A Projects Abroad intern gains social work experience in Ghana by working through activities with a child.

Stage sociaal werk in Ghana

Doe praktische werkervaring op in Ghana en help gekwalificeerde sociaal-maatschappelijk werkers met het ondersteunen van kinderen

In een oogopslag

Neem deel aan de stage voor studenten sociaal werk in Ghana en doe praktische werkervaring op met ervaren en professionele sociaal-maatschappelijke werkers. Je gaat werken in een opvang voor misbruikte kinderen, een gevangenis of lokale scholen. Hier ga je observeren hoe de centra worden gerund en de lokale staff helpen met het ondersteunen van de kinderen.


Op deze manier leer je meer over de praktijk en krijg je een beter inzicht over de verschillende sociale kwesties die heersen in een ontwikkelingsland zoals Ghana. Deze stage is een manier om praktische ervaring op te doen die je misschien nodig hebt voor je opleiding sociaal-maatschappelijk werk.


Je gaat verblijven bij een gastgezin in Accra. Hier ga je de echte Ghanese cultuur van dichtbij beleven en de tijd krijgen om de omgeving te verkennen met de andere vrijwilligers en stagiaires.

Startdata: 

Flexibele data

Zie data

Minimumduur: 

Twee Weken

Benodigdheden: 

Iedereen vanaf 16 jaar en ouder kan deelnemen
You should be studying social work or a related subject.


Is een stage sociaal werk in Ghana geschikt voor mij?

Ben je student sociaal-maatschappelijk werk en wil je praktische werkervaring opdoen en leren van ervaren professionals? Wil je mensen helpen en naar Afrika reizen? Antwoord je ‘ja’ op alle vragen dan is dit project je op het lijf geschreven! Deze stage helpt je bij het volbrengen van je opleiding, geeft praktische ervaring en is een waardevolle toevoeging aan je CV.


Je gaat praktische werkervaring opdoen samen met ervaren lokale staff in verschillende instellingen. Daarbij krijg je een beter inzicht over de sociale kwesties die heersen in West-Afrika.


Om deel te kunnen nemen aan deze stage moet je minstens twee jaar sociaal werk of een gelijkaardige richting gestudeerd hebben. Dit project is het hele jaar door beschikbaar dus je kunt deelnemen op elk moment vanaf een periode van drie weken. Hoe langer je op het project blijft, des te groter de impact is.

An intern working with a group of children and gaining social work experience in Ghana.

Je kunt het werk onderverdelen in de volgende categorieën:


Observeer en help de leidinggevende en het lokale personeel


Je gaat de meeste tijd doorbrengen met het observeren en assisteren van de leidinggevende en gekwalificeerde personeel. Dit geeft je de mogelijkheid om de geleerde theorie toe te passen in de praktijk. Je krijgt een dieper inzicht in bepaalde sociale kwesties in een ontwikkelingsland in West-Afrika.


Voorzie de kinderen met ondersteuning en zorg die ze nodig hebben


Als stagiaire ondersteun je het werk dat de sociaal werkers doen met kinderen. Dit kan gaan over het communiceren met slachtoffers van mishandeling waar je de de omstandigheden en behoeften helpt beoordelen. Kies je ervoor om langer te blijven dan drie weken dan krijg je de mogelijkheid om een-op-een counseling en groepssessies te houden onder toezicht voor de slachtoffers.  


Deel jouw kennis en vaardigheden


Een groot deel van de stage ga je jouw kennis en vaardigheden delen. Je gaat leren van de leidinggevenden maar je krijgt ook de kans om je eigen kennis te delen. Je gaat werken aan het verbeteren van de counseling en therapie methodes door het geven van seminaries en workshops aan het personeel. Dit betekent dat je ook tijd gaat doorbrengen met het plannen en voorbereiden van deze presentaties. Je kijkt ook toe op de routines die in werking zijn en geeft verbeteringen aan om de werking te verbeteren.


Doe onderzoek naar sociale problemen samen met een lokale sociaal werker


Je gaat jouw kennis ook gebruiken met het onderzoek van sociale kwesties en voorkomende vormen van mishandeling in Ghana. Onder toezicht ga je proberen manieren te bedenken om deze sociale kwesties op te lossen op een cultureel relevante manier. Tijdens je verblijf in Ghana ga je ook helpen met het verhogen van het bewustzijn omtrent deze sociale kwesties in de lokale gemeenschappen.


Beoordeel de behoeften van lokale centra


Vele instellingen in Ghana zijn onderbemand dus je gaat de behoeften van de verschillende rehabilitatie centra beoordelen. Dit helpt bij de ontwikkeling van de kinderzorg en gezondheidspraktijken voor deze instellingen waar je gaat werken.


Waar in Ghana ga ik werken?

Accra

Je gaat werken in een opvang voor misbruikte kinderen, een gevangenis of lokale scholen in Accra. Deze instellingen hebben een tekort aan personeel en er is hoog nood aan meer ondersteuning.


Ghana staat bekend voor zijn vriendelijkheid en gastvrijheid. De hoofdstad, Accra, is de grootste stad van het land en kent een druk stadscentrum. Daarbij is Accra het administratief en economisch centrum van Ghana en een van de rijkste en meest moderne stad van Afrika. Het contrast met de achtergestelde gebieden rond dit stadscentrum kan niet groter zijn.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Ghana Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op de stage Sociaal werk in Ghana

De dag begint met een ontbijt samen met je gastgezin. Vervolgens neem je het openbaar vervoer naar je stageplek. Op je eerste dag wordt je begeleid door een medewerker van Projects Abroad die je de weg toont en introduceert aan je collega’s.


Meestal werk je  van 8 uur tot 16 uur, van maandag tot donderdag en van 8 uur tot 12 uur op vrijdag. Je krijgt een lunchpauze waar je lunch van thuis kan meenemen of als je vlakbij het gastgezin woont, kun je zelfs thuis eten.


Elke dag is anders en afhankelijk van de stageplek en de behoeften van de kinderen. In het algemeen ga je de leidinggevende en het lokale personeel helpen met de counseling van misbruikte en verwaarloosde kinderen die ondersteuning nodig hebben. Je gaat ook onderzoek doen naar sociale kwesties in Ghana en oplossingen bedenken. Je gaat de behoeften van jouw stageplek ook beoordelen en kijken waar er nog verbetering mogelijk is.


In de avond en het weekend heb je tijd om Accra te verkennen en het gastgezin beter leren kennen. Breng tijd door met de andere stagiaires en vrijwilligers. Proef de lokale delicatessen, bezoek de bezienswaardigheden, lokale winkeltjes of vind simpelweg ontspanning bij je gastgezin.

A Projects Abroad intern guides a child during her Social Work internship in Ghana

De doelen en impact van het project

Het doel van dit project is om misbruikte en verwaarloosde kinderen te helpen terwijl je praktische werkervaring op doet met sociaal werk.


Sociale kwesties zoals huiselijk geweld en kindermishandeling zijn een probleem in veel plaatsen in Ghana. Een tekort aan middelen en onderwijs zorgt dat er niet veel sociale ondersteuning of rehabilitatie programma’s bestaan voor getroffen kinderen. De centra waar we mee samenwerken hebben een tekort aan middelen en het is moeilijk voor het personeel om alle kinderen voldoende te ondersteunen en helpen.


We willen daarom deze centra extra ondersteuning geven. Daarbij willen we het bewustzijn verhogen over deze sociale kwesties in de gemeenschappen. We willen je als stagiaire ook een praktische werkervaring geven die voldoet aan de vereisten van jouw hogeschool of universiteit en relevant is voor je CV.


Neem deel aan onze stage sociaal werk in Ghana en help kinderen die extra steun en zorg nodig hebben.

An intern and a child clap hands during an activity on our Social Work internship in Ghana

Vrijwilligerswerk voor professionals

Dit project is ook geschikt voor getrainde professionals. Ondersteun onze duurzame projecten met jouw ervaring en help om samen een nog groter verschil te maken. We zorgen ervoor dat je terechtkomt op een project dat volledig bij je past.

Je kunt jouw kennis en vaardigheden delen met anderen. Werk samen met partnerorganisaties en lokale gemeenschappen om een duurzame ontwikkeling op te zetten.

Heb je specifieke vaardigheden en kwalificaties, dan kun je meer lezen over het toepassen jouw professionalisme bij Projects Abroad.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat bij een gastgezin verblijven in Accra, Akuapem Hills, Cape Coast, or Dodowa. Zij verwelkomen je met open armen in hun huis en delen graag de lokale gewoontes en cultuur met je. Dit is de beste manier om jezelf volledig onder te dompelen in de cultuur van Ghana en een unieke ervaring te beleven.


We proberen ervoor te zorgen dat je met minstens een andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiaire verblijft bij het lokale gastgezin. Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.


De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.


Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Doe vrijwilligerswerk in Ghana en verken dit land in West-Afrika. Er is zoveel te beleven, met verschillende bezienswaardigheden die je kunt bezoeken in je vrije tijd.


Een groot deel van de lokale cultuur bestaat uit muziek. Vooral in de grotere steden, zoals Accra, kun je veel live bands vinden. Probeer ook de lokale delicatessen terwijl je kunt genieten van de live muziek die op de achtergrond speelt.


Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van Ghana, ga dan de verschillende musea en forten bezoeken in Cape Coast. Liefhebbers van de natuur kunnen hun gading vinden in de prachtige regenwouden van het Kakum National Park of het Mole National Park.


We hebben verschillende projecten in Ghana waardoor er altijd verschillende vrijwilligers aanwezig zijn doorheen het jaar, en je kunt samen het land gaan verkennen in het weekend.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

'

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners