A legal aid clinic at our Law and Human Rights Placement in South Africa

Recht & Mensenrechten stage in Zuid-Afrika

Werk in kaapstad en doe praktijkervaring op met advocaten en professionals in mensenrechten

In een oogopslag

Reis naar Afrika en werk samen met ervaren advocaten, juristen en specialisten in mensenrechten op onze Recht & Mensenrechten stage in Zuid-Afrika. Je doet praktijkervaring op en je krijgt een beter inzicht in het Zuid-Afrikaanse rechtssysteem. Deze stage is een goede ervaring voor jouw huidige of toekomstige carrière.

 

Zuid-Afrika heeft een van de meest vooruitstrevende grondwetten in de wereld. Helaas betekent een grote kloof in gelijkheid, en dus een groot verschil tussen arm en rijk, dat betaalbaar juridisch advies en bijstand buiten bereik is voor een groot gedeelte van de bevolking. Als antwoord hierop hebben we een eigen mensenrechten bureau geopend in Kaapstad waar we gratis legaal advies geven aan de lokale inwoners. Dit Projects Abroad Human Rights Office (PAHRO) kantoor wordt volledig gefinancierd door Projects Abroad. Je helpt mee in juridische klinieken en leert de achtergestelde gemeenschappen het belang van mensenrechten.

 

Je verblijft in Kaapstad en woont bij een gastgezin. In je vrije tijd valt er veel te zien, proeven en beleven in deze stad, dus maak er een geweldige tijd van!

Startdata: 

Flexibele data

Zie data

Minimumduur: 

Twee Weken

Benodigdheden: 

Iedereen vanaf 16 jaar en ouder kan deelnemen


Is deze Recht & Mensenrechten stage in Zuid-Afrika geschikt voor mij?

Deze stage is geschikt voor jou als je graag praktische ervaring wilt opdoen in rechten en mensenrechten. Het is een waardevolle toevoeging aan jouw CV als je denkt aan een carrière als advocaat. Ben je een student rechten dan is deze stage ook interessant om een breder inzicht te krijgen in de rechten van een ander land.

 

Je hebt geen ervaring nodig om deel te nemen aan dit project. Jouw werk staat onder toezicht van de advocaten en specialisten in mensenrechten. Dit is een professionele stage dus je moet punctueel ingesteld zijn, flexibel zijn en bereid zijn om hard te werken. Je hebt ook een goede kennis van de Engelse taal nodig aangezien dit de voertaal is voor het project.

 

Jouw ervaring bepaalt de mate waarin je bij taken betrokken wordt en het daadwerkelijke werk dat je doet. Heb je helemaal geen ervaring, dan ga je vooral helpen met sociaal recht. Heb je ervaring met rechten dan kun je meewerken aan rechtszaken en werken met de lokale klanten.

 

Deze Recht & Mensenrechten stage in Zuid-Afrika loopt het hele jaar door dus je kunt deelnemen op elk moment. De minimum duur voor dit project is twee weken. Wees je er van bewust dat het project gesloten is tussen Kerst en Nieuwjaar.

Law and Human Rights interns in South Africa attend a conference

Wat ga ik doen op deze stage?

Je werkt in het Mensenrechten kantoor van Projects Abroad samen met de lokale advocaten en specialisten in mensenrechten. Je gaat verschillende taken uitvoeren:

 

 • Host juridische klinieken voor gemeenschapsleden die niet naar het kantoor kunnen komen
 • Help walk-in klanten, doe onderzoek en stel juridische documentatie op
 • Neem deel aan rechtbankzittingen en volg de hoorzitting van het hof
 • Presenteer workshops over levensvaardigheden, bewustzijn en revalidatie

Jouw werk kun je onderverdelen in verschillende categorieën:

 

Host juridische klinieken

 

Het Mensenrechten kantoor van Projects Abroad organiseert regelmatig juridische klinieken in de achtergestelde buurten. Deze zijn gratis en we rekenen op stagiaires om zoveel mogelijk mensen te bereiken.

 

Dit zijn de meest voorkomende problemen die worden besproken:

 

 • Vluchtelingenrechten
 • Huiselijk geweld
 • Huwelijkszaken
 • Arbeidsrecht
 • Huisvestingszaken
 • Schending van de mensenrechten; doorverwezen vanuit de Zuid-Afrikaanse mensenrechtencommissie

 

Gratis juridische consultaties

 

Je helpt bij de voorbereiding van de zaak, doet onderzoekswerk en schrijft juridische adviezen over de zaak in het lokale kantoor en tijdens de klinieken. Afhankelijk van je ervaring kun je ook onderzoeksrapporten opstellen en cliënten advies geven.

 

Volg hoorzittingen van het hof

 

Afhankelijk van de hoeveelheid stagiaires kun je het hof bijwonen en hoorzittingen volgen tijdens lopende strafzaken. Dit wordt meestal behandeld door onze Legal Services Coördinator.

 

Presenteer sociale rechten workshops

 

Tijdens jouw stage kun je workshops houden over sociale rechten en mensenrechten. Je spreekt met vrouwen over het opbouwen van levensvaardigheden of geeft bijvoorbeeld educatieve workshops aan jeugddelinquenten. Deze workshops vinden op verschillende locaties plaats in Kaapstad, meestal in de townships.


Waar in Zuid-Afrika ga ik werken?

Kaapstad

Je woont en werkt in Kaapstad, ook wel de "Moederstad" van Zuid-Afrika. Kaapstad is een mooie multiculturele stad met heel wat bezienswaardigheden, van natuur en stadsleven tot kunst, cultuur en lokale delicatessen.

 

Er is nog steeds een grote kloof in gelijkheid en de townships aan de rand van de stad komen heel wat tekort in Kaapstad. Veel mensen krijgen geen toegang tot legaal advies en kennen hun rechten vaak niet. Om gratis legaal advies aan te kunnen bieden hebben we een kantoor geopend dat we zelf volledig financieren en het hele jaar door toegankelijk is voor de lokale bevolking.

 

Het doel is om de mensenrechten kennis te bevorderen en menselijke waardigheid naar buiten te brengen, te respecteren en te promoten. Dit doen we door kwaliteitsvol onafhankelijk juridisch advies te bieden aan degenen die dit zich normaal niet kunnen veroorloven.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Zuid-Afrika Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het project

Elke dag start je met een ontbijt bij het gastgezin en een autorit of busrit naar het Mensenrechten kantoor. Op je eerste dag toont een van onze lokale medewerkers je de makkelijkste manier op bij het kantoor te komen . Het is van belang dat je professionele kleren draagt tijdens de stage want je spreekt veel klanten op het kantoor.

 

Je werkt van 8:30 uur tot 16:30 uur, van maandag tot donderdag. Op vrijdag is het kantoor 's middags gesloten voor wekelijkse meetings dus je werkt die dag van 8:30 uur tot 13 uur.

 

Als je sociaal recht doet dan ziet je week er als volgt uit:

 

 • Maandag tot woensdag: in de ochtend en middag geef je workshops over levensvaardigheden en leer je de bevolking over het belang van mensenrechten
 • Donderdag: Je woont meetings bij over sociaal recht en je besteed tijd aan het organiseren van workshops voor de komende week. Je doet onderzoek naar verschillende onderwerpen, bedenkt activiteiten en stelt een presentatie samen.
 • Vrijdag: Je neemt deel aan de PAHRO review meeting, waar je je collega’s meer vertelt over jouw ervaringen op het sociaal recht programma.

 

Als je enige juridische kennis en ervaring hebt dan ziet je week er anders uit:

 

 • Maandag tot donderdag: Je woont legale klinieken bij, ontmoet klanten die op kantoor komen en doet juridisch onderzoek. Je stelt juridische documenten samen en neemt eventueel deel aan de meetings van sociaal recht om zo te leren over de workshops die worden gegeven.
 • Vrijdag: Je werkt verder aan rechtszaken, doet onderzoek en houdt consultaties met cliënten. Hier stel je rapporten samen om de voortgang van zaken bij te houden.

 

Op het einde van de werkdag en in het weekend kun je volledig ontspannen. Ontdek de stad, ontmoet de andere stagiaires, neem deel aan de sociale activiteiten of leer je gastgezin beter kennen.

Law and Human Rights interns at work in South Africa

Wat zijn de doelen en impact van dit project?

Het doel is om het belang van mensenrechten en menselijke waardigheid te promoten. Iedereen op het mensenrechten kantoor in Kaapstad stelt dit doel voorop en samen met alle andere vrijwilligers werk je naar dit doel toe. We leveren kwaliteitsvol en onafhankelijk juridisch advies en leren de mensen het belang van hun basisrechten.

 

Dit werk is van belang voor Kaapstad; er zijn veel achtergestelde gemeenschappen die juridische hulp nodig hebben en vaak onvoldoende bewust zijn van hun rechten. Ze kunnen het ook niet veroorloven om voor juridisch advies te betalen. 

 

Als vrijwilliger maak je deel uit van het antwoord om dit probleem dat zich vestigt in Kaapstad te verhelpen. Je helpt klanten tijdens juridische klinieken en op kantoor, geeft gratis advies en werkt samen met lokale medewerkers om zaken op te lossen. Je leert nieuwe dingen en doet kennis op over fundamentele rechten en deelt deze kennis vervolgens met gemeenschappen waar dit het meest nodig is, zoals een jeugdgevangenis centrum.

 

We hebben drie langetermijndoelen opgesteld in ons Human Rights Management Plan voor Zuid-Afrika. Deze doelen zijn:

 

 • Juridische hulp verlenen
 • Zorgen voor de handhaving van eerlijke en gelijke sociale gerechtigheid
 • Bewustmaking van de mensenrechten

 

Maria Mulindi, Projects Abroad Human Rights Project Manager in Zuid Afrika, zegt het volgende:

“When you work in human rights in South Africa, you become very aware of the social inequality. You also come to understand the after effects of apartheid; how separation came about because of the Group Areas Act and how people were divided in terms of race. You come to understand that it might be post-apartheid; however, the life that was pre-1994 is still in existence and therefore people are still put in a state of need. A lot of the time people feel like they don’t have an arm with which to fight with. There are housing problems. And because of substance abuse, things like domestic violence become rife in the townships. The after effects of apartheid have not actually been dealt with."

 

Neem deel aan een Recht & Mensenrechten stage in Zuid-Afrika en help om een verschil te maken terwijl je praktijkervaring opdoet in de juridische sector.

Law and Human Rights interns in South Africa transport legal documents

Vrijwilligerswerk voor professionals

Dit project is ook geschikt voor getrainde professionals. Ondersteun onze duurzame projecten met jouw ervaring en help om samen een nog groter verschil te maken. We zorgen ervoor dat je terechtkomt op een project dat volledig bij je past.

Je kunt jouw kennis en vaardigheden delen met anderen. Werk samen met partnerorganisaties en lokale gemeenschappen om een duurzame ontwikkeling op te zetten.

Heb je specifieke vaardigheden en kwalificaties, dan kun je meer lezen over het toepassen jouw professionalisme bij Projects Abroad.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat bij een gastgezin verblijven in Kaapstad. Zij verwelkomen je met open armen in hun huis en delen graag de lokale gewoontes en cultuur met je. Dit is de beste manier om jezelf volledig onder te dompelen in de Zuid-Afrikaanse cultuur en een unieke ervaring te beleven.


We proberen ervoor te zorgen dat je met minstens een andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiaire verblijft bij het lokale gastgezin. Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.

Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.


De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.


Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Zuid-Afrika, ook wel gekend als de "Rainbow Nation", kent een grote mix aan culturen. Onze projecten zijn gelegen in Kaapstad, een stad die zoveel te bieden heeft.


Ga surfen in Muizenberg, ook wel gekend als de Surfers Corner, en ga proeven van alle heerlijke delicatessen zoals Cape Malay curry en 'melktert'.


Zuid-Afrika kent een moeilijk verleden waar je meer over kunt leren in District 6 museum en Robbeneiland.


Ontdek het prachtige Silo district waar je het Zeitz museum kunt vinden en de beste koffie van de stad. Maar je reist sowieso ook naar de meest Zuidelijke tip van Afrika om de Tafelberg van dichtbij te bewonderen. Met een cable car sta je op 20 minuten boven op de berg, of doe een van de vele hikes naar de top samen met andere vrijwilligers.


We organiseren verschillende projecten in Zuid-Afrika en de kans is groot dat je gaat samenwerken met andere vrijwilligers. Wil je graag reizen in een groep dan ga je hier zeker gelijkgestemde mensen ontmoeten tijdens je avontuur 'down South'!


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

'

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners