A Projects Abroad Childcare volunteer in Samoa hosts a lesson.

Vrijwilligerswerk met kinderen in Samoa

Ondersteun de educatieve ontwikkeling van de lokale kinderen en leef in een tropisch paradijs aan de Stille Oceaan

In een oogopslag

Doe vrijwilligerswerk met kinderen in Samoa en ondersteun het werk van lokale leraren en verzorgers. Je helpt in het aanpakken van gebieden die behoefte hebben aan hulp, zoals het bevorderen van de ontwikkeling van jonge kinderen. Tegelijkertijd doe je praktische werkervaring op en ontwikkel je nieuwe vaardigheden.


Terwijl Samoa de afgelopen jaren een belangrijke ontwikkeling heeft doorgaan, blijft armoede een groot probleem. Er zijn beperkte middelen om gehandicapte mensen te helpen. De inschrijving op scholen voor kleuteronderwijs ligt laag. Je gaat vooral vrijwilligerswerk doen met jonge kinderen, van wie sommigen speciale behoeften hebben of die misbruik hebben ervaren. Je richt je op het organiseren van leuke, educatieve activiteiten om kinderen belangrijke vaardigheden bij te brengen.


Samoa heeft een prachtig landschap en er is zoveel te doen in jouw vrije tijd. Je woont bij een gastgezin in de stad Apia. Laat jezelf onderdompelen in de lokale manier van leven. Ervaar een andere cultuur en geniet van alles wat Samoa te bieden heeft.

Startdata: 

Flexibele data

Zie data

Minimumduur: 

Een Week

Benodigdheden: 

Iedereen vanaf 16 jaar en ouder kan deelnemen


Is vrijwilligerswerk voor kinderen in Samoa geschikt voor mij?

Werk je graag met kinderen en wil je een andere cultuur beleven terwijl je een positieve impact hebt? Dan is dit project in Samoa je op het lijf geschreven! Naast het vrijwilligerswerk met kinderen, krijg je ook de kans om de Zuidelijke Stille Oceaan te gaan verkennen.


Je doet ervaring op in kinderzorg en lesgeven, en dat is een waardevolle toevoeging aan jouw CV als je denkt aan een gelijkaardige carrière. Er zijn verschillende opties waar je uit kunt kiezen, bijvoorbeeld werken met kinderen met een beperking.


Er zijn geen vereisten om deel te nemen aan dit project. Na aankomst krijg je een uitgebreide inductie over alles wat je moet weten over het project. Op het project neem je een ondersteunende rol in voor de lokale medewerkers en krijg je voldoende begeleiding. De Projects Abroad medewerkers zijn ook aanwezig als je met vragen zit.


Je krijgt toegang tot onze database, die een bron is aan lesmateriaal. Ook organiseren we regelmatig workshops voor alle kinderzorg en lesgeef vrijwilligers. Je kunt advies met elkaar delen en bijleren over kinderzorg in Samoa.


Dit project is het hele jaar door beschikbaar, maar hou er rekening mee dat we tijdens de schoolvakanties informele sessies organiseren op de school. De minimum duur is 1 week, maar sommige partner instellingen willen dat je langer op het project blijft.


Beschik je over een TESOL of TEFL kwalificatie en kun je 5 weken of langer vrijmaken voor dit project, dan kun je werken met kinderen die misbruik hebben ervaren. Dit is afhankelijk van de discretie van de instelling.

A Childcare volunteer in Samoa poses for a picture with children at her placement

Wat ga ik doen op het project?

Er is veel ruimte om jezelf te betrekken en initiatief te nemen, dus maak hier gebruik van tijdens jouw vrijwilligerswerk met kinderen in Samoa. Tijdens het project ga je de volgende taken uitvoeren:


 • Maak leren leuk door knutsellessen, sportlessen en groepsspelletjes
 • Werk met kinderen met een beperking en help met de revalidatie procedure
 • Verbeter de basisvaardigheden van de kinderen zoals leren lezen en tellen

Maak leren leuk door knutsellessen, sportlessen en groepsspelletjes


Een leuke leeromgeving helpt de kinderen om gemotiveerd en gefocust te blijven. Gebruik dus jouw verbeelding en creativiteit om de kinderen nieuwe vaardigheden aan te leren op een speelse manier. Je kunt dit doen aan de hand van verschillende activiteiten zoals:


 • Liedjes
 • Spelletjes
 • Knutselen
 • Sporten


Verbeter de basisvaardigheden van de kinderen zoals leren lezen en tellen


Een belangrijk onderdeel van jouw werk is de kinderen helpen met basisvaardigheden zoals tellen en het alfabet opzeggen. Dit is de basis van hun toekomstig leren en zorgt ervoor dat ze voorbereid zijn op het formele onderwijs. Je kunt ook de oudere leerlingen helpen met deze vaardigheden onder de knie te krijgen en ze helpen met hun huiswerk.


Werk met kinderen met een beperking en help met de revalidatie procedure


Kinderen met een beperking hebben extra ondersteuning nodig in het aanleren van de basisvaardigheden. Je brengt tijd door met kinderen die individuele aandacht nodig hebben om bijvoorbeeld hun eigen naam te leren schrijven. Dit doe je ook op een speelse manier, bijvoorbeeld door buiten te spelen of te knutselen.


Waar in Samoa ga ik werken?

Apia

Tijdens jouw vrijwilligerswerk met kinderen in Samoa, werk je in de stad van Apia. Dit ligt in het centrale Noordoosten van Upolu, het tweede grootste eiland van Samoa. Apia is een rustige stad die je te voet kunt verkennen. Aan de andere kant heeft de stad wel alle moderne voorzieningen die je nodig hebt, zoals leuke restaurants aan het strand en verschillende kruidenierszaken.


Je werkt in een van onze partnerscholen en centra in en rond Apia. De voorzieningen in deze centra zijn vaak heel simpel. Jouw gastgezin is op wandelafstand of korte busrit verwijderd van de instelling dus je hoeft nooit ver te gaan van en naar het werk.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Samoa Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het Sociaal project in Samoa

Een typische werkdag loopt van 9 uur tot 14 uur, van maandag tot vrijdag. In het weekend en de avond heb je tijd om te ontspannen en de stad te verkennen.


Jouw dagelijkse taken zijn afhankelijk van de instelling die je kiest. Je kunt werken op een school voor kinderen met een beperking of in kleuterscholen en lagere scholen.


Over het algemeen breng je tijd door met de kinderen en ondersteun je de ontwikkeling. Je helpt ze met huiswerk of leert ze nieuwe vaardigheden aan op een leuke en speelse manier. Je ondersteunt ook het lokale personeel met de dagelijkse taken in de instelling.


Als je klaar bent met de werkdag dan is er tijd om de omgeving te verkennen. Je kunt het gastgezin beter leren kennen tijdens het avondeten of gaat eropuit met de andere vrijwilligers. Denk aan een gezellige uitstap naar een restaurant of een kaartspel bij jouw gastgezin.

A group of school children at a care placement in Samoa

Wat zijn de doelen en de impact van dit project?

Het doel van dit project is om de educatieve ontwikkeling van jonge kinderen te ondersteunen.


De geletterdheid in Samoa ligt op 99% en het niveau van deelname aan de lagere school ligt ook heel hoog. Er is heel wat verbetering in termen van armoede en werkloosheidscijfers in de laatste jaren. Maar in sommige afgelegen buurten vind je nog steeds armoede en een hoge werkloosheid en is er ruimte voor verbetering.


De scholen in deze kansarme buurten hebben middelen te kort en hebben te weinig personeel. De kinderen krijgen daarom niet de nodige individuele aandacht en motivatie. Er is een lage deelname aan kleuterscholen en de middelen voor kinderen met een beperking zijn beperkt. Om een antwoord te geven aan deze problemen, hebben we verschillende doel vooropgesteld om:


 • Verbeteren van het Engels         
 • Promoten van de vroege ontwikkeling van kinderen
 • Verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met een beperking
 • Verbeteren van de geletterdheid
 • Verhogen van de emotionele zorg en steun voor ieder kind


We hebben heel wat hulp nodig van vrijwilligers om de kinderen te voorzien van een goede opleiding. Het lokale personeel verdient ook meer steun in het werk dat ze doen. Neem deel aan het Sociaal vrijwilligersproject en draag bij aan een positieve verandering voor de kinderen in Samoa.

A Care volunteer in Samoa revitalises a classroom by painting numbers

Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat bij een gastgezin verblijven in Apia. Zij verwelkomen je met open armen in hun eigen huis en delen hun gewoontes en cultuur met je. Dit is de beste manier om jezelf volledig onder te dompelen in de Samoaanse cultuur en een unieke ervaring te beleven.


We proberen ervoor te zorgen dat je met minstens een andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiaire verblijft bij het lokale gastgezin. Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.

Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.


De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.


Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Er valt zoveel te beleven op de tropische eilanden van Samoa. Ben je een liefhebber van het strand, de natuur en een andere cultuur, dan is dit helemaal geschikt voor jou!


Onze projecten zijn gelegen in Apia, de hoofdstad van Samoa. De stad heeft heel wat bezienswaardigheden van musea tot kunstgalerijen. Ontdek de lokale kunst en de rijke geschiedenis.


Ook de natuur kun je bewonderen in het Palolo Deep Marine Reserve waar je de Piula Cave Pool vindt, een natuurlijke zwemplaats in een grot. Ga snorkelen langs de kleurrijke koraalriffen of vind ontspanning op het strand.


De kans is groot dat je gaat samenwerken met andere vrijwilligers. Dit geeft je de mogelijkheid om in groep op verkenning te gaan.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op

'

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners