You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk op een lesgeef project in Cambodja

Overzicht
Project overzicht
 • Waar: Phnom Penh
 • Soort scholen: Lokale NGO scholen
 • Leeftijd van scholieren op het project: 4-16 jaar
 • Gemiddelde grootte van de klas: 10-30 scholieren
 • Jouw rol binnen dit project: Leraar of klassenassistent (Engels)
 • Extra vakken die je kunt geven: Engels, Frans, drama, muziek en sport
 • Accommodatie: Gedeelde accommodatie voor vrijwilligers
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 2 weken
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk. Tijdens schoolvakanties zijn er "summer schools"
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder
 • Specifieke eisen: Het aanleveren van een Verklaring omtrent Gedrag

Door een turbulent verleden en jaren van onderdrukking heeft een groot deel van de bevolking in Cambodja geen onderwijs gekregen. Nu er vrede heerst in het land hebben vele inwoners gelukkig wel toegang tot onderwijs. Onderwijs voor zowel jongens als meisjes wordt momenteel zelfs aangemoedigd. Zoals in vele Aziatische landen is het leren van een andere taal erg populair en doordat het land steeds meer toeristen trekt en de internationale handel groeit is het leren van Engels steeds belangrijker geworden. Het kennen van de Engelse taal opent deuren naar betere banen en uiteindelijk een betere toekomst.

Lesgeven in een lokale NGO school

Vrijwilligerswerk lesgeef project in Cambodja

Projects Abroad werkt aan de verbetering van de levens van verwaarloosde kinderen in Cambodja door nauw samen te werken met verschillende lokale stichtingen die zich inzetten voor onderwijs. Het aantal kinderen dat behoefte heeft aan onderwijs in de hoofdstad, Phnom Penh is erg hoog. De gratis scholen zijn vaak overvol of buitenbereik en hebben te weinig personeel en middelen. Het daadwerkelijk naar school sturen van deze kinderen stuit vaak op belemmeringen, hierdoor komt het veel voor dat kinderen les krijgen op NGO scholen. Op deze NGO scholen en liefdadigheidsscholen kunnen lesgeef vrijwilligers echt het verschil maken met het geven van Engelse les.

Engelse lesgeven als vrijwilliger in Cambodja is de perfecte manier om waardevolle werkervaring op te doen binnen ontwikkelingswerk. Een formeel lesgeefdiploma of TEFL certificaat is niet vereist, noch ervaring met voor de klas staan. Projects Abroad werkt met gekwalificeerd personeel die elke vrijwilliger begeleid gedurende het project. Of je nou deelneemt tijden je tussenjaar, een carrière break of tijdens je vakantie, jij kan van waardevolle betekenis zijn.

De impact die jij zal hebben op de levens van deze kinderen zullen zichtbaar zijn en een langdurig effect hebben. Ook zal jij onderdeel uitmaken van een groot wereldwijd vrijwilligersnetwerk, dat een positieve bijdrage levert aan de gemeenschappen waar we actief zijn.

Lesgeven in Cambodja

Engelse les geven in Cambodja

Lesgeven als vrijwilliger in de levendige stad Phnom Penh zal je laten ervaren wat een vreemde mix van welvaart en armoede Cambodja kent. De meeste lesgeef projecten zijn gevestigd in en rondom Phnom Penh, waar je les zal geven aan kinderen van 4 tot 16 jaar oud.

We werken met twee verschillende soorten scholen: scholen met een formele structuur, met een vast les leerplan en meer middelen, en met minder formele scholen in meer achtergestelde gebieden. Beide type scholen zijn geregistreerd als ‘Child Safe’ projecten die voldoen aan de richtlijnen van de kinderbescherming. 

Lees meer gedetailleerde informatie over de doelstellingen van onze projecten in het Cambodia Teaching Management Plan.

Lesgeven in meer formele scholen

De formele NGO scholen waarmee we werken, hebben lokale full time leerkrachten in dienst en werken aan de hand van een vast leerplan. De leerkrachten werken hard maar missen een goede Engelse spreekvaardigheid. Hier start je als assistent waarbij je het lokale personeel helpt met de ingeplande lessen. Wanneer je meer zelfvertrouwen wint, zal je ook Engelse les kunnen geven. Deze meer gestructureerde scholen zijn de beste optie als je nog geen ervaring hebt in het lesgeven.

Lesgeven in minder formele scholen

We bieden ook lesgeefmogelijkheden op meer informele lesgeef projecten voor vrijwilligers die al ervaring hebben in het lesgeven of werken met kinderen. Deze projecten, die behoren tot een NGO, vinden plaats in meer achtergestelde gebieden in Phnom Penh.

Hier vind je klassen van 20 tot 100 kinderen die dagelijks behoefte hebben aan eten en basis onderwijs. Je werkt hier zelfstandig en zonder vast tijdsschema. Dit geeft je meer flexibiliteit, maar dat maakt het ook extra belangrijk dat je de tijd neemt om op voorhand je lessen te plannen en te structureren.

Vrijwilligerservaring De ervaring van Ineke van der Biest op het lesgeef project in Cambodja
Ineke van der Biest
De kinderen waar ik mee werkte zijn 4 tot 16 jaar oud en waren in twee groepen gesplitst op basis van hun niveau Engels. Het les geven vroeg wel wat voorbereiding. De kinderen kregen twee uur les in de voormiddag en twee uur les in de namiddag. Ik werkte samen met nog een ander meisje van Projects Abroad. Meestal sta je met meerdere vrijwilligers maar het was een groot avontuur met twee. We hadden wel nog wat hulp kunnen gebruiken. Ik heb veel geleerd tijdens mijn reis. Naast helpen op mijn project en historische sites bewonderen, ga je ook opzoek naar jezelf in een onbekend land. Cambodja heeft een sterke indruk op me gemaakt en zonder twijfel iets veranderd in mezelf. Lees meer...

Gebruik jouw creativiteit in je lessen

Lesgeven in Cambodja

Welke vaardigheden en talenten jij ook hebt, het lesgeef project in Cambodja zal er voor zorgen dat jij ze allemaal inzet. Wees vindingrijk in het lesgeven en maak leren leuk en plezierig voor de kinderen! Door allerlei materialen te gebruiken, spelletjes te doen, rollenspellen te spelen en liedjes te zingen, kun je de kinderen voor je winnen en enthousiasmeren om te leren. Er zijn ook mogelijkheden voor vrijwilligers om andere vakken te geven, zoals Frans, muziek en dans.

Over welk onderwerp je ook lesgeeft, het leren en beheersen van de Engelse taal zal de kinderen helpen hun toekomst te verbeteren. Je helpt de jonge kinderen met de basiskennis en de oudere kinderen met hun vaardigheden, zelfvertrouwen en woordenschat. De aandacht en tijd die je aan hen wijdt is van groot belang en toegevoegde waarde. We hopen dan ook dat je de tijd zal nemen om je lessen goed voor te bereiden en structuur te geven. Jouw goede voorbereiding zal zorgen dat je met zelfvertrouwen voor de klas staat en zekerstellen dat zowel jijzelf als jouw leerlingen alles halen uit jouw deelname als vrijwilliger in Cambodja.

In de avonden en weekenden ben je meestal vrij en kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen door te klikken op Land informatie.

Cambodia Teaching Management Plan Stage
Jongerenreizen Campaign 2018

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲