Disaster Management Interns developing plans outside during their International Development Placement in Jamaica.

Stage rampenmanagement in Jamaica

Doe werkervaring op met VZW’s en help lokale bewoners zich voor te bereiden op natuurrampen

In een oogopslag

Reis naar de caraïben en doe stage rampenmanagement in Jamaica. Je werkt samen met VZW's om de lokale bewoners te helpen in het verwerken van een ramp. Je doet praktische werkervaring op en helpt diegene die het meest geraakt zijn door de ramp.

Door de geografische ligging is Jamaica kwetsbaar voor natuurrampen zoals orkanen, overstromingen en aardbevingen. De rampen hebben nefaste gevolgen op de kansarme buurten en zorgen voor vertraging in de ontwikkeling van het land. Je helpt de VZW’s in het opzetten van bewustmakingscampagnes, educatieve programma’s en leert de studenten en leerkrachten technieken aan in rampenbeheer.

Dit project is gelokaliseerd in de Manchester district en St. Elizabeth district, waar een gastgezin je met open armen ontvangt. Dit geeft je de kans om de Jamaicaanse levensstijl te ontdekken. In het weekend kun je erop uit gaan met de andere vrijwilligers en stagiairs!

Startdata: 

Flexibele data

Zie data

Minimumduur: 

Twee Weken

Benodigdheden: 

Iedereen vanaf 16 jaar en ouder kan deelnemen
You should have completed at least one year of international development related studies or training.


Is deze Stage rampenmanagement in Jamaica geschikt voor mij?

Je wilt praktische ervaring opdoen in rampenmanagement en ondersteuning geven aan achtergestelde gemeenschappen. Deze stage geeft je inzicht en praktische ervaring die je kunt toevoegen aan jouw CV.

Om deel te kunnen nemen aan dit project heb je minstens een jaar relevante studies gedaan en een sterke interesse in rampenmanagement en hulpverlening. De Projects Abroad staff is altijd beschikbaar als je met bepaalde vragen zit.

Deze stage loopt het hele jaar door dus je kunt op elk moment deelnemen voor een minimumduur van 4 weken. Afhankelijk van de periode, help je met specifieke rampen die meer voorkomen in die tijd van het jaar. Van april tot juni worden er vooral inspecties gedaan van het onderdak dat wordt gebruikt na een ramp. Van januari tot maart ligt de focus vooral bij aardbevingen, die dan het meeste voorkomen. Tussen juni en november is het land vooral onderhevig aan orkanen.

Female International Development intern is interviewed by a local TV station during her Work Experience in Distaster Management in Jamaica.

Wat ga ik doen op de stage rampenmanagement in Jamaica?

De stage rampenmanagement vindt plaats in Manchester district en St Elizabeth district waar je samenwerkt met de lokale gemeenschap en VZW’s. Je voert verschillende taken uit zoals:


 • Ontwikkel educatieve programma’s voor het publiek over rampenmanagement
 • Leer de studenten, leerkrachten en groepen de basis aan van rampenmanagement
 • Stel evacuatieplannen op en organiseer oefeningen om de bevolking voor te bereiden op rampen
 • Installeer een recyclagepunt op de lagere scholen
 • Plan en coordineer workshops en tentoonstellingen om een groter bewustzijn te creëren

Tijdens jouw stage rampenmanagement in Jamaica help je bij het uitvoeren van de volgende taken:


Ontwikkel educatieve programma’s voor het publiek over rampenmanagement


Je ontwikkelt en onderwijst op lokale scholen, bedrijven en gemeenschappen over de mogelijke rampscenario's en de impact op het dagelijkse leven. De focus wordt gelegd op alle mogelijke scenario’s maar de meest voorkomende zijn orkanen en aardbevingen dus deze worden het meest besproken.


Leer de studenten, leerkrachten en groepen de basis aan van rampenmanagement


Wanneer een ramp zich voordoet, is het belangrijk dat de lokale bevolking de controle kan nemen en de kennis hebben om zelf stappen te nemen in rampenmanagement. Je ontwikkelt rampenplannen en leert de lokale bevolking hoe zich kunnen voorbereiden voor rampen.


Stel evacuatieplannen op en organiseer oefeningen om de bevolking voor te bereiden op rampen


Je helpt bij het ontwikkeling van evacuatieplannen voor scholen en gemeenschapscentra. Je begeleidt ook oefeningen waar de bevolking beter leert begrijpen wat er moet gebeuren tijdens een ramp.


Installeer een recyclagepunt op de lagere scholen


Als onderdeel van ons Disaster Management Project willen we de lokale bevolking ook bewust maken van milieubescherming.

Je helpt om:


 • Installeer een recyclage punt in de lagere scholen
 • Leer de kinderen over afval
 • Maak de kinderen bewust van het milieu en recycleren. Leer ze ook om afval niet op de straat te gooien.


Plan en coordineer workshops en tentoonstellingen om een groter bewustzijn te creëren


Je helpt bij het begeleiden van workshops die de lokale bevolking leert hoe ze zich voorbereiden op rampen. Je neemt deel aan bewustmakingscampagnes over de rampen.


Waar in Jamaica ga ik werken?

Mandeville

De stage rampenmanagement gaat door Mandeville, het Manchester district en het St. Elizabeth district. Je zult bij een gastgezin verblijven in Mandeville.


Manchester district


Dit administratieve district is gelegen in het westen van Jamaica, in de provincie van Middlesex. De hoofdstad is Mandeville, de grootste stad in Manchester. In het gebied vind je veel achtergestelde buurten die nood hebben aan betere infrastructuur.


St. Elizabeth district


Dit is het grootste district in Jamaica, gelegen in het zuidwesten van het eiland. De hoofdstad, Black river ligt vlak aan de Black River, de breedste rivier op het eiland en centrale plaats voor toerisme.


Je werk in en rondom het gebied, waar je ook de kans krijgt om de omgeving te verkennen tijdens het weekend. Jamaica is een weelderig en bergachtig eiland met helderblauw oceaanwater, parelwitte stranden, watervallen en eindeloze hikes. Je krijgt de kans

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Jamaica Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op de stage rampenmanagement in Jamaica

De dag begint vaak rond 8:30 uur en eindigt rond 13:30 uur. In de ochtend deel je de ontbijttafel met het gastgezin. Tijdens de eerste dag op het project wordt uitgelegd hoe je naar het project gaat en je wordt geïntroduceerd aan jouw nieuwe collega’s.

Je bent flexibel ingesteld en vindt het niet erg om te werken buiten de vaste uren. Je kunt doorwerken en bent punctueel ingesteld.

Je brengt jouw tijd door op het kantoor van de VZW waar je presentaties ontwikkeld, rampenplannen opstelt en meetings hebt met de leden van de VZW. Soms ga je eropuit in de gemeenschap. Hier help je tijdens de educatieve programma’s over het geval van natuurrampen en leer je de lokale bevolking hoe ze zich kunnen voorbereiden op rampen.

In het weekend heb je alle tijd om de omgeving te verkennen met de andere vrijwilligers. Breng tijd door met jouw gastgezin, ontdek de Jamaicaanse gewoontes en maak ze jou gewoon. Yah man!

Mandeville wordt niet vaak geraakt door aardbevingen maar er is altijd de mogelijkheid dat het gebeurt tijdens jouw verblijf. In dat geval help je tijdens de interventie en werk je langer door dan origineel is gepland. Van juni tot november is de kans groter omdat het orkaanseizoen dan volop in gang is.

Het is belangrijk om te weten dat interventies niet standaard toebehoren aan het takenpakket van deze stage en er is geen garantie dat interventies gaan plaatsvinden tijdens jouw stage.

International Development Intern teaches a workshop about dealing with natural disasters during Disaster Management Internships in Jamaica.

Wat zijn de doelen en impact de stage rampenmanagement in Jamaica?

Het doel van dit project is om de lokale VZW’s te ondersteunen in hun werk tijdens natuurrampen en door de mens veroorzaakte rampen in Jamaica.

Rampen kunnen veroorzaakt worden door de natuur maar ook door de mens en deze vernielingen kunnen een bevolking tegenhouden om zich te ontwikkelen. Dit is vooral zwaar te verteren voor de ontwikkelingslanden die een traag groeiende economie hebben en niet de middelen en rijkdom bezitten zoals de Westerse landen. Jamaica worstelt sinds de onafhankelijkheid met hoge schulden, werkloosheidsgraad en armoede wat ervoor zorgt dat de bevolking extra kwetsbaar is in tijden van rampen.

We werken samen met de lokale VZW’s om de lokale bevolking bewust te maken van de gevaren van deze rampen en ze verschillende plannen meegeven om sneller te herstellen van de berokkende schade. Dit project richt zich ook op het milieu door recyclage programma’s die rampen kunnen verzachten als ze dan toch plaatsvinden.

Door deel te nemen aan deze stage wordt je onderdeel van de doelen die we vooropstellen voor de lange termijn in Jamaica. Samen met de verschillende VZW’s help je met:

 • bewustmakingscampagnes
 • Educatieve programma’s
 • Recyclage initiatieven
 • Evacuatieplannen

Je leidt ook de studenten, leerkrachten en gemeenschapsleden op in rampenmanagement.

Doe stage rampenmanagement en help mee om de lokale bevolking in staat te stellen om het eigen heft in handen te nemen bij rampen en doe waardevolle ervaring op in Jamaica.  

Female International Development interns pose in a day centre holding a poster during their Disaster Management work experience in Jamaica.

Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat bij een gastgezin verblijven in Mandeville. Zij verwelkomen je met open armen in hun huis en delen graag de lokale gewoontes en cultuur met je. Dit is de beste manier om jezelf volledig onder te dompelen in de cultuur van Jamaica en een unieke ervaring te beleven.


We proberen ervoor te zorgen dat je met minstens een andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiaire verblijft bij het lokale gastgezin. Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.


De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.


Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Als je denkt aan de tropische Caraïben is het eerste land waaraan je denkt misschien Jamaica. Witte stranden, een veelzijdige cultuur en een rijke geschiedenis. Doe vrijwilligerswerk op dit eiland en krijg de kans om het eiland te verkennen in je vrije tijd.


De lokale keuken bestaat uit delicatessen die je moet proberen zoals jerk chicken en Jamaicaans gebak. Proef de vele delicatessen langs de waterkant en vindt afkoeling in de zee.


In je vrije tijd kun je de marktjes verkennen, de vele musea en het bekende Bob Marley Museum in Kingston. Bezoek Fort Charles en het National Heroes Park, genoeg bezienswaardigheden om uit te proberen.


Tijdens jouw ervaring in het buitenland ga je samenwerken met andere vrijwilligers van over de hele wereld. Je kunt het land op je eentje verkennen maar dat kan natuurlijk ook met de groep vrijwilligers van de verschillende projecten.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

'

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners