Projects Abroad vrijwilligers werken met kinderen in Belize en vieren het einde van een succesvolle zomer met de lokale kinderen.

Vrijwilligerswerk met kinderen in Belize

Werk aan de ontwikkeling van kinderen in gemeenschappen aan de kust van Belize

In een oogopslag

Reis naar Belize en doe vrijwilligerswerk in kleuterscholen en lagere scholen, waar kinderen niet goed kunnen lezen, schrijven en tellen. Doe leuke spelletjes, begeleid knutsel- en tekenlessen, of bouw samen educatieve puzzels. De bedoeling is uiteindelijk dat je de kinderen een goede basis en een goede start geeft in hun schoolcarrière.


We hebben langetermijndoelen opgesteld in Belize om de lage geletterdheid en gecijferdheid bij kinderen aan te pakken. Deze lage cijfers staat direct in verband met de leerproblemen van de kinderen. Tijdens jouw bijdrage aan dit project doe je praktische ervaring op in de kinderzorg.


Bovenal verblijf je in een rustig vissersdorpje bij een gastgezin. Daar krijg je elke dag verse, lokale gerechten voorgeschoteld waardoor je je al snel waant als een San Pedro ‘local’. Je beseft dat dit zoveel meer is dan een reis naar het buitenland.

Startdata: 

Flexibele data

Zie data

Minimumduur: 

Een Week

Benodigdheden: 

Iedereen vanaf 16 jaar en ouder kan deelnemen


Is vrijwilligerswerk met kinderen in Belize geschikt voor mij?

Vrijwilligerswerk met kinderen in Belize is geschikt voor jou als je graag met kinderen werkt en een passie hebt om anderen te helpen. Op dit project doe je heel wat ervaring op in de kinderopvang, wat een goede basis is voor jouw toekomstige carrière. Door deel te nemen, ontdek je ook of een carrière als leraar of kinderverzorger iets voor jou is. Bovenal maak je deel uit van onze inspanningen op  lange termijn om kinderen in Belize te ondersteunen.


Je hebt geen ervaring of bepaalde vereisten nodig om deel te nemen aan dit project. Het is wel belangrijk dat je een basiskennis Engels hebt, omdat je dit nodig hebt tijdens de lessen.


Dit project loopt gedurende het hele jaar dus je kunt deelnemen op elk moment. De minimum duur is twee weken, maar we raden je aan om zo lang mogelijk te verblijven. Op die manier heb je een grotere impact voor de lange termijn.

Een vrijwilliger werkt met kinderen in Belize en helpt twee jonge leerlingen tijdens een educatieve activiteit in een kleuterschool.

Wat ga ik doen op het project?

Je werkt in een kleuterschool of lagere school in San Pedro. Daar is een eindverantwoordelijke aanwezig die jou en de andere vrijwilligers helpt in het plannen van verschillende activiteiten voor de kinderen. Hier zijn enkele taken die je gaat uitvoeren:


 • Werk in kleine groepen kinderen tijdens lees- en rekenlessen
 • Speel educatieve spelletjes en doe sportactiviteiten om de algemene ontwikkeling te bevorderen
 • Houd de vooruitgang van elk kind nauwlettend in het oog aan de hand van checklisten
 • Ontwerp posters, speelkaarten of muurtekeningen die je gebruikt als leermiddel tijdens de lessen

Jouw werk kun je onderverdelen in verschillende categorieën:


Leer kinderen lezen, schrijven en tellen


Je werkt intensief met jonge kinderen, leert hen Engels en tellen tot tien. Je werkt in kleine groepjes tijdens deze lessen. Met de hulp van jouw eindverantwoordelijke kun je al jouw creativiteit bovenhalen en leuke manieren bedenken die de kinderen motiveert en prikkelt in het leren van nieuwe vaardigheden.


Maak het leuk voor zowel de kinderen als voor jezelf! Je kunt de lessen verder aanpassen als je merkt dat kinderen bepaalde achterstanden hebben of moeite hebben met bepaalde vaardigheden.

Zo kun je bijvoorbeeld tekeningen maken van de verschillende soorten fruit en groenten en ze gebruiken om de kinderen het verschil aan te leren tussen de verschillende kleuren en de soorten voedsel. Of je kunt zeeschelpen gebruiken om de kinderen zo visueel mogelijk te leren tellen. Laat jouw creativiteit vooral de vrije loop!


Stimuleer spelenderwijs de algemene ontwikkeling van kinderen


Leren is zoveel meer dan sommen maken en woorden spellen. Kinderen leren het best als zij spelen, dus denk verder dan de theorie en wordt creatief met sport, knutselen en spellen die de lichamelijke en mentale ontwikkeling bevorderen. Elk kind verdient de kans om de wereld en hun eigen kunnen te ontdekken en meer zelfvertrouwen te krijgen.


Je kunt knutsel- en tekenlessen begeleiden waar de kinderen dierenmaskers maken en nadien een leuke groepsfoto maken. Leer de kinderen in kleine groepjes samenwerken om bijvoorbeeld een race op drie benen te spelen, wat goed is voor de lichamelijke ontwikkeling.


Beoordeel kinderen en identificeer specifieke behoeften


Met de checklists kunnen we de ontwikkeling van de kinderen nauwlettend in het oog houden. We leiden je op in het gebruik hiervan. Je beoordeelt elk kind dagelijks op gebied van:

 • Leesvaardigheid
 • Rekenvaardigheid
 • Motorische vaardigheden
 • Emotionele vaardigheden
 • Sociale vaardigheden
 • Hygiëne


Ons team organiseert ook regelmatig workshops, waar je alle vergaarde informatie toevoegt aan onze Global Impact Database. Deze database houdt de ontwikkeling bij van elk kind op al onze projecten samen met het werk dat we doen in rest van de wereld. Lees meer over hoe deze database werkt.


Verbeter de leeromgeving


Je ontwikkelt middelen die de leeromgeving verbeteren. Zet je beste beentje voor en laat je creativiteit de vrije loop. Ga aan de slag met karton, stiften, lijm en glitter en ontwerp oefenkaarten, hang posters op over het belang van hygiëne of maak je eigen educatieve spel. Wanneer jouw vrijwilligerswerk is afgerond, kunnen het personeel en de vrijwilligers na jou het leermateriaal blijven gebruiken.


Waar in Belize ga ik werken?

San Pedro

Dit kinderopvang project bevindt zich in San Pedro, een prachtige stad aan het strand van Ambergris Caye, het grootste eiland van Belize. De stad telt 15.000 inwoners en het grootste deel van de inwoners verplaatst zich met de fiets of met golfkarretjes.


Wat je ziet op vele ansichtkaartjes is niet direct wat je te zien krijgt in de gemeenschap waar je werkt. Je komt terecht in modderige terreinen, met vaak veel afval verspreid langs de wegen. Vrijwilligerswerk met kinderen in Belize is een uitdaging maar tegelijk een ervaring die je nooit vergeet.


Je werkt met kinderen in kleuterscholen en lagere scholen. Deze scholen zijn niet zo goed ontwikkeld als de scholen in onze westerse wereld, wat jouw rol alleen maar belangrijker maakt.

Airport transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Belize Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het kinderopvang project in Belize

Je wordt wakker met het geluid van de golven die op het rif breken, terwijl de zeemeeuwen hun eigen ochtendlied zingen. Jouw gastgezin vult de ontbijttafel met een overvloed aan fruit en jouw Spaanse talenkennis wordt opgehaald bij je eerste kop koffie. Je vertelt over jouw thuisland en leert je gastgezin beter kennen.


Je werkt dagelijks zo’n 4 tot 6 uur op het project. Jouw werkweek kan er bijvoorbeeld zo uitzien:  


 • Maandag: Werk met de kinderen in het klaslokaal en verzamel gegevens voor de checklisten, die onderdeel uitmaken van de Global Impact Database.
 • Dinsdag: Doe individuele oefeningen met de kinderen.
 • Woensdag: Werk aan de geletterdheid van de kinderen en volg een workshop over kinderzorg met jouw projectverantwoordelijke.
 • Donderdag: Werk verder aan de geletterdheid van kinderen en volg de ontwikkeling van de kinderen nauwlettend op tijdens educatieve spelletjes.
 • Vrijdag: Blijf de ontwikkeling van de kinderen opvolgen door leerzame activiteiten. Nadien kun je alle vergaarde informatie verwerken in de database.


De lesvoorbereidingen doe je in het kantoor van Projects Abroad, waar je toegang krijgt tot werkmateriaal en internet.


In het weekend ben je vrij en krijg je alle vrijheid om Belize te ontdekken. Je kunt het Barrier Reef ontdekken tijdens het snorkelen of languit zonnebanken op het witte strand. De zonsondergangen zijn vanzelfsprekend en achteraf kun je een lekker avondmaal genieten bij jouw gastgezin en de andere vrijwilligers beter leren kennen. Deel ervaringen en kennis met mensen van over de hele wereld en maak nieuwe vrienden.

Een groep kinderen leren balspellen van vrijwilligers die werken met kinderen in Belize.

Wat zijn de doelen en de impact van dit project?

Het doel van dit project is om de geletterdheid, gecijferdheid en algemene ontwikkeling bij kinderen in San Pedro te verbeteren.


Kinderen in Belize kampen met een lage geletterdheid omdat het vaak immigranten zijn van Spaanstalige landen. Ze hebben de Engelse taal nodig in hun verdere opleiding, maar de leerkrachten zijn zodanig onderbezet dat het onmogelijk is om elke student voldoende individuele aandacht te geven.


Veel ouders kunnen ook niet lezen en werken verschillende jobs om de familie te onderhouden. Dit betekent dat de ouders geen kennis kunnen doorgeven of de tijd hebben om hun kinderen te ondersteunen in het leren lezen en de schoolvoorbereiding.


Als vrijwilliger ga je deze specifieke problemen aanpakken en bijdragen aan de langetermijndoelen om de kinderen te voorzien van een duurzame en educatieve zorg. Zoals het ook vermeld staat in ons Care Management Plan voor Belize, ga je als vrijwilliger helpen om de volgende doelstellingen te behalen:


 • Het verbeteren van de geletterdheid
 • Het promoten van de vroege ontwikkeling van kinderen
 • Het verhogen van het bewustzijn over een gezonde levensstijl, het milieu en gezinsplanning
 • Het verbeteren van het Engels


Help ons deze langetermijndoelen te behalen en doe vrijwilligerswerk met kinderen in Belize.

Een Projects Abroad vrijwilliger werkt met kinderen in Belize en viert met hen het behalen van hun certificaat na al het harde werk tijdens een zomerkamp.

Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat bij een gastgezin verblijven in San Pedro. Zij verwelkomen je met open armen in hun huis en delen graag de lokale gewoontes en cultuur met je. Dit is de beste manier om jezelf volledig onder te dompelen in de cultuur van Belize en een unieke ervaring te beleven.


We proberen ervoor te zorgen dat je met minstens een andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiaire verblijft bij het lokale gastgezin. Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.


De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.


Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Belize is een prachtig tropisch land vlak aan de helderblauwe Caribische zee. Er is zoveel te zien in je vrije tijd, of je nu een liefhebber bent van het strand, een nieuwe cultuur wilt beleven of een avonturier bent.


Ga snorkelen langs het Belize Barrier Reef. Ontspan op de witte stranden en geniet van een vers geperst papaya sapje onder de Zuiderse zon.


Er zijn verschillende culturele activiteiten waar je de geschiedenis van het land beter kunt leren kennen. Misschien ga je de oude ruïnes van de Maya cultuur bezoeken of de lokale musea bezoeken!


Tijdens jouw reis ga je samenwerken met andere vrijwilligers van over de hele wereld. Je kunt er alleen op uit of samen met de andere vrijwilligers in Belize.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Enquire Now

'

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners