This image depicts a Projects Abroad volunteer photographing a shark during their marine conservation work in Belize.

Vrijwilligerswerk Oceaanbescherming & Duiken in Belize

Behaal je PADI duikbrevet en werk met natuurbeschermers om het Belize Barrier Reef te beschermen.

In een oogopslag

Help mee in het beschermen van het Belize Barrier Reef en doe waardevolle ervaring op in natuurbehoud en bescherming. Je leert duiken en krijgt een PADI duikbrevet terwijl je nieuwe dingen bijleert over het leven in de oceaan van lokale experts. Je verzamelt data tijdens verschillende duik sessies die nadien wordt gebruikt door de overheidsinstellingen om vast te stellen hoe het rif eraan toe is.


Ontdek hoe mooi de oceaan is en help voor een groter bewustzijn van het belang van de oceaan voor de mens. Geef workshops, infosessies of geef les aan de kinderen op een speelse manier om ze meer bij te leren over ecologisch leven.


Het project zelf is in Placencia, een peninsula langs de zuidelijke kust van Belize. Tijdens je vrije tijd kun je de witte stranden ontdekken, volleybal spelen op het strand of de lokale specialiteiten ontdekken met je tenen in het zand!

Startdata: 

Flexibele data

Zie data

Minimumduur: 

Een Week

Benodigdheden: 

Iedereen vanaf 16 jaar en ouder kan deelnemen


Is dit vrijwilligerswerk geschikt voor mij?

Dit project is geschikt voor iedereen die interesse heeft in het behoud van de oceaan en onze planeet. Je leert duiken en doet ervaring op terwijl je samenwerkt met lokale experts.


Je hebt geen voorkennis nodig om deel te nemen aan dit project. We hebben een ervaren team van duikers en biologen die graag helpen wanneer je met vragen zit.


Geen ervaring in diepzeeduiken? Geen probleem! Het behalen van een PADI duikbrevet is onderdeel van het project. Heb je al een duikbrevet dan kun je eventueel een geavanceerde cursus doen om jouw vaardigheden verder bij te schaven.


Dit project loopt het hele jaar door en je kunt deelnemen op elk moment. De minimumduur is een week maar hoe langer je blijft, hoe groter jouw impact is voor de lange termijn.

A volunteer and local experts take a boat trip to gather some data whilst on a diving and marine conservation work experience project in Belize with Projects Abroad.

Wat ga ik doen op dit project in Belize?

Al het werk staat erin om het Belize Barrier Reef te beschermen en ervaring op te doen in marine biologie. Hier zijn enkele taken die je uitvoert op het project:


 • Behaal je PADI Open Water duikbrevet of behaal het geavanceerde certificaat
 • Ga duiken om data te verzamelen van het leven op en rond het rif
 • Houd bewustzijnscampagnes over het belang van het behoud van de oceaan en het leven op en rond het rif
 • Neem deel aan opruimacties tijdens het duiken en op het strand om de hoeveelheid verlaten afval miniem te houden

Jouw werk kun je onderverdelen in de volgende categorieën:


PADI duikbrevet


TIjdens jouw eerste week op het project ben je voornamelijk bezig met het behalen van jouw duikbrevet. Heb je al een brevet behaald dan train je om het geavanceerde brevet te behalen. Je leert ook het onderscheid tussen de verschillende soorten die je kunt vinden op en rond het rif, zodat je tijdens de verzameling van gegevens ook weet welke vissen je bijvoorbeeld hebt gespot. Het behalen van deze certificaten zit volledig verwerkt in de kost van het project, dus je hoeft er niet voor bij te betalen.


Tijdens de duik sessies draag je bij aan de inspanningen die we vooropstellen en tegelijk leer je zelf meer bij over natuurbescherming en het leven in de oceaan.


Onderzoeken tijdens het duiken


Na het behalen van jouw duikbrevet, kun je aan de slag in het verzamelen van data tijdens het duiken. Terwijl je de verschillende soorten spot, schrijf je ook neer waar je ze spot op het rif en de temperatuur van het water. Alle verkregen data wordt verwerkt in onze database die de lokale overheid gebruikt om het behoudingsbeleid aan te passen.


Bewustmakingscampagnes en gemeenschapswerk


Dit project gaat verder dan werk verrichten op het rif. Je gaat er ook op uit naar de gemeenschappen om een bewustzijn te creëren over het belang van een duurzame en ecologische samenleving. Je kunt helpen om:


 • De kinderen te leren recycleren
 • Praten met de lokale restaurants en cafés om het gebruik van drinkrietjes te vermijden
 • Help in het opzetten van zeewier kwekerijen samen met de lokale vissers


Opruimacties op het strand en tijdens het duiken


Het is je zeker niet onbekend dat afval, vooral plastiek, een verwoestend effect heeft op het milieu. Door deel te nemen aan duik sessies en opruimacties op het strand kun je de hoeveelheid achtergelaten afval drastisch verminderen. Veel van het afval kan gerecycleerd worden en gebruikt worden voor bijvoorbeeld groentetuinen of zelfs het bouwen van een muurtje.

Onze project partners in Belize

Op dit project werken we samen met PADI om een volledig gekwalificeerd duikbrevet te kunnen garanderen. Zo weet je dat de beste opleiding krijgt om de beste mogelijke impact te hebben voor de toekomst van het Belize Barrier Reef.


We werken ook samen met de overheidsinstelling voor vissers in Belize. De data die we verzamelen tijdens duiken zijn een leidraad voor het opstellen van een ecologisch beleid in het land. Samen met deze organisatie kunnen we verzekeren dat we een impact hebben op de lange termijn.


Waar in Belize ga ik werken?

Placencia

Dit natuurbescherming project bevindt zich in Placencia, een klein dorp aan de zuidelijke kust van Belize. Je neemt deel aan duiken in het beschermen van het leven in de oceaan en het Belize Barrier Reef. Het werk dat we uitvoeren op het rif is enkel mogelijk met toestemming van het departement voor visserij in Belize.


Terwijl je voornamelijk duikt langs de kust van Placencia, ga je ook op dagtrips naar afgelegen eilanden. De voorzieningen daar zijn vrij algemeen, maar het geeft je een beter begrip over het leven op een eiland.


Tijdens jouw vrije tijd is er genoeg tijd om de omgeving te verkennen. Je kunt ontspanning vinden op het strand, gaan snorkelen of gaan kajakken. Belize heeft ook een Maya geschiedenis met zelfs een eigen Archeologisch reservaat, Mayflower.

Airport transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Belize Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het natuurbescherming project in Belize

Je bent bezig op het project van 9 uur tot 17 uur. Enkel wanneer je op dagtrips gaat naar de omliggende eilanden, begint de werkdag al om 7 uur maar eindigt iets vroeger rond 16 uur. Je werkt van maandag tot vrijdag en het weekend kun je volledig zelf invullen.


Je doet zo’n 10 duiken per week en elke sessie duurt zo’n 20 minuten tot een uur. Jouw wekelijks schema kan er bijvoorbeeld zo uitzien:


 • Maandag: dagtrip naar de afgelegen eilanden
 • Dinsdag: hele dag duiken
 • Woensdag: Terugkeer naar Placencia, waar je voorbereidingen neemt voor werk in de lokale gemeenschap
 • Donderdag: Gemeenschapswerk zoals bewustmakingscampagnes, opruimacties of zeewier kweken
 • Vrijdag: Ingeven van de data in onze Global Impact Database en Volunteer Resource Database


Elke vrijdag wordt een meeting gehouden met het lokale personeel over het werk dat is gebeurd in de afgelopen week. Op vrijdagavond organiseren we verschillende groepsactiviteiten en je bent altijd vrij om deel te nemen!


Elke avond ben je ook vrij om te doen wat je wilt. Je kunt bijvoorbeeld de avond doorbrengen met de andere vrijwilligers in het appartement dat je met ze deelt. Vertel over je thuisland, leer meer over de andere culturen of speel een leuk kaartspel!

Projects Abroad volunteer is pictured diving and participating in data collection as part of his marine conservation work in Belize.

Wat zijn de doelen en de impact van dit project?

Het doel van dit project is om te helpen in het beschermen van het leven in de oceaan langs de kust van Belize.


Het Belize Barrier Reef is het tweede grootste rif op de planeet. Volgens WWF (World Wide Fund for Nature) vind je zo’n 1400 verschillende soorten op dit rif, waaronder 500 verschillende soorten vissen en 100 soorten koraal. Het rif heeft ook de grootste populatie van de met leven bedreigde West-Indische zeekoe.


Meer nog, een groot deel van de bevolking in Belize hangt af van het rif en halen inkomen uit toerisme en visserij. Door onderzoeken kunnen we invloed uitoefenen op het overheidsbeleid en dit belangrijke ecosysteem beschermen. Naast duiken ga je er ook op uit om te spreken voor de lokale bevolking en ze bewust te maken van het belang van de oceaan en het leven op het rif.


Op dit project willen we jou de praktische ervaring bieden zodat je meer bijleert over de verschillende soorten die leven op het rif, het verkrijgen van een eigen PADI duikbrevet en een bredere kennis opdoen over marine biologie.


We willen een invloed hebben voor de lange termijn, dat is onze visie op elk project. Daarom hebben we ook hier een Management Plan opgesteld voor natuurbescherming. Het gaat over de volgende doelstellingen: To


 • De natuurlijke ecosystemen herstellen
 • De lokale fauna en flora beschermen
 • De habitat opvolgen
 • Het bewustzijn verhogen over het belang van het beschermen van het milieu


Word vrijwilliger op het natuurbescherming project in Belize en help in het behouden van het prachtige rif en het mariene leven.

A male volunteer from Projects Abroad has pictured a project he set up to monitor sea grass growth as part of his marine conservation work in Belize.

Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

In Placencia ga je accommodatie delen met de andere Projects Abroad vrijwilligers en stagiaires. Op deze manier leer je de andere vrijwilligers en stagiaires beter kennen, kun je ervaringen uitwisselen, en samen de omgeving verkennen in je vrije tijd.


De accommodatie is veilig, proper en comfortabel. De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.


Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Belize is een prachtig tropisch land vlak aan de helderblauwe Caribische zee. Er is zoveel te zien in je vrije tijd, of je nu een liefhebber bent van het strand, een nieuwe cultuur wilt beleven of een avonturier bent.


Ga snorkelen langs het Belize Barrier Reef. Ontspan op de witte stranden en geniet van een vers geperst papaya sapje onder de Zuiderse zon.


Er zijn verschillende culturele activiteiten waar je de geschiedenis van het land beter kunt leren kennen. Misschien ga je de oude ruïnes van de Maya cultuur bezoeken of de lokale musea bezoeken!


Tijdens jouw reis ga je samenwerken met andere vrijwilligers van over de hele wereld. Je kunt er alleen op uit of samen met de andere vrijwilligers in Belize.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

'

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners