You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk voor ervaren leraren speciaal onderwijs in Bolivia

Overzicht

Dit project is niet meer beschikbaar. Neem gerust contact met ons op en wij helpen jou bij het vinden van een alternatief.

 • Waar: Cochabamba
 • Type projecten: Zorgcentra voor kinderen en volwassenen
 • Leeftijden van kinderen / Volwassenen: Wisselend
 • Jouw rol binnen dit project: Vrijwilligers werken samen met lokale leerkrachten. Je helpt met bijvoorbeeld het voorbereiden en uitvoeren van de lessen, het nakijken van huiswerk en het observeren en evalueren van je lokale collega’s.
 • Accommodatie: Bij een gastgezin
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 4 weken
 • Startdata: Flexibel, hele jaar door mogelijk
 • Vereisten: Minimaal een relevante bachelor opleiding (bijvoorbeeld docent speciaal onderwijs) en goede Spaanse taalvaardigheden (minimaal intermediate niveau). Sommige zorgcentra zijn gericht op blinde kinderen en daar heb je kennis van en ervaring met braille nodig.

Op dit educatieve vrijwilligersproject geef je les op een school in een zorgcentrum dat gemanaged wordt door het Boliviaanse ministerie van Sociale Zaken. Je helpt kinderen en volwassenen die speciaal onderwijs nodig hebben. Sommige leerlingen komen uit een achtergesteld milieu of hebben te maken gehad met misbruik of mishandeling. Hierdoor is het werken op dit vrijwilligersproject emotioneel uitdagend, maar ook heel belangrijk. Uiteraard bieden we ondersteuning tijdens jouw hele verblijf.

Hoe kunnen leraren speciaal onderwijs bijdragen aan vrijwilligersprojecten in Bolivia?

Als vrijwilliger kun je jouw kennis en ervaring in het speciaal onderwijs in het buitenland gebruiken om de lokale leerkrachten te ondersteunen. Zo kun je jouw deskundigheid en vaardigheden inzetten bij het uitvoeren van belangrijke taken, bijvoorbeeld:

 • Lesgeven in het speciaal onderwijs in een zorgcentrum in Bolivia. Het werk bestaat o.a. uit de volgende taken:
  • Het plannen, voorbereiden en geven van lessen aan verschillende soorten leerlingen.
  • Het werk van de leerlingen nakijken en feedback en advies geven.
  • De vooruitgang van de leerlingen volgen en hierover rapporteren.
  • Supervisie geven aan het lokale onderwijspersoneel en hen begeleiden en ondersteunen.
 • De leerlingen motiveren door middel van enthousiaste presentaties die tot hun verbeelding spreken.
 • Lesmethoden ontwikkelen en aanpassen om aan de behoeften van de verschillende leerlingen te voldoen.
 • Samenwerken met het lokale onderwijspersoneel om de huidige lesmethoden en het inhoudelijke niveau van de lessen te evalueren en verbeteren.
 • Helpen bij trainingen voor Projects Abroad-vrijwilligers die op de lokale scholen werken (facultatief).

Vrijwilligerswerk speciaal onderwijs Bolivia

We werken met een aantal zorgcentra waar zowel aan kinderen als aan volwassenen les wordt gegeven. Op die manier kun je met verschillende leeftijdsgroepen werken, afhankelijk van jouw ervaring in het speciaal onderwijs. Sommige zorgcentra zijn speciaal bestemd voor blinde kinderen. Als je gediplomeerd bent in Braille of daar in ieder geval ervaring mee hebt, zal dat heel goed van pas komen bij het vrijwilligerswerk in deze zorgcentra.

Als vrijwilliger op dit lesgeefproject werk je minstens vier uur per dag, van maandag tot en met vrijdag. Maar het rooster is flexibel en er is altijd werk dat gedaan moet worden. Als je eenmaal in Bolivia bent, kun je samen met jouw supervisor je rooster indelen.

Dit lesgeefproject loopt het hele jaar door en je kunt dus op elk moment beginnen. Jij beslist zelf hoeveel tijd je beschikbaar hebt en wij helpen je om daar het beste uit te halen.

Wat kan dit project voor mij als docent betekenen?

Leraar speciaal onderwijs in Bolivia

Dit educatieve vrijwilligersproject in het buitenland geeft je de mogelijkheid om waardevolle ervaring op te doen met lesgeven aan leerlingen in verschillende leeftijdsgroepen en met verschillende handicaps en leerproblemen. Je zult inzicht krijgen in de lesmethodiek die in ontwikkelingslanden wordt gebruikt in het speciaal onderwijs. Onze Care Supervisor in Bolivia werkt al meer dan 15 jaar in het speciaal onderwijs en je hebt volop gelegenheid om ideeën uit te wisselen met hem en de andere lokale leerkrachten.

Door het contact met de leerlingen en het onderwijspersoneel in het zorgcentra leer je de Boliviaanse cultuur en levenswijze kennen. Zowel de lokale leerkrachten als de leerlingen willen ook graag horen over jouw eigen leven thuis, je familie en vrienden. Wij noemen dit ‘culturele uitwisseling’ en we denken dat dit onze vrijwilligers inspireert en een nieuwe blik op het leven biedt.

Waar zorgt Projects Abroad PRO voor tijdens mijn vrijwilligersproject?

Wij hebben al meer dan 20 jaar ervaring met het organiseren en managen van vrijwilligersprojecten. Wij zorgen voor support en begeleiding zodat je verblijf in Bolivia zowel leuk als succesvol verloopt:

 • Veilige accommodatie bij een Boliviaans gastgezin, dicht bij jouw vrijwilligersproject.
 • 24 uur/dag ondersteuning van ons toegewijde en vriendelijke lokale begeleidingsteam.
 • Een lokale medewerker haalt je op van de luchthaven.
 • Uitgebreide reis- en ziektekostenverzekering.

Als je denkt dat jouw kennis en ervaring dit lesgeefproject van nut kunnen zijn, maar niet over de gevraagde kwalificaties beschikt, neem dan contact met ons op.

Jongerenreizen Campaign 2018

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲