You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk op een geneeskunde project in Cambodja

Overzicht
Project overzicht
  • Waar: Phnom Penh
  • Type projecten: Geneeskunde
  • Jouw rol binnen dit project: Je observeert en assisteert het lokale personeel. Zij zullen jouw kennis testen en hun ervaring met je delen. Als je initiatief toont en energie steekt in het opbouwen van een band met je lokale collega's krijg je mogelijk de kans om meer te doen
  • Accommodatie: Gedeelde vrijwilligersappartementen
  • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
  • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
  • Mogelijk vanaf: 2 weken
  • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
  • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 18 jaar of ouder
  • Specifieke eisen: Ben je boven de 21 jaar dan moet je een Verklaring omtrent Gedrag aanleveren. Vrijwilligers moeten minstens 3 tot 4 jaar van een medische opleiding hebben afgerond

Als vrijwilliger op het geneeskunde project in Cambodja krijg je de kans om veel medische werkervaring op te doen en tegelijkertijd ook een waardevolle bijdrage te leveren door mensen te helpen binnen de beperkte medische omstandigheden in een ontwikkelingsland.

Vrijwilligerswerk geneeskunde project in Cambodja

De meeste medische vrijwilligers werken in een groot staatsziekenhuis in Phnom Penh. Dit ziekenhuis werd voor het eerst geopend in 1960, maar het heeft vijf jaar zijn deuren moeten sluiten tijdens het Pol Pot regime van 1975 tot 1980. Helaas zijn tijdens deze periode veel artsen en medisch opgeleide professionals om het leven gekomen. Sinds de heropening van het staatsziekenhuis is het uitgegroeid tot één van de grootste ziekenhuizen in Cambodja’s hoofdstad. Er worden jaarlijks zo’n 17.000 patiënten opgenomen en het heeft 140 artsen en bijna 200 verpleegkundigen in dienst.

Als vrijwilliger in Cambodja kun je op verschillende afdelingen ervaring opdoen. Deze omvatten de algemene geneeskunde, gynaecologie, infectieziekten, KNO, verloskunde, psychiatrische afdeling, neurologie, longziekten, oncologie, urologie, intensive care, oogheelkunde, stomatologie, de spoedeisende hulp en chirurgie (zie voor deze twee afdelingen de vereisten hieronder). Er wordt af en toe ook medische outreach georganiseerd, waarbij een bezoek wordt gebracht aan lokale weeshuizen om medische controles te doen bij de kinderen.

Vrijwilligers die graag een geneeskunde project willen doen, moeten ten minste 3 tot 4 jaar van een medische opleiding gevolgd hebben. Vrijwilligers die aan de slag willen op de spoedeisende hulp moeten minstens 6 jaar geneeskunde gestudeerd hebben. Je project wordt vervolgens aangepast aan jouw ervaring en interesses.

Werkzaamheden als vrijwilliger op het geneeskunde project in Cambodja

Je werkt steeds minstens twee weken op eenzelfde afdeling. Je coördinator in het ziekenhuis wijst je toe aan gespecialiseerde artsen op de verschillende afdelingen. We doen ons best rekening te houden met jouw wensen, maar we kunnen niet garanderen dat er plaats is op de afdeling van jouw voorkeur.

Je hebt in de eerste plaats een observerende rol waarbij je meeloopt met het lokale medische personeel. Als je enthousiast bent, initiatief toont en een goede band opbouwt met je collega’s, heb je grote kans het vertrouwen te winnen om meer te mogen doen. Zoals bij elke baan, en zeker in de gezondheidszorg, geldt dat je jezelf moet bewijzen en moet laten zien dat je meer bepaalde verantwoordelijkheden aan kunt.

De beschikbare faciliteiten in het ziekenhuis zijn beperkt en de behandeling van patiënten kan afwijken van de standaard die je gewend bent in het westen. Je kunt schokkende gevallen tegenkomen en het is belangrijk dat je probeert niet emotioneel betrokken te raken bij de patiënten.

Je werkt normaal gesproken van maandag tot met vrijdag van 8:00u tot 12:00u. Veel artsen werken niet in de middag, maar je bent dan welkom bij het Public Health project. Zo kun je de diversiteit van de gezondheidszorg in Cambodja ervaren. 

Veel dokters zullen eerder Frans spreken dan Engels, dus als jij een basis Frans spreekt kan dat erg handig zijn. In enkele afdelingen zijn medewerkers die een beetje Engels spreken en er zullen ook lokale medische studenten en stagiairs zijn die in het Engels met je kunnen communiceren.

Lees meer gedetailleerde informatie over de doelstellingen van onze projecten in het Cambodia Medicine & Healthcare Management Plan.

Jouw verblijf in Cambodja

Tijdens je vrijwilligerswerk verblijf je in een van de vrijwilligersappartementen van Projects Abroad samen met andere vrijwilligers.

In de avonden en weekenden ben je meestal vrij en kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen door te klikken op Land informatie.

Cambodia Medicine & Healthcare Management Plan Stage
Jongerenreizen Campaign 2018

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲