An excavation site in which Projects Abroad volunteers carry out archaeology volunteering work in Romania.

Vrijwilligerswerk archeologie in Roemenië

Werk met ervaren archeologen, help in het bewaren van culturele sites en ontdek de geschiedenis van Roemenië

In een oogopslag

Reis terug in de tijd naar het Romeinse rijk en doe archeologisch werk in Roemenië. Je werkt in opgravingsplaatsen en leert technieken van ervaren archeologen. Terwijl je het verleden opgraaft, leer je bij over de geschiedenis van het land en doe je praktische ervaring op die je kan toevoegen aan jouw CV.


Met jouw inspanningen kunnen we historische en culturele plaatsen bewaren voor toekomstige generaties. Je helpt mee om historische voorwerpen niet vernietigd worden tijdens de constructie van nieuwe gebouwen. Zo hebben onze vrijwilligers bijvoorbeeld in 2017 geholpen bij de opgraving van zilveren munten, een zwaard en een mes in het hart van de Alba lulia Citadel.


Je verblijft in Brasov waar een lokaal gastgezin je met open armen ontvangt. In je vrije tijd kan je de stad verkennen of een trip organiseren naar Transylvania!

Startdata: 

Flexibele data

Zie data

Minimumduur: 

Een Week

Benodigdheden: 

Iedereen vanaf 16 jaar en ouder kan deelnemen


Is dit project geschikt voor mij?

Heb je interesse in geschiedenis? Heb je altijd ervan gedroomd om historische voorwerpen te vinden die honderden jaren oud zijn? Dan is vrijwilligerswerk in archeologie iets voor jou!


Denk je aan een carrière in archeologie, geschiedenis of antropologie dan is dit de ideale smaakmaker. Het brengt een waardevolle ervaring aan je CV en geeft je interessante onderwerpen om te gebruiken tijdens sollicitatiegesprekken.


Ben je eerder nieuwsgierig en niet geïnteresseerd in een gelijkaardige studie? Dat geeft niet! Je kan zonder ervaring ook deelnemen aan dit project. We leren je de basis die je nodig hebt op het project en je leert ook heel veel bij van de archeologen zelf.


Dit project kan je het hele jaar door volgen en op elk moment. Je moet wel minstens een week kunnen vrijmaken om hieraan deel te nemen, al raden we je wel aan dat een langer verblijf zorgt voor een grotere variatie in jouw taken.

Projects Abroad volunteers are pictured taking part in a dig at an excavation site whilst on their volunteer archaeology work in Romania.

Wat ga ik doen op het project?

Als archeologie vrijwilliger in Roemenie, zijn er genoeg mogelijkheden om een bijdrage te brengen. Hier zijn enkele taken die je zal uitvoeren op het project:


  • Uitvoeren van opgravingen en restauraties op de sites
  • Breng tijd door in een museum en help bij het herstel van historisch aardewerken
  • Doe research en de inventaris tijdens de winter periode

Je gaat de volgende activiteiten uitvoeren:


Uitvoeren van opgravingen en restauraties op de sites


Je zal veel tijd spenderen aan opgravingen en restauraties in Roemenië.


Het werk dat je doet, hangt af van de locatie zelf. Op sommige projecten zal je eerder helpen bij opgravingen, schoonmaken en herstellen van aardewerken, gereedschap en andere voorwerpen die je vindt tijdens de opgravingen. Op andere projecten zal je eerder historische graven ontdekken en menselijke botten opgraven.

Breng tijd door in een museum


Je spendeert ook tijd in het historisch museum van Alba lulia. Daar help je bij het restaureren van aardewerk en doe je onderzoek. Je werk bestaat uit opgravingen, analyses van de vondsten en museum presentaties. Je zou ook documenten kunnen vertalen en toeristisch infomateriaal ontwikkelen.


Je werkt in het museum tijdens de winterperiode, van december tot februari. Opgravingswerk kan namelijk niet doorgaan bij slecht weer. Maar ben je toch geïnteresseerd om tijd door te brengen in musea buiten de winterperiode, dan kunnen we dit zeker regelen.


Doe research tijdens de wintermaanden


Als een deel van jouw vrijwilligerswerk in de winterperiode valt, zal je niet zoveel buiten werken zoals dat in de zomer is. Daarom zal je vooral helpen in archeologisch onderzoek. Dit gaat om o.a.:


  • Tekenen
  • Schoonmaken
  • Meten
  • Restauratie werk
  • In kaart brengen van de vondsten

Waar in Roemenië zal ik werken?

Alba lulia

Je gaat verblijven in Alba lulia, een stad met Romeinse, middeleeuwse en moderne kenmerken. Veel Roemenen beschouwen Alba lulia de spirituele hoofdstad van Roemenië.


Alba lulia ligt in het oude Apulum, opgericht door de Romeinen in de 2de eeuw NC en vernietigd door de Tataren in 1241. Al sinds de middeleeuwen staat de stad bekend voor zijn evenementen, met een belangrijke politieke rol in Transylvania. De stad heeft veel toeristische bezienswaardigheden, met de Citadel als de bekendste plaats.


Je zult je verplaatsen naar verschillende archeologische plaatsen, waar je in verschillende soorten accommodaties kan verblijven. Dit kan gaan over een gasthuis, kampeerterrein, hostel of lokale gastgezinnen.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Roemenië Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het Archeologie project in Roemenië

Jouw werk begint rond 7 uur en loopt door tot 16 uur. In de midden van de zomerperiode, juni en juli, zal je later starten om de hitte te vermijden en vervolgens doorwerken tot 19 uur.


In de ochtend spendeer je tijd op de opgravingsplaatsen en doe je praktisch werk op het terrein. Vooral tijdens de zomermaanden gebeurt dit werk ‘s ochtends.


Je krijgt een uur en half pauze tussen 12 uur en 13:30 uur. Het project bevindt zich vaak ver van jouw verblijfplaats, dus je neemt best lunch mee om ter plaatse op te eten.


Werk je op het project tijdens de winter, dan ga je minder op het terrein werken. Dit betekent dat je vooral onderzoek doet in de kantoren. Je wordt ondergedompeld in de zoektocht naar archeologische betekenissen.


In de avond en in het weekend heb je tijd om de omgeving te verkennen en meer te weten te komen over de Romeinse tradities, de cultuur en het dagelijkse leven.

A group of Projects Abroad volunteers collecting data at an excavation site during their volunteer archaeology work in Romania.

Wat zijn de doelen en de impact van dit project?

Het doel van dit project is om jouw vaardigheden te ontwikkelen en het archeologisch personeel in Roemenië te ondersteunen.


We willen je de nodige praktische kennis bijbrengen zodat je een carrière kan starten in archeologie. Je werkt samen met ervaren archeologen, die al jouw gerelateerde vragen kunnen beantwoorden. Je leert hoe je opgravingen uitvoert, vondsten schoonmaakt, restaureert en de gegevens verwerkt.


We leren je ook werken op het terrein en bijhouden van archeologische gegevens. Roemenië heeft een overvloed aan archeologische plaatsen, wat je een heel breed inzicht geeft over de geschiedenis van de wereld. Er is helaas een tekort aan archeologen op het project, dus jouw hulp is belangrijk.


Maak deel uit van het Archeologisch project in Roemenië en help in het behouden van dit cultureel erfgoed.

A Projects Abroad volunteer is pictured measuring out the dig site during her volunteer archaeology work in Romania.

Vrijwilligerswerk voor professionals

Dit project is ook geschikt voor getrainde professionals. Ondersteun onze duurzame projecten met jouw ervaring en help om samen een nog groter verschil te maken. We zorgen ervoor dat je terechtkomt op een project dat volledig bij je past.

Je kunt jouw kennis en vaardigheden delen met anderen. Werk samen met partnerorganisaties en lokale gemeenschappen om een duurzame ontwikkeling op te zetten.

Heb je specifieke vaardigheden en kwalificaties, dan kun je meer lezen over het toepassen jouw professionalisme bij Projects Abroad.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat bij een gastgezin verblijven in Brasov. Zij verwelkomen je met open armen in hun huis en delen graag de lokale gewoontes en cultuur met je. Dit is de beste manier om jezelf volledig onder te dompelen in de Roemeense cultuur en een unieke ervaring te beleven.


We proberen ervoor te zorgen dat je met minstens een andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiaire verblijft bij het lokale gastgezin. Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig. Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.


De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.


Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Doe vrijwilligerswerk in Roemenie en ervaar het dagelijkse leven in Oost-Europa. Er zijn verschillende soort activiteiten die je kunt doen in je vrije tijd.


Dit is de ideale locatie voor liefhebbers van architectuur met zijn rustieke gebouwen in de straten. De Biserica Neagră is slechts een voorbeeld van de prachtige gothische architectuur die je overal in het land kunt terugvinden.


Niet alleen de gebouwen maken het de moeite waard, ook de smalle straten geven Roemenie zoveel karakter!


Bezoek Bran Castle in Transylvania, de thuis van de befaamde Count Dracula. Vergeet ook niet het ASTRA museum te bezoeken en jezelf onder te dompelen in de Roemeense folklore.


De kans is groot dat je gaat samenwerken met andere vrijwilligers. Dit geeft je de mogelijkheid om in groep op verkenning te gaan.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

'

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners