You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk op een bouw project in Zuid-Afrika

Overzicht
Project overzicht
  • Waar: Lavender Hill, Kaapstad
  • Type projecten: Bouwproject
  • Jouw rol binnen dit project: Er zijn veel uiteenlopende werkzaamheden te doen, variërend van het aanleggen van fundering tot het maken van cement, het bouwen van een muur tot het verven van kozijnen
  • Accommodatie: Bij een gastgezin
  • Wat zit erbij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
  • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
  • Mogelijk vanaf: 1 week
  • Startdata: Flexibel, maar het project is gesloten van midden december tot half januari
  • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder

Projects Abroad verwelkomt vrijwilligers vanaf 16 jaar bij ons bouw project in Zuid-Afrika. Wil jij graag flink de handen uit de mouwen steken? Ga dan de uitdaging aan in de township Lavender Hill. Samen met andere vrijwilligers en onder begeleiding van een lokale ervaren begeleider, bouw je mee aan een buurtcentrum voor de lokale inwoners van Village Heights. Naast bouwwerkzaamheden worden vrijwilligers bovendien ook aangemoedigd om deel te nemen aan verschillende community projecten in de township. 

Bouwen in Zuid-Afrika

Vrijwilligerswerk op het bouw project in Zuid-Afrika

Je hebt geen ervaring in de bouw nodig om als vrijwilliger aan dit project deel te nemen. Heb je wel bepaalde ervaring, dan zijn jouw kennis en ideeën zeker meer dan welkom! Er zijn uiteenlopende werkzaamheden te doen, variërend van het aanleggen van een fundering tot het maken van cement en van het bouwen van een muur tot het verven van kozijnen. Er wordt gebruik gemaakt van een milieuvriendelijk 'eco-bag' methode waarbij heel eenvoudig zakken met zand gevuld worden. Op deze manier worden huizen gebouwd van betere kwaliteit, voor minder geld en met milieuvriendelijke materialen zoals gerecycled rubber en ecologisch hout.

De technieken zijn eenvoudig om te leren en ideaal voor omstandigheden met beperkte voorzieningen. Er is in principe geen electriciteit nodig en maar heel weinig water en cement. Momenteel wordt er gewerkt aan een buurtcentrum met verschillende functies in Village Heights, Lavender Hill. Dit gebouw krijgt ook een eigen toilet en keuken, iets wat daar helemaal niet altijd vanzelfsprekend is. Sinds 2010 hebben vrijwilligers mee gewerkt aan een dagopvangcentrum voor kinderen, toiletten met een ondergronds bio-chemisch riool, een afgeschermde wasvoorziening met schoon stromend water, een veilig ommuurde speelplaats voor kinderen, een hoge muur om het gebouw voor veiligheid en een betonnen binnenplaats die naar de gemeenschappelijke tuin leidt. Toekomstige projecten die mogelijk gerealiseerd gaan worden zijn een gebouw voor kunst, cultuur, dans, drama en muziek en een uitbreiding van de gemeenschappelijke tuin. Genoeg te doen dus!

De werkzaamheden vinden vroeg in de ochtend en laat in de middag plaats, omdat het midden op de dag flink warm kan worden in Zuid-Afrika. Er is altijd een ervaren bouwvakker die de vrijwilligers en lokale bewoners begeleidt bij het bouwen van de huizen. Je staat er dus nooit alleen voor! In de middag heb je dan tijd om even bij te komen en kennis te maken met de mensen die in de sloppenwijk wonen. Regelmatig zijn er vrijwilligers die op eigen initiatief activiteiten organiseren voor kinderen bij een lokale creche of helpen bij een lokaal project in een aangrenzend natuurgebied.

Vrijwilligerswerk op het Bouw project in Zuid-Afrika

Mocht het een keer te slecht weer zijn om te werken, dan worden er alternatieve activiteiten georganiseerd zoals het bezoeken van de ecologische houtfabriek of het bekijken van de bijzondere architectuur  van verschillende gebouwen in en rond Kaapstad.

Community werk in Zuid-Afrika

De bouwwerkzaamheden vinden meestal in de ochtend en aan het einde van de middag plaats. In de namiddag heb je ook de mogelijkheid om je in te zetten binnen het community project gericht op de kinderopvang en voeding. Hier help je één a twee keer in de week mee met het voeding project, waarbij je helpt in de groentetuin, onderzoek doet naar voedingsrijke recepten waarin onze eigen gekweekte groenten kunnen worden verwerkt en help je mee bij de bereiding van maaltijden voor de kinderen. Op dit project willen we ook een sportveld voorzien voor de kinderen waar ze aan lichamelijke opvoeding kunnen doen en we willen de lokale bevolking in de townships informeren over biologische voeding en basis permacultuur technieken.

In de avonden en weekenden ben je meestal vrij en kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen door te klikken op Land informatie.

Je kunt al vanaf 1, twee of drie weken deelnemen aan het Bouw project in Zuid-Afrika als je geen vier weken of langer beschikbaar bent. Het project is door onze lokale collega’s geselecteerd als geschikt voor korte periodes van vrijwilligerswerk voor zowel de lokale gemeenschappen als de vrijwilliger. Hoewel je waardevolle culturele inzichten zult verwerven en intensief kunt samenwerken met de lokale gemeenschap, zal je waarschijnlijk niet dezelfde impact kunnen maken als vrijwilligers die voor een langere periode blijven. Het project is gedurende het hele jaar beschikbaar in Kaapstad, maar zal gesloten zijn van midden december tot half januari.

Vrijwilligerservaring De ervaring van Teresa van Roey op het Bouw project in Zuid-Afrika
Teresa van Roey
Voor ik me inschreef voor het bouwproject was ik bang dat het werk te zwaar zou zijn voor mij, maar dat bleek zeker geen probleem. Ze passen het werk aan, aan je mogelijkheden. Je leert ook heel veel bij en zal zeker als handige harry terugkeren. Het beste aan het bouwproject is volgens mij de perfecte balans tussen werken en amuseren. Je werkt uiteraard vijf dagen in de week, maar toch was er ook tijd om af en toe wat te ontspannen. Vrij snel krijg je een sterke band met de andere vrijwilligers om je heen en dit zijn vriendschappen voor het leven. Lees meer...
South Africa Building Management Plan Stage
Agenda informatiedagen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲