You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk voor gekwalificeerde artsen in Madagaskar

Overzicht
 • Waar: Moramanga
 • Type projecten: Regionaal ziekenhuis
 • Jouw rol binnen dit project: Als vrijwilliger werk je samen met lokale professionals binnen de gezondheidszorg bij de verzorging en behandeling van patiënten.
 • Accommodatie: Bij een gastgezin en in een guesthouse
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: Vanaf 4 weken
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
 • Vereisten: Een erkende (BIG)registratie als arts, minimaal 1 jaar ervaring binnen je specialisatie en een gevorderde kennis van de Franse taal.
 • SPECIFIEKE EISEN: Als je zelfstandig patiënten behandelen, moet je je registeren bij het Ministerie van Volksgezondheid in Madagaskar voor je vertrekt. Projects Abroad helpt je bij deze registratie, die ongeveer een maand in beslag neemt.

Dit project voor medische professionals is een unieke mogelijkheid voor gekwalificeerde artsen om medische ervaring op te doen in een ontwikkelingsland. Alle specialisaties zijn welkom, maar er is specifiek behoefte aan chirurgische en verloskundige kennis. Tijdens dit project werk je samen met verschillende ziekenhuismedewerkers om de patiënten van de zorg te voorzien die ze nodig hebben.

Hoe kunnen gekwalificeerde en ervaren artsen bijdragen aan vrijwilligersprojecten in Madagaskar?

Doe vrijwilligerswerk binnen de geneeskunde en heb je lokale collega’s in Madagaskar

Voor dit project werken we samen met een regionaal ziekenhuis in de Moramanga. Deze stad ligt ongeveer een uur rijden van Andasibe, waar de andere vrijwilligers verblijven. Hoewel het een klein ziekenhuis is, is het er erg druk want de lokale bevolking maakt er veel gebruik van. Er is dan ook behoefte aan gekwalificeerde vrijwilligers, vooral op het gebied van chirurgie en verloskunde. Als een PRO Geneeskunde vrijwilliger help je de lokale medewerkers bij de behandeling van hun patiënten en draag je verantwoordelijk voor je eigen patiënten. Je kunt zelfstandig werken, maar jouw begeleider – die vaak zelf ook arts is – zal je te allen tijde te hulp staan als dit nodig is.

Zeker gezien de zelfstandigheid die je op dit project geniet, is het belangrijk dat je een gemiddelde kennis van het Frans bezit. Ook kun je zo je eigen kennis overdragen naar je lokale collega’s en meer te weten komen over hun werkwijze. Je zult je onder andere bezighouden met de volgende werkzaamheden:

 • Meekijken met de lokale medische staff en helpen bij het behandelen van patiënten.
 • Diagnoses stellen en het plannen van de juiste behandeling
 • Organiseren van preventieve medische programma’s voor individuele patiënten
 • Advies geven over medische zorg en vaccinatieprogramma’s voor veelvoorkomende ziektes in Madagaskar, zoals malaria en dengue
 • Presentaties geven over jouw medische specialisatie aan de lokale medewerkers
 • Meedenken over de ontwikkeling en verbetering van de medische gang van zaken in het ziekenhuis

Als vrijwilliger werk je een shift van gemiddeld 5 uur. Na deze shift, of tijdens je vrije tijd, kun je deelnemen aan verschillende medische outreaches, samen met de vrijwilligers van het Public Health Project. Deze outreaches zijn bedoeld om bewustzijn te creëren over basisgezondheidszorg in de lokale gemeenschappen. Je helpt bij het ontwerpen van flyers en posters en je geeft presentaties op lokale scholen over het nut van vaccineren, hygiëne en het krijgen van een behandeling als je ziek bent. Tijdens dit werk kun je de minder ervaren vrijwilligers ook begeleiden en inspireren.

Wat kan dit project voor mij als arts betekenen?

Door vrijwilligerswerk in het buitenland te doen krijg je inzicht in de medische werkwijze in een ontwikkelingsland. Ook geeft het je de kans om nieuwe ziektes te behandelen, die in Madagaskar vaak voorkomen maar die in Nederland of België nauwelijks worden gediagnostiseerd. Tegelijkertijd is kun je tijdens dit project je kennis van de Franse taal in de praktijk brengen en verbeteren, doordat je constant contact hebt met de lokale medewerkers en patiënten. Deze kennisuitwisseling met je lokale collega’s is bijzonder waardevol.

Waar zorgt Projects Abroad voor tijdens mijn vrijwilligersproject?

Wij hebben meer dan 20 jaar ervaring met het organiseren en managen van vrijwilligersprojecten. Wij zorgen voor support en begeleiding zodat je verblijf in Madagaskar zowel leuk als succesvol verloopt:

 • Veilige accommodatie bij een gastgezin in Madagaskar, dicht bij jouw vrijwilligersproject.
 • 24 uur/dag ondersteuning van ons toegewijde en vriendelijke lokale begeleidingsteam.
 • Een lokale medewerker haalt je op van de luchthaven.
 • Uitgebreide reis- en ziektekostenverzekering.

Als je denkt dat jouw kennis en ervaring dit medische project van nut kunnen zijn, maar niet over de gevraagde kwalificaties beschikt, neem dan contact met ons op. Of lees meer over ons reguliere Public Health project in Madagaskar.

Jongerenreizen Campaign 2018

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲