You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk op een IT project in Zuid-Afrika

Overzicht
Project overzicht
 • Waar: Kaapstad
 • Type projecten: IT project
 • Jouw rol binnen dit project: Focussen op het leren van IT vaardigheden aan kinderen en jong volwassenen
 • Accommodatie: Bij een gastgezin
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 4 weken
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder
 • Specifieke eisen: Ben je boven de 21 jaar dan moet je een Verklaring omtrent Gedrag aanleveren

Projects Abroad verwelkomt vrijwilligers vanaf 16 jaar bij onze lesgeef projecten in Zuid-Afrika. In ruil voor jouw energie en motivatie om les te geven, geven leerlingen van basisscholen in Kaapstad graag blijk van hun enthousiasme en leergierigheid. Als vrijwilliger kun je zowel met als zonder ervaring binnen het onderwijs de leerlingen op een creatieve manier lesgeven. Of je nu klassenassistent bent of zelfstandig een klas begeleidt, jouw hulp is meer dan welkom! Als Pabo student kan je ervoor kiezen om onze lesgeef projecten als basis voor een stage in het buitenland gebruiken.

Onderwijs in Zuid-Afrika

Vrijwilligerswerk computervaardigheden project in Zuid-Afrika

Veel van scholen de omgeving van Kaapstad zijn overvol. Leraren geven les aan klassen die soms wel uit 45 leerlingen bestaan. Je kunt de docent bijstaan op veel verschillende gebieden zoals in het geven van wiskunde, geschiedenis en wetenschap. Alleen als Engels jouw moedertaal is kan je ook Engelse lesgeven.

Op dit project kan je binnen drie gebieden aan de slag:

 • Als assistent onderwijzer
 • Bij het leesprogramma
 • Muziekles

Assistent onderwijzers

Als assistent onderwijzer zal je bij een lokale docent in de klas geplaatst worden waar je helpt de lessen in verschillende onderwerpen te verzorgen. Als je eenmaal gewend bent kan het zijn dat je ook zelfstandig voor de klas mag staan. Voor het verzorgen van de lessen heb vaak je slechts de beschikking over een krijtbord en krijtjes!

Onthoud dat jouw creativiteit en eigen inbreng het  verschil gaat maken, dus betrek je eigen interesses en ervaringen bij je lessen om ze interessanter en boeiender te maken. Vaak kan het helpen om spullen van thuis mee te nemen zoals foto’s, stickers en tijdschriften, ook is er een onderwijshandleiding beschikbaar waar je veel aan kan hebben.

Het leesprogramma

Helaas is het zo dat in veel van de scholen waar we mee samenwerken slechts 47% kan lezen. Vrijwilligers worden daarom betrokken bij een leesprogramma waar gewerkt wordt met kleine groepjes leerlingen. Omdat er meer dan 40 kinderen per klas zitten, ontstaat er al snel een leerachterstand bij kinderen die niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben. Vrijwilligers bieden deze leerlingen die extra aandacht en kunnen hen helpen hun leesvaardigheid te verbeteren.

Muziekles

Op de openbare scholen in Zuid-Afrika zijn vaak enthousiaste muziekleraren werkzaam die ondanks een te kort aan middelen, zeer veel aandacht schenken aan muziek, als een methode voor positieve verrijking. De scholen streven naar het hebben van  een compleet schoolorkest! Als vrijwilliger kun je hier helpen door het geven van muziekles. Als je zelf een instrument bespeeld kan dit helpen om de kwaliteit te verbeteren van de muziek die door het schoolorkest wordt gemaakt.

Als vrijwilliger zal je met minimaal 2 van deze drie aspecten aan de slag kunnen. Als je specifieke voorkeuren, interesses of talenten hebt, laat ons dit dan weten als je je gaat aanmelden.

Zomervakantie

Belangrijk om te weten is dat de scholen in Zuid-Afrika natuurlijk ook schoolvakanties hebben. Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt zijn de seizoenen hier omgekeerd van de seizoenen in Nederland. De zomervakantie vindt hier dan ook plaats vanaf begin december tot half januari. Kortere vakanties vinden plaats  met Pasen, eind juni/begin juli en de laatste week van september. Er zijn alternatieve programma’s beschikbaar gedurende deze periodes, onze lokale collega’s zullen je hierover informeren en adviseren als je bent aangemeld.

IT lessen geven in Zuid-Afrika

Computervaardigheden project in Zuid-Afrika

De werkloosheid in de townships van Kaapstad is door de jaren heen gestegen tot 40%. Aangekomen in de 21ste eeuw is het ontwikkelen van computervaardigheden daarom steeds belangrijker geworden. Voor werkzoekenden is het beheersen van IT vaardigheden een groot pluspunt. Hier kunnen vrijwilligers helpen om de kennis van studenten en leraren rondcomputervaardigheden te vergroten, zodat dit de kansen in de toekomst vergroot voor een ieder die je helpt.

Voor echte computerliefhebbers is dit IT- lesgeefproject, gelegen is in het hart van de sloppenwijk Lavender Hill, het ideale project. Als jij over de basisvaardigheden beschikt kun jij al een goede bijdrage leveren aan dit project. Je kan aan de slag gaan in een buurtcentrum, waar je direct te maken krijgt met het leven in de townships. Op een werkdag in dit centrum zal je rond de 20 jong volwassenen (18 jaar en ouder) lesgeven in de basisvaardigehden van Microsoft Word, Excel en PowerPoint. Je kunt de studenten ook helpen bij het aanmaken van accounts op social media en bij het opstellen van CV's.

Een andere mogelijkheid is om computerlessen te verzorgen op lokale basisscholen. Vaak zijn er computers aanwezig in de scholen, maar werken ze niet allemaal of moeten ze geupdatet worden. Mocht je dus ook over technische kennis van computers beschikken zou dat absoluut van pas komen. Jouw creativiteit kan ook van toegevoegde waarde zijn, zo heeft een vrijwillgier al eens een typcursus gegeven en verschillende educatieve spellen bedacht die met behulp van de computer konden worden uitgevoerd. De leerlingen waar je mee zal werken zijn tussen de 6 en 13 jaar oud. Als je goed engels spreekt en genoeg zelfvertrouwen hebt, kan het goed zijn dat je zelfstandig je eigen klas kan lesgeven.

In de avonden en weekenden kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen door te klikken op Land informatie.

Het is ook mogelijk om het lesgeven binnen het reguliere programma te combineren met IT lesgeven. Zo kun je je op verschillende gebieden inzetten voor beter onderwijs voor de lokale kinderen. Wil je meer zien over lesgeven in Zuid-Afrika? Bekijken dan het filmpje over dit project op het speciale Projects Abroad YouTube kanaal: lesgeven in Zuid-Afrika.

Stage
Jongerenreizen Campaign 2018

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲