Volunteers spot a chameleon during their Conservation Projects in Madagascar for high school students

Vrijwilligerswerk bescherming regenwoud in Madagaskar voor jongeren

Help bij de bescherming van dit diverse en unieke ecosysteem in het regenwoud van Madagaskar

In een oogopslag

Werk direct samen met lokale experts in natuurbehoud in Madagaskar en maak deel uit van de langetermijndoelen. Spendeer jouw dagen in een weelderig woud, langs bospaden en luifel bomen en onderzoek de dieren die je kunt spotten in hun natuurlijke habitat.

 

Madagaskar beschikt over de grootste inheemse soorten op de planeet, waarvan 90% van de diersoorten en 89% plantensoorten die je nergens anders in de wereld kunt vinden. Door het verzamelen van gegevens, verwijderen van afval en organiseren van gemeenschapsinitiatieven kunnen we een milieubewuste samenleving opbouwen en de unieke soorten beschermen.

 

Je doet ook werkervaring op in het verzamelen van wetenschappelijke gegevens van planten en dieren. Dit geeft je een inzicht of een carrière in natuurbescherming iets voor jou is.

 

Dit project is gelegen in Andasibe, een klein dorp vlakbij het natuurreservaat.

Startdata: 

Vaste data tijdens schoolvakanties

Zie data

Minimumduur: 

Twee Weken

Benodigdheden: 

Dit project is geschikt voor jongeren tussen 15 en 18 jaar oud


Is bescherming van het regenwoud in Madagaskar geschikt voor mij?

Ben je iemand met groene vingers, heb je een passie voor de natuur en wil je graag jouw steentje bijdragen in het beschermen van het regenwoud, dan is dit project je op het lijf geschreven.


Je hebt geen ervaring nodig om deel te nemen aan dit project. Het team op het project helpt je met alle vragen waarmee je zit. Ze leren je ook het verschil tussen alle soorten, zodat je ze kunt herkennen en meten. Je hebt een echte passie voor het milieu, dieren en hard werk schrikt je niet af.


Dit project is een ervaring die je heel wat vaardigheden aanleert, wat een waardevolle toevoeging is aan jouw CV en zeker een plus om te vermelden tijdens sollicitatiegesprekken!


Je kunt het hele jaar door deelnemen aan dit project. De minimum duur is 1 week maar hoe langer je blijft, hoe groter de impact is voor de lange termijn.

Projects Abroad volunteers prepare for their conservation work in Madagascar on our placement for high school students

Wat ga ik doen op het project?

Je helpt in de natuurbescherming in een nationaal park. In het park is een tekort aan medewerkers dus jouw inzet zorgt ervoor dat het park actief bezig blijft in het beschermen van de diverse planten- en diersoorten. Je helpt bij verscheidene taken zoals:


  • Doe planten en dieren onderzoek om de verschillende soorten te bepalen
  • Bouw schuilplaatsen om te kamperen diep in het regenwoud
  • Zorg voor en plant bomen in het initiatief om te herbebossen
  • Verwijder invasieve plantensoorten
  • Verzamel afval tijdens opruimacties in het park en in de gemeenschapJouw werk kun je onderverdelen in vijf verschillende categorieën:


Onderzoek van planten en dieren


Het grootste deel van de tijd onderzoek je planten en dieren. Je bepaalt de verschillende soorten die aanwezig zijn, lokaliseert ze op een kaart en beschrijft de kenmerken van elke soort. Deze gegevens worden gebruikt in het schrijven van rapporten over de verspreiding van de verschillende soorten in het park. Op die manier helpen we mee in het opzetten van een beter milieubeleid in het park.
Bouw schuilplaatsen voor nachtelijke onderzoeken


Tijdens de nacht zijn er heel wat soorten die je overdag niet ziet. Zo is er de knalgele maanmot die je alleen vindt in Madagaskar. Je observeert deze soorten ‘s nachts in een schuilplaats die je hoog bouwt zodat je 360 graden rondom je kunt kijken.


Je verblijft enkele nachten ter plaatse, slaapt elk om beurt en houdt de wacht voor soorten die in het donkere woud gespot kunnen worden.


Herbebossing initiatief


Je helpt in onze boomkwekerij waar we inheemse planten zaaien. Eenmaal ze groot genoeg zijn om op zichzelf verder te groeien, worden ze in het park overgeplant.


Het nationale park heeft een tekort aan personeel om in een goed tempo verder te werken aan de herbebossing van het park. Daarom is jouw hulp als vrijwilliger zo nodig om hieraan mee te helpen.


Industriebouw en natuurrampen bedreigen de vegetatie van het regenwoud. Bomen zijn de longen van onze aarde en moeten op elke manier beschermd worden. Bomen zijn de thuis voor vele diersoorten en helpen in het neutraliseren van CO2.


Verwijder invasieve planten


Je houdt een kaart bij met een overzicht van de locatie van alle invasieve planten in het reservaat. Je verwijdert je ze vervolgens vooraleer ze zich verder verspreiden. Je leert verschillende planten herkennen en onderscheiden, en welke invasief zijn voor het regenwoud.


Strandopruimacties


Je helpt in het schoonhouden van het park en de gemeenschappen rondom. Je maakt de bevolking milieubewuster en introduceert ze tot recyclage van afval.


Om de toekomst van de natuur te bewaren is het belangrijk om bewust om te gaan met afval. Plastiek heeft een negatieve impact voor de dieren en toerisme in Madagaskar. Je speelt een belangrijke en ondersteunende rol in de bewustmaking van de bevolking.


Waar in Madagaskar ga ik werken?

Andasibe

De lokale gemeenschap leeft heel anders dan wat jij misschien gewoon bent in jouw thuisland. De huizen zijn heel sober en simpel, de wegen zijn niet gebetonneerd en enkel zandwegen. De natuur wordt jouw tweede thuis!


Je werkt in het nationale park, een weelderig regenwoud met een variëteit aan diersoorten.


In het weekend kun je ontspanning vinden op het strand van Tsingy de Bemaraha, wat geregistreerd staat als UNESCO werelderfgoed. Je kunt ook het Gendarmerie Museum bezoeken en de achtergrond leren van de geschiedenis van Madagaskar.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de voorafbepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Madagaskar Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Wat zijn de doelen en impact van het project?

Het doel van dit project is om de inheemse fauna en flora in het regenwoud van Madagaskar te beschermen.


Madagaskar beschikt over de grootste aantal inheemse soorten in de wereld. Op het eiland vind je meer dan 103 verschillende soorten maki’s, wat momenteel de meest bedreigde gewervelde diersoort is.


Je houdt een overzicht op de fauna en flora aan de hand van onderzoeken. Alle verzamelde gegevens worden doorgegeven aan het park zodat ze het natuurbeleid hieraan kunnen aanpassen. Het park heeft een tekort aan medewerkers dus jouw hulp als vrijwilliger is cruciaal.


Door het kappen van bomen, invasieve soorten en slecht management van het park, zijn veel diersoorten bedreigd. Je helpt daarom mee in het planten van inheemse soorten, verwijderen van de ongewenste en helpt in het schoonhouden van de omgeving.


We hebben vier langetermijndoelen vooropgesteld om ons werk op het project zo effectief mogelijk te maken. Deze staan opgelijst in onze Conservation Management Plan voor Madagaskar. Het gaat om de volgende punten:


  • Herstellen van het natuurlijk ecosysteem
  • Beschermen van de natuur en dieren
  • Observeren van de habitats
  • Het bewustzijn verhogen over het belang van het milieu


Neem deel aan dit project en bescherm de natuur en de dieren in het regenwoud van Madagaskar.

High school student volunteers help local farmers plant rice and promote rainforest conservation in Madagascar

Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Elk jaar helpen duizenden jongeren en stagiaires om een verschil te maken over de hele wereld. Tijdens hun ervaring in het buitenland dragen ze bij tot de duurzame doelstellingen die we elk jaar vooropstellen, met de bedoeling om een duurzame impact te maken op de gemeenschappen.


Om alle verwezenlijkingen te verzamelen, ontwikkelen we elk jaar een Jongerenreizen Impact Report. Lees meer over alle projecten en hun impact in het afgelopen jaar.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat accommodatie delen met andere Projects Abroad vrijwilligers en stagiaires in Andasibe. Op deze manier leer je de andere vrijwilligers en stagiaires beter kennen, kun je ervaringen uitwisselen, en samen de omgeving beleven.


Tijdens onze Jongerenreizen proberen we ervoor te zorgen dat je een kamer deelt met minstens een andere vrijwilliger of stagiaire van hetzelfde geslacht en leeftijd. Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.


De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.


Lees meer over onze accommodatie.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

'

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners