A volunteer hands out food while working with children in Senegal.

Vrijwilligerswerk met kinderen in Senegal

Reis naar het westen van Afrika en maak deel uit van onze inspanningen om kansarme kinderen te ondersteunen

In een oogopslag

Doe vrijwilligerswerk met kinderen in Senegal en gebruik al jouw tijd en energie om hun zorg en ontwikkeling te ondersteunen. Je kunt werken in een centrum voor talibés (straatkinderen) of in een centrum voor kinderen met een beperking. In beide instellingen help je de kinderen in het ontwikkelen van basisvaardigheden. Je doet praktische werkervaring op in kinderopvang en geeft tegelijk terug aan een kansarme gemeenschap.


De kleuterscholen binnen de kansarme buurten hebben een tekort aan middelen en personeel. Daarom help je in het ondersteunen van de leraren. Projects Abroad financiert zijn eigen zorgcentrum voor de talibés in Senegal. Zij gaan niet naar school en worden gedwongen om te bedelen voor eten en geld. We geven ondersteuning aan deze kinderen door ze gratis onderwijs en gezondheidszorg te geven.


Je woont en werkt in St Louis en verblijft bij een gastgezin. Ga op verkenning in jouw vrije tijd en leer de andere vrijwilligers en stagiairs beter kennen op het project.

Startdata: 

Altijd

Zie data

Minimumduur: 

Een Week

Leeftijd: 

16 of ouder
Je moet beschikken over een basiskennis Frans.


Is dit project in Senegal geschikt voor mij?

Ben je iemand die graag met kinderen werkt, actief deel wilt uitmaken van een positieve verandering en interesse heeft in vrijwilligerswerk in een Franstalig land? Dan is dit project geschikt voor jou.


Je doet praktische ervaring op in kinderopvang en dat helpt in jouw toekomstige carrière. Uiteindelijk draag je ook bij tot de langetermijn doelen die we opstellen voor kinderopvang in Senegal.


Je ontwikkelt ook heel wat persoonlijke vaardigheden zoals communicatie en inplannen, die je later ook nodig gaat hebben in jouw carriere.


Je hebt geen ervaring nodig om deel te nemen. Je ondersteunt het lokale personeel en kunt terecht bij de Projects Abroad medewerkers als je vragen hebt. We organiseren regelmatig workshops voor alle vrijwilligers, waar je ideeën en uitdagingen kunt bespreken.


Je moet wel een basiskennis hebben van het Frans, omdat je in deze taal gaat communiceren met de kinderen. Als je toch nog wat extra taalvaardigheden wilt opdoen voor je start op het project, dan raden we je aan om deel te nemen aan onze Franse taalcursus.


Sociaal vrijwilligerswerk in Senegal loopt het hele jaar door, dus je kunt op elk moment deelnemen. De minimumduur is 1 week, maar hoe langer je blijft, hoe groter de impact op de kinderen.

A volunteer with children in Senegal gives a lesson at a kindergarten.

Wat ga ik doen op het project in Senegal?

Als vrijwilliger op het Sociaal project in Senegal, help je vooral met de ontwikkeling van de jonge kinderen en leer je ze een basiskennis Engels. Op het project ga je de volgende taken uitvoeren:


 • Organiseer taallessen en verbeter de Engelse en Franse talenkennis
 • Organiseer educatieve spelletjes en activiteiten die de ontwikkeling ondersteunt op een leuke manier
 • Geef ondersteuning aan het lokale personeel tijdens de dagelijkse activiteiten

Jouw werk kun je onderverdelen in drie categorieën:


Organiseer taallessen en verbeter de Engelse en Franse talenkennis


De talibés en straatkinderen in Senegal hebben een beperkte toegang tot onderwijs of zitten in overvolle kleuterklassen waar het leren moeilijk vooruit gaat. Veel kinderen leren zelfs nooit Frans praten, terwijl dit wel de algemene voertaal is in Senegal.


Een groot deel van jouw rol op het project is de kinderen Engels of Frans aanleren. Je kunt starten met een basiskennis van de woordenschat of korte zinsbouw. Denk creatief en speel spelletjes, zing liedjes en maak het leerproces leuk voor de kinderen.


Organiseer educatieve spelletjes en activiteiten die de ontwikkeling ondersteunt op een leuke manier


Leren is zoveel meer dan achter de schoolbank zitten en studeren. Het is ook een ervaring die de kinderen moet motiveren om nieuwe vaardigheden bij te leren. Door op een speelse manier les te geven, leren de kinderen zoveel meer bij. Daarom moedigen we jou aan om de educatieve activiteiten leuk en creatief in te kleden. Je kunt verschillende dingen doen zoals:


 • Knutselen
 • Buiten sporten
 • Verhalen lezen
 • Bingo spelen om de woordenschat te oefenen
 • Speel balspellen om de hand-oog coördinatie te verbeteren


Elke van deze activiteiten draagt bij in het ontwikkelen van zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en creativiteit. Dit zijn stuk voor stuk belangrijke vaardigheden die van belang zijn als jong kind.


Geef ondersteuning aan het lokale personeel tijdens de dagelijkse activiteiten


De bedoeling van het talibé centrum is om deze kinderen te voorzien van veilig onderdak gedurende de dag. We organiseren ook een heleboel activiteiten voor de kinderen. Dit gaat over:


 • Basisonderwijs
 • Basis gezondheidszorg en hygiëne
 • Sport en vrije tijd
 • Douche faciliteiten en een plek om de kleren te wassen


In dit centrum zijn we grotendeels afhankelijk van de vrijwilligers. Je helpt de kinderen in het wassen van de kleren en help met onderhoud en renovatie in het centrum zelf. Je verzorgt de kinderen als ze wondjes hebben en deelt het eten uit.


Waar in Senegal ga ik werken?

St Louis

Je werkt in de prachtige stad van St. Louis waar je door de straten kunt kuieren, de koffie kunt proeven en prachtige houten bootjes kunt bewonderen, allemaal omgeven door een Franse architectuur.


De architectuur verwijst naar de historische achtergrond van St. Louis, en zijn tijd als de eerste Franse koloniale nederzetting in West-Afrika. St. Louis was ook de hoofdstad van Senegal voor een korte tijd. Daarom staat de stad sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tegenwoordig is de stad een uitstekend voorbeeld van een koloniale stad die zichzelf heeft heruitgevonden, en die bezoekers van over de hele wereld aantrekt.


Op het project, help je de kinderen op een kleuterschool of het centrum voor talibés. Elke dag ontvangt het centrum een grote hoeveelheid kinderen, en het lokale personeel kan daarom niet de individuele aandacht geven aan elk kind.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst op de vooraf bepaalde luchthaven, zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Senegal Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het project in Senegal

In de ochtend word je gewekt door de geitjes die rondsnuffelen en knabbelen van de planten in de straten. Je eet een uitgebreid ontbijt met de gastfamilie en vertrekt vervolgens naar de instelling waar je gaat werken tijdens het project. Op de eerste dag begeleidt een medewerker van Projects Abroad je naar de instelling, zodat je weet wat de route is.


Hoe je de dag eruit ziet, hangt af van het project dat je uitkiest. Je werkt van maandag tot vrijdag en in de avond en weekenden ben je vrij.


In het talibé centrum geef je Engelse of Franse les aan de kinderen. De kinderen komen en gaan gedurende de dag dus de taken op het project variëren. Je helpt met verschillende taken:


 • Plan een vriendschappelijk sportspel
 • Organiseer een knutselles
 • Help kinderen met kleren wassen
 • Bereid maaltijden en serveer ze aan de kinderen
 • Deel kennis over gezondheidsvoordelen en het een dagelijkse goede hygiëne


In de kleuterschool werk je met de lokale leraren. Je helpt tijdens de lessen of neemt enkele leerlingen apart om ze verder te begeleiden. Je helpt met:


 • Het aanleren van een basis rekenvaardigheid
 • Leer een basis woordenschat in Frans en Engels
 • Organiseer knutsellessen
 • Plan sportactiviteiten om de coördinatie en motorische vaardigheden te verbeteren


Eenmaal je klaar bent met werken dan ben je vrij om de omgeving te verkennen. Ontdek de lokale delicatessen op restaurant, ga hiken in een nationaal park of bezoek een historische plaats. Je kunt natuurlijk ook ontspanning zoeken op het strand en de andere vrijwilligers en stagiairs beter leren kennen.

A group prepares juices for talibés while they volunteer with children in Senegal.

Wat zijn de doelen en de impact van het project?

Er zijn twee algemene doelen voor het Sociaal vrijwilligersproject in Senegal.


Het eerste is de ondersteuning en zorg voor talibés. We willen vrijwilligers aan het werk zetten met talibés omdat ze nood hebben aan ondersteuning. Deze kinderen worden door de familie naar een daara gestuurd om te leren over de Koran en de Islam. De bedoeling is om ze zo best mogelijk te integreren in de gemeenschap. Ze leren geduld, nederigheid en het belang van delen.


Maar vandaag is geen sprake meer van deze waarden. Na de economische crisis waren de daaras niet langer in staat om ondersteuning te geven aan de kinderen. Door het tekort aan financiering werden de kinderen geforceerd om te bedelen voor geld en eten. Vele talibés belanden op de straat, gaan niet naar school en lijden aan ondervoeding en verschillende ziektes.


Om deze straatkinderen te ondersteunen, financiert Projects Abroad een zorgcentrum in St. Louis die specifiek bedoeld is voor talibés. Het centrum zorgt voor een basis opleiding, gezondheidszorg en wekelijkse maaltijden. Hoe meer vrijwilligers we aan het werken kunnen zetten in Senegal, hoe betere zorg we kunnen geven aan deze kinderen.


Het tweede doel dat we vooropstellen op dit project in Senegal, is ondersteuning geven aan de lokale leraren in de kleuterscholen. Er is een sterk tekort aan personeel in de scholen waardoor de kinderen niet goed begeleid kunnen worden. Met jouw hulp kunnen we de druk verlichten en de kinderen beter onderwijzen.


Het werk dat je doet op dit project helpt mee in het behalen van de vijf langetermijn doelen die we vooropstellen in het Childcare Management Plan voor Senegal. De doelen zijn:


 • Verbeteren van de geletterdheid
 • Verbeteren van de rekenvaardigheid
 • Verbeteren van het Engels/Frans         
 • Verbeteren van de hygiëne van de kinderen
 • Verhogen van de emotionele zorg en steun voor ieder kind


Help mee in het behalen van deze doelen en doe vrijwilligerswerk met talibés in Senegal.

A volunteer with children in Senegal provides medical care during an outreach.

Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijden en accommodatie

Je gaat bij een gastgezin verblijven in St Louis. Zij verwelkomen je met open armen in hun huis en delen graag de lokale gewoontes en cultuur met je. Dit is de beste manier om jezelf volledig onder te dompelen in de Senegalese cultuur en een unieke ervaring te beleven.


We proberen ervoor te zorgen dat je met minstens een andere Projects Abroad vrijwilliger of stagiaire verblijft bij het lokale gastgezin. Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.

Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig.


De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.


Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

Senegal is een prachtig land in West-Afrika en heeft heel wat bezienswaardigheden die je tijdens je vrije tijd kunt ontdekken.


Onze kantoren zijn gelegen in St Louis, een stad vlak aan de kust en zijn witte stranden. Hier ga je de kleurrijke bootjes vinden, pirogues genaamd, met kleurrijke tekeningen en patronen.


Je kunt ook de natuur verkennen in de Nationale parken of het Park of the Bird of Djoudj.


Tijdens je verblijf in Senegal kun je de lokale marktjes bezoeken en leren onderhandelen met de lokale verkopers. Vergeet ook niet de lokale delicatessen te proeven in de verschillende lokale restaurants.


De kans is groot dat je gaat samenwerken met andere vrijwilligers. Dit geeft je de mogelijkheid om in groep op verkenning te gaan.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Neem contact met ons op:

'

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Onze partners