A volunteer and staff member work together on a reforestation initiative during Conservation volunteering in Costa Rica.

Behoud van brulapen en scharlaken ara's in Costa Rica

Woon en werk in het tropische regenwoud in Costa Rica en help bij de bescherming van natuur en dieren

In een oogopslag

Leef in het tropische woud in Costa Rica en draag bij aan het natuurbehoud. Dit is jouw kans om een inspanning te leveren voor deze prachtige natuur. Dit project is geschikt voor liefhebbers van wildlife en natuurbeschermers in spe.

 

Je gaat werken in een natuurreservaat van de overheid, het Barra Honda National Park. Het werk dat je hier gaat doen is van grote waarde voor je latere carrière. Daarbij ga je helpen bij het aanpakken van milieuproblemen.

 

Tegelijk maak je ook een merkbaar verschil voor het wildlife in het woud. Je gaat op uitstappen naar grotten om vleermuizen te observeren, herbebossingswerk te doen en nog veel meer andere activiteiten. Je gaat een vitale rol spelen in het beschermen van de inheemse planten en dieren. Costa Rica bevat 5% van de biodiversiteit in de wereld en daarom is het zo belangrijk om deze soorten te beschermen.

 

Het park is gelegen in de peninsula Nicoya in Costa Rica. Je gaat een appartement delen met de andere vrijwilligers. Samen kun je de avonden doorbrengen, met de geluiden van het woud op de achtergrond.

Startdata: 

Altijd

Zie data

Minimumduur: 

Een Week

Leeftijd: 

16 of ouder


Is vrijwilligerswerk tropisch woudbescherming in Costa Rica geschikt voor mij?

Dit project is ideaal als je op zoek bent naar sensatie. Je gaat in een tropisch woud verblijven en grotten verkennen, de droom van elke avonturier!


Woudbescherming in Costa Rica is geschikt voor jou als je interesse hebt in milieuwetenschappen. Je gaat praktische ervaring opdoen in het bestuderen van planten en dieren, wat van waarde is als je een carrière wilt in plantkunde of zoologie. Je gaat ook nauw samenwerken met enkele toppers in natuurbehoud.


Je hebt geen ervaring nodig om deel te nemen. Je moet enkel over een goede conditie beschikken en bereid zijn om je handen uit de mouwen te halen. Onze lokale staff is ook aanwezig als je met vragen zit.


Dit project loopt het hele jaar door dus je kunt op elk moment deelnemen. De minimumduur is een week maar hoe langer je blijft, hoe langer je het tropisch woud kunt beleven en een grotere impact kunt hebben op het project.

A group of volunteers prepare for a bat survey in a cave during Conservation volunteering in Costa Rica.

Wat ga ik doen tijdens het vrijwilligerswerk tropisch woudbescherming in Costa Rica?

Je gaat het natuurbehoud werk ondersteunen in het Barra Honda National park, waar je gaat helpen met de volgende activiteiten:

 

  • Help met biodiversiteit studies om effectieve natuurbehoud strategieën te ontwikkelen
  • Bestrijd de klimaatverandering en herstel de natuurlijke habitat door herbebossing
  • Doe onderhoudswerk om het park in een goede staat te houden

Je kunt het werk onderverdelen in de volgende categorieën:

Biodiversiteit studies

Een groot deel van je tijd ga je gegevens verzamelen voor de studie van de biodiversiteit. Je gaat werken met experts om het wildlife te observeren en gegevens noteren over hun gedrag en spreiding. Met deze informatie kan het park zich nog beter voorzien van de juiste natuurbehoud strategieën.

Je gaat de gegevens verzamelen tijdens hikes door het dichte woud, nacht wandelingen of uitstappen naar de grotten in het park. Je gaat mogelijk de volgende diersoorten spotten:

  • Apen
  • Rode Ara’s

Herbebossingswerk

De uitbreiding van de mens en bosbranden, verergerd door de klimaatverandering, hebben voor een grote verwoesting gezorgd van de wouden in Costa Rica. Het heeft ook een negatief effect op de verschillende dier- en plantensoorten. Door het vernietigen van hun habitat, krimpt de populatie van verschillende dieren drastisch.

Op dit project ga je helpen met het herstellen van de habitats van deze soorten. Je gaat werken in de boomkwekerij en zorg dragen voor de jonge boompjes tot ze sterk genoeg zijn om in het woud geplant te worden.

Dit herbebossingswerk bestrijdt klimaatverandering en zorgt voor een afname van CO2 in de lucht.

Onderhoudswerk

Barra Honda is sterk afhankelijk van de ondersteuning van vrijwilligers in het behoud van de natuur. Als vrijwilliger help je het park open te houden. Je gaat ook helpen met het vrijmaken van paden, brandgangen maken of het kamp onderhouden.

Ook al is dit misschien meer een minder leuke taak, het speelt een belangrijke rol in het welzijn van het park. Door de paden bijvoorbeeld vrij te maken, wordt er minder afgeweken van de toegewezen wandelpaden en wordt de habitat van de inheemse soorten beter beschermd

Wie zijn de project partners?

Op dit project werken we samen met door de overheid gerunde Barra Honda National Park. Deze samenwerking zorgt ervoor dat het park vrijwilligers kan inzetten om het belangrijke werk te ondersteunen. Dit betekent ook dat onze vrijwilligers samenwerken met de lokale staff van het park, ervaren en professionele natuurbehouders.


Waar in Costa Rica ga ik werken?

Barra Honda

Dit project is gelegen in het Barra Honda National Park, een natuurreservaat in het Noordwesten van Costa Rica. het park ligt in de peninsula van Nicoya, zo’n 25 minuten rijden van Nicoya.

 

Je verblijft in een gastgezin op slechts ongeveer 1 km afstand van het bos. Het is de perfecte plaats om even te ontspannen van het drukke Westerse leven en dichter bij de natuur te zijn.

 

Tijdens je vrije tijd kun je doen wat je wilt. Vind ontspanning in een hangmat en kijk uit op de tropische bomen die hoog boven je uit staan. Of speel een leuk gezelschapsspel samen met de andere vrijwilliger. Er is bijna geen toegang tot internet dus het is de ideale gelegenheid om meer in het moment te leven en een andere kijk te hebben op de wereld.

Luchthaven transport, vluchten en visums

Na aankomst zal een medewerker van Projects Abroad je persoonlijk opwachten. Meer informatie over de verschillende vluchten, luchthavens, oriëntatie en visums kun je op onze Costa Rica Aankomstprocedure pagina terugvinden.


Een typische dag op het tropische woud natuurbescherming project in Costa Rica

Het project loopt van 8:30 uur tot 17:30 uur, van maandag tot vrijdag. Je kunt lunchen tot 12 uur en 15:30 uur, deze uren variëren afhankelijk van de ochtend taken of observeren van vleermuizen tijdens de late avond.


Je gaat rond half 8 ontbijten, eenmaal je klaar bent kun je beginnen op het project.


‘S Ochtends ga je vooral actief bezig zijn voor de hitte het onmogelijk maakt. Dit kan gaan om het vrijmaken van de paden of werken in de boomkwekerij.


Je gaat een lange pauze krijgen en dat geeft je de kans om te ontspannen voor je er weer in vliegt in de middag..


In de namiddag ga je bewustmakingscampagnes doen in een lokale school of apen observeren in het reservaat. Soms ga je ook het woud verkennen na zonsondergang. Met een zaklamp in de hand en de lokale staff ga je de nachtelijke dieren observeren of de grotten opzoeken om de vleermuizen te observeren.

Volunteers conduct a butterfly survey as part of their Conservation volunteer work in Costa Rica.

Doel en impact van het project

Het doel van dit project is om het Barra Honda National Park te ondersteunen omdat ze voornamelijk afhankelijk zijn van de vrijwilligers. De grootste vraag is het verzamelen van gegevens om het natuurbehoudsbeleid van het park te verbeteren.


Ondanks hoe klein Costa Rica is, beschikt het wel over 5% van de biodiversiteit in de wereld. Dit betekent dat er een grote hoeveelheid soorten zijn die afhankelijk zijn van het lokale ecosysteem.


Experten berekenden dat zo’n 90% van het woud rondom het park is vernietigd. De habitat van de dieren wordt bedreigd door ontbossing en klimaatverandering.


Daarom hebben we langetermijn doelen vooropgesteld voor het natuurbehoud in Costa Rica:


  • Verzamel gegevens over inheemse soorten en verkrijg inzicht in betere natuurbehoud strategieën
  • Plant bomen die het ecosysteem van het tropische woud helpen herstellen
  • Verhoog het bewustzijn over het ecosysteem en verminder de negatieve impact van de mens


Neem deel aan het vrijwilligerswerk tropische woudbescherming in Costa Rica en help in het behalen van deze duurzame doelen.

Two humming birds drinking nectar at Projects Abroad's Conservation volunteer placement in Costa Rica.

Management plans

We hebben onze doelen en belangen van onze projecten uitgeschreven in onze Management Plans. Op deze manier kunnen we uitgebreid plannen welk werk moet gebeuren op elk project. Het helpt ook om het werk te meten en te evalueren wat we elk jaar bereikt hebben.


Het is uiteindelijk de bedoeling dat onze Management Plans de projecten effectiever maken. Je gaat daardoor deel uitmaken van een duurzaam project dat impact heeft waar het echt nodig is. Lees meer over onze Management Plans.


Onze impact

Onze projecten zijn opgesteld voor de lange termijn, en er worden elk jaar specifieke doelen vooropgesteld. Elke vrijwilliger en stagiaire helpt met het behalen van deze doelstellingen, hoe lang ze ook helpen op onze projecten.


Elk jaar evalueren we de voortgang in het behalen van de doelstellingen. Daarom hebben we een Global Impact Report opgesteld waar we al onze verwezenlijkingen verzamelen. Kom meer te weten over de impact die onze internationale groep vrijwilligers, stagiaires en staff hebben gemaakt en lees het laatste nieuwe rapport.


Maaltijd en accommodatie

Je gaat accommodatie delen met andere Projects Abroad vrijwilligers en stagiaires in het Barra Honda National Park. Op deze manier leer je de andere vrijwilligers en stagiaires beter kennen, kun je ervaringen uitwisselen, en samen de omgeving verkennen in je vrije tijd.

Jouw kamer is bescheiden maar comfortabel, proper en veilig. De kostprijs van het project is inclusief drie maaltijden per dag.

Lees meer over onze accommodatie.


Weekend en vrijetijdsactiviteiten

With more than 25% of its land protected in national parks, Costa Rica is a nature lover’s paradise. It has everything from volcanoes to tropical rainforests, and magnificent waterfalls to beautiful sandy beaches. This tiny country is also renowned for its biodiversity and boasts an array of wildlife.

Most of our projects are based in the vibrant city of Liberia, capital of the Guanacaste province.  A striking mix of old and new, Liberia retains a rich colonial history, as well as being home to an array of modern tech companies and shopping centres.

Liberia is also a fantastic starting point for weekend excursions.  If you’re a fan of the great outdoors, you’ll be able to explore the nearby Santa Rosa and Rincón de la Vieja National Parks.

You're never far from the coast in Costa Rica. Spoilt for choice by the number of idyllic beaches, you'll have plenty of opportunities for water-based activities like surfing, swimming, or scuba diving in your free time.  In Liberia, you can get to many of the nearby beaches with a short bus ride.

There will likely be other volunteers in Costa Rica with you. So you can choose to explore on your own or as a group.


Veiligheid en ondersteuning

Jouw veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. We hebben verschillende procedures opgezet zodat jouw ervaring in het buitenland zorgeloos en veilig verloopt. Onze Projects Abroad staff is 24/7 beschikbaar, zowel door de week als tijdens het weekend, om je te ondersteunen en begeleiden. Zij zorgen ervoor dat jij je altijd veilig en comfortabel voelt. Mocht je ergens tegenaan lopen, dan zijn ze altijd beschikbaar om je te helpen.

 

Lees meer over veiligheid en ondersteuning.

Bij jouw inschrijving vragen we een aanbetaling te doen van slechts €295, wat wordt afgetrokken van de totaalprijs.

Wil je graag meer dan een project doen? Bel ons dan op 049 7799909 en we kijken graag of een korting mogelijk is.

Kies een duur en startdatum om verder te gaan

Onze partners