur en dat maakt het een geschikte oord voor natuurliefhebbers. Je vindt er witte stranden, moerassen en een woestijnachtige Sahel met acaciabomen, samen met heel wat verschillende soorten vogels en dieren. TIjdens jouw vrije tijd zijn er dus activiteiten genoeg zowel in de natuur als in de levendige stad zelf.  

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Senegal Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Students work in the office during their Human Rights internship in Senegal.

Een typische dag op het project

Een typische dag op de Mensenrechten stage begint om 9 uur tot 18.30 uur. Tussen 12:30 uur en 16:00 uur krijg je de tijd om te lunchen met je gastgezin, te ontspannen en te rusten. In de avond en het weekend ben je vrij.


De dagen op de stage verschillen. Je kunt mogelijks de dag beginnen in het kantoor van BLDPDH. Je doet onderzoek voor je rapport en ontwikkelt enquêtes voor de gemeenschapsleden. Je gaat ook tijd krijgen om te werken aan je onderzoeksrapport.


Na de lunch kun je materiaal ontwikkelen voor de bewustmakingscampagnes. Je kunt ook de gemeenschappen bezoeken en vragen stellen, of een workshop over juridische kwesties in Senegal leiden met een BLDPDH medewerker. Je kunt ook tijd doorbrengen om meer te weten te komen over bepaalde legale zaken en hoe ze worden aangepakt.  


In de avond ga je de lokale delicatessen proeven die je gastgezin voorbereidt. Je kunt ook St Louis verder ontdekken en beleven.


Wat zijn de doelen en impact van dit project?

Het doel van dit project is om het werk van mensenrechtenorganisaties te ondersteunen en voorlichting te geven over deze belangrijke kwesties.


Senegal krijgt te maken met heel wat verschillende problemen omtrent mensenrechten. Dit gaat over verschillende kwesties zoals:


  • Onrechtvaardige procedures
  • Slechte gevangenisomstandigheden
  • Onvoldoende vrijheid van publieke samenkomsten
  • Onvoldoende vrijheid van meningsuiting
  • Schendingen van kinder- en vrouwenrechten


Met de hulp van stagiaires kunnen we lobbyen voor betere mensenrechten in Senegal. De rapporten die je gaat schrijven gaat het beleid informeren, die een veel verderreikend gevolg kunnen hebben op de toestand van de mensenrechten in Senegal. Ook al zie je niet direct het resultaat van jouw inzet, het draagt bij aan de veranderingen op de lange termijn.


Je helpt ook bij bewustmakingscampagnes. Dit sluit aan bij onze doelstelling om het bewustzijn van mensenrechten te vergroten. Door mensen bewust te maken over mensenrechten kunnen ze zelf weten wanneer hun rechten worden geschonden en hoe ze dit kunnen aanpakken.


Op deze stage willen je ook voorzien met praktische werkervaring in mensenrechten die waardevol is voor jouw toekomstige carrière. Je leert over mensenrechtenkwesties in een ontwikkelingsland vanop de eerste rij. Je gaat unieke inzichten krijgen over de verschillende soorten mensenrechtenwerk die je in je thuisland of andere landen kunt beoefenen.


Neem deel aan onze Mensenrechten stage in Senegal, leer over mensenrechten en sociale gerechtigheid en help in het maken van een verschil.

Students walk through a local community during their Human Rights internship in Senegal.

Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat bij een gastgezin verblijven in St Louis. Zij verwelkomen je met open armen in hun huis en delen graag de lokale gewoontes en cultuur met je. Dit is de beste manier om jezelf volledig onder te dompelen in de Senegalese cultuur en een unieke ervaring te beleven.


We proberen ervoor te zorgen dat je met minstens een andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiaire verblijft bij het lokale gastgezin. Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.

Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.


De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.


Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Senegal is een prachtig land in West-Afrika en heeft heel wat bezienswaardigheden die je tijdens je vrije tijd kunt ontdekken.


Onze kantoren zijn gelegen in St Louis, een stad vlak aan de kust en zijn witte stranden. Hier ga je de kleurrijke bootjes vinden, pirogues genaamd, met kleurrijke tekeningen en patronen.


Je kunt ook de natuur verkennen in de Nationale parken of het Park of the Bird of Djoudj.


Tijdens je verblijf in Senegal kun je de lokale marktjes bezoeken en leren onderhandelen met de lokale verkopers. Vergeet ook niet de lokale delicatessen te proeven in de verschillende lokale restaurants.


De kans is groot dat je gaat samenwerken met andere vrijwilligers. Dit geeft je de mogelijkheid om in groep op verkenning te gaan.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

'

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners