You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk op een geneeskunde project in Nepal

Overzicht
Project overzicht
  • Waar: Kathmandu en Chitwan
  • Type projecten: Geneeskunde
  • Jouw rol binnen dit project: Je observeert en assisteert het lokale personeel. Zij zullen jouw kennis testen en hun ervaring met je delen. Als je initiatief toont en energie steekt in het opbouwen van een band met je lokale collega's krijg je mogelijk de kans om meer te doen
  • Accommodatie: Bij een gastgezin
  • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
  • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
  • Mogelijk vanaf: 1 week
  • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
  • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder

Vrijwilligers kunnen op een geneeskunde project in Nepal een unieke ervaring opdoen. Je hebt voornamelijk een observerende rol en krijgt de mogelijkheid om te leren van de meest ervaren artsen uit het land. Je krijgt op deze manier een beter inzicht in de gezondheidszorg in een ontwikkelingsland. Je zal merken dat de voorzieningen vaak vrij beperkt zijn in vergelijking met wat je thuis gewend bent. Het is belangrijk dat je een gevorderd niveau Engels spreekt, zodat je goed met de lokale artsen, verpleegkundigen en patiënten kunt communiceren.

De medische projecten in Nepal bevinden zich in en rondom Kathmandu en in de regio Chitwan (zo’n 6 uur rijden ten zuiden van Kathmandu). Vrijwilligers kunnen worden geplaatst bij een verscheidenheid aan ziekenhuizen en opvang- en revalidatiecentra voor kinderen met een beperking.

Mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in een ziekenhuis of kliniek in Nepal

Vrijwilligerswerk geneeskunde project in Nepal

We werken samen met een aantal revalidatieklinieken die vooruitstrevend zijn binnen de functionele mobiliteit van lichamelijk gehandicapte kinderen. Vaak zal je patiënten zien met verwaarloosde orthopedische aandoeningen zoals hersenverlamming, spierdystrofie, of letsels aan de ruggengraat.

Je kunt ook aan de slag bij één van de projecten speciaal gericht op het bieden van de best mogelijke medische zorg op het gebied van trauma, orthopedie en revalidatie.

In Chitwan is er daarnaast een groot academisch ziekenhuis, die intensive zorg, spoedeisende hulp en zeer geavanceerde diagnostische en andere therapeutische diensten levert tegen relatief lage prijzen, met als doel de lokale gemeenschap van dienst te zijn. Dit maakt het een zeer geschikt project voor vrijwilligers die hun geneeskundige kennis willen vergroten door middel van een medische stage.

Er zijn ook projecten waar de kans groot is dat je in contact komt met ziekten in zeer acute staat van ontwikkeling, die je in de westerse wereld niet snel tegenkomt. Veel van deze aandoeningen, met symptomen zoals diarree en waarvan de oorzaak ondervoeding is, zijn gemakkelijk te voorkomen. Jij kunt daarom ook betrokken worden bij voorlichtingscampagnes om de bewustwording van mensen te vergroten over onderwerpen als gezondheid en hygiëne. Je kunt werken op verschillende afdelingen zoals algemene geneeskunde, orthopedie, oogheelkunde, tandheelkunde, KNO, röntgen of echo. Vrijwilligers krijgen tevens de kans om maandelijkse workshops en lezingen bij te wonen.

Als vrijwilliger heb je een observerende rol en kijk je mee met de doktoren en verpleegkundige die op dat moment dienst hebben. Je hebt namelijk geen Nepalese licentie om medische handelingen uit te voeren en van de overheid mag je dit dan ook niet doen. Tijdens de medische outreaches krijg je wel veel praktische taken. 

Vrijwilligerservaring De ervaring van Fleur Stoevelaar op het Geneeskunde project in Nepal
Fleur Stoevelaar
In het eerste ziekenhuis waar ik werkte, het Stupa Community Hospital, werd mij alles uitgelegd door mijn supervisor. Het spreekuur was altijd erg bijzonder. Als de dokter aankwam dan stonden er meestal al zo’n 20 patiënten in de rij voor zijn kamer, die allemaal probeerde als eerste aan de beurt te zijn. Als er iemand werd geholpen in de kamer dan stond de rest van de patiënten er omheen, er was dus niet erg veel privacy. In dit ziekenhuis heb ik een erg vaste band opgebouwd met een aantal artsen en verpleegkundigen, omdat ik de enige vrijwilliger daar was. Lees meer...

Medische outreach

Alle vrijwilligers die in één van de ziekenhuizen aan de slag gaan, kunnen in Nepal tevens deelnemen aan de outreaches die door het ziekenhuis worden georganiseerd. Dit vind één of twee maal per maand plaats, buiten het regenseizoen (juni tot september). Zo’n outreach biedt gratis medische controles en medicijnen aan binnen gemeenschappen in de buitenwijken en in afgelegen gebieden. Als je wordt geplaatst in Chitwan, dan krijg je mogelijk de kans om lokale scholen te bezoeken waar je lessen verzorgt over gezondheid en hygiëne.

Door de vele mogelijkheden in Nepal is het belangrijk dat je ons bij jouw inschrijving duidelijk aan geeft wat jouw wensen en voorkeuren zijn zodat we hier zo goed mogelijke rekening mee kunnen houden.

Jouw verblijf in Nepal

Tijdens jouw vrijwilligerswerk in Nepal zal je verblijven bij één van onze lokale gastgezinnen in Kathmandu of Chitwan. Zij laten je kennismaken met de Nepalese gastvrijheid en de lokale keuken. In een enkel geval verblijf je in een hostel.

In de avonden en weekenden ben je vrij en kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen door te klikken op Land informatie.

Als jij een gekwalificeerde arts bent kun jij als professional in Nepal aan de slag. Lees meer over vrijwilligerswerk als gekwalificeerd arts in Nepal.

Nepal Medicine & Healthcare Management Plan Stage
Jongerenreizen Campaign 2018

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲