You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk voor ervaren psychologen in Togo

Overzicht

Dit project is niet meer beschikbaar. Neem gerust contact met ons op en wij helpen jou bij het vinden van een alternatief.

 • Waar: Lomé
 • Type projecten: Ziekenhuizen en klinieken
 • Leeftijden van kinderen / Volwassenen: Wisselend (afhankelijk van jouw achtergrond en ervaring)
 • Jouw rol binnen dit project: Vrijwilligers ondersteunen de lokale medewerkers. Afhankelijk van jouw ervaring werk je aan het bezoeken en behandelen van patiënten, voorlichting en ondersteuning geven bij klinieken en andere specialisten helpen.
 • Accommodatie: Bij een gastgezin
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 4 weken
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
 • Vereisten: Minimaal een afgeronde bachelor opleiding psychologie, 2 jaar werkervaring en goede Franse taalvaardigheden (minimaal intermediate niveau). Ook geschikt voor Master studenten in de psychologie

Als vrijwilliger op dit psychologie-project behandel je patiënten en geef je support en training aan het lokale medische personeel. Je kunt werken in een ziekenhuis in Lomé en in verschillende kleinere medische klinieken. Daarnaast hebben vrijwilligers ook de mogelijkheid om zich in te zetten in gevangenissen voor volwassenen. Dit psychologie project is perfect geschikt voor gekwalificeerde psychologen tijdens een sabbatical of voor master studenten in de psychologie.

Psychologie is een relatief nieuw vakgebied in Togo. Tot een paar jaar geleden waren er geen psychologen verbonden aan de ziekenhuizen in Lomé. Daar is inmiddels verandering in gekomen, maar het aantal psychologen is klein en ze zijn overwerkt en slecht betaald. Daarom hebben de ziekenhuizen vrijwilligers nodig om de werklast te verlichten. Je kunt ook meehelpen aan het opleiden van personeel in plattelandsklinieken.

De situatie in de gevangenissen in Togo is erg schrijnend en gevangenen worden vaak aan hun lot overgelaten. Het is pas recentelijk dat Togoleese psychologen zich met de gevangenen gaan bezighouden. Deze psychologen zijn vaak onderbetaald en missen de juiste kennis om met zulke patiënten om te gaan. Er zijn daarom ook te weinig psychologen voor het grote aantal gevangenen die hulp nodig hebben.

Vrijwilligers kunnen op dit project een enorme bijdragen leveren door de lokale psychologen te helpen bij de ondersteuning van gevangenen. Je zult helpen met trainingen, consultaties, het lokale personeel leren over verschillende vormen van psychotherapie en onderzoek naar de psychologische situatie in de Togoleese gevangenissen.

Je kunt ervoor kiezen je te focussen op de gevangenissen, waarbij jij jouw tijd voornamelijk doorbrengt met het bezoeken van de gevangenissen en bijkomend onderzoek uitvoert. Of je kunt ervoor kiezen om enkel in de ochtend in de gevangenissen door te brengen en na de middag mee te helpen in lokale ziekenhuizen. 

Hoe kunnen gekwalificeerde en ervaren psychologen bijdragen aan vrijwilligersprojecten in Togo?

Als vrijwilliger kun je jouw kennis en expertise als gekwalificeerd psycholoog gebruiken om het lokale personeel te ondersteunen. Zo kun je jouw deskundigheid, ervaring en vaardigheden inzetten bij het uitvoeren van belangrijke taken, bijvoorbeeld:

 • Het lokale ziekenhuispersoneel ondersteunen, o.a. één van de drie volgende opties:
  • Patiënten waarbij HIV/AIDS is vastgesteld onderzoeken en behandelen.
  • Samenwerken met een lokale neuropsycholoog.
  • Algemene taken op het gebied van psychologie uitvoeren, zoals patiënten op de zaal bezoeken en consultaties verrichten in een ander openbaar ziekenhuis.
 • Voorlichting en ondersteuning geven aan vrouwen in plattelandsklinieken over onderwerpen als seksualiteit, zwangerschap en gezinsplanning.
 • Logopedisten die in een psychologische kliniek werken de basisprincipes van psychologie leren.
 • Mogelijkerwijs kinderen in een jeugdgevangenis ondersteunen en begeleiden.

Vrijwilligerswerk psycholoog in Togo

De psychologen in de Togolese ziekenhuizen werken meestal 's ochtends, maar nemen vaak ook extra werk aan in privéklinieken. Als vrijwilliger werk je daarom in verschillende instituten, zodat je het meest uit je verblijf in Togo haalt.

Vrijwilligers in een dagopvangcentrum geven de kinderen ondersteuning en begeleiding. Dit kan bijvoorbeeld zijn op het gebied van huiswerk maken of sociaal gedrag. Ook kun je de directeur helpen door hem verschillende psychologische behandelwijzen uit te leggen en te leren.

Als je ervoor kiest om te werken in gevangenissen, dan zal je eerst beginnen met consultaties samen met een psycholoog van de gevangenis vooraleer je zelfstandig aan het werk gaat. Dit project is ook geschikt voor studenten die een master in de psychologie willen behalen. Deze vrijwilligers werken onder begeleiding van een lokale psycholoog.

Bij het begin van je project word je geïnformeerd over de geschiedenis en problemen van de verschillende patiënten die psychologisch worden opgevolgd. Afhankelijk van je eigen interesses en vaardigheden kan je kiezen met welke patiënten je vooral wilt bezighouden.

Jouw veiligheid in de gevangenis is prioriteit. De gevangenen worden naar de consultatiekamer gebracht en zijn onder begeleiding van bewakers. De gevangenen zitten ook gescheiden van de psychologen achter een raam, onder toezicht van bewakers. 

Je werkt van maandag tot en met vrijdag en bepaalt je werkrooster samen met je lokale supervisor wanneer je in Togo aangekomen bent.

Heel belangrijk: Om aan dit project te kunnen deelnemen, moet je op z'n minst redelijk goed Frans kunnen spreken.

Het project loopt het hele jaar door. Jij beslist zelf hoeveel tijd je beschikbaar hebt en wij helpen je om daar het beste uit te halen.

Wat kan dit project voor mij als psycholoog betekenen?

Dit project geeft je de gelegenheid om praktische ervaring op te doen met psychologie in een ontwikkelingsland. Dit is een relatief nieuw vakgebied in Togo en jouw hulp en advies worden dan ook zeer op prijs gesteld. Zelf leer je ook van de behandelmethoden die het lokale medische personeel gebruikt. Zij wisselen graag kennis en ideeën uit en willen nieuwe technieken proberen.

Door het werken met het ziekenhuispersoneel en de patiënten leer je de Togolese cultuur en levenswijze kennen. Zowel het medische personeel als de patiënten willen ook graag horen over jouw eigen leven thuis, je familie en vrienden. Wij noemen dit 'culturele uitwisseling' en we denken dat dit onze vrijwilligers inspireert en een nieuwe blik op het leven biedt.

Waar zorgt Projects Abroad PRO voor tijdens mijn vrijwilligersproject?

Wij hebben al meer dan 20 jaar ervaring met het organiseren en managen van vrijwilligersprojecten. Wij zorgen voor support en begeleiding zodat je verblijf in Togo zowel leuk als succesvol verloopt:

 • Veilige accommodatie bij een Togolees gastgezin, dicht bij jouw vrijwilligersproject.
 • 24 uur/dag ondersteuning van ons toegewijde en vriendelijke lokale begeleidingsteam.
 • Een lokale medewerker haalt je op van de luchthaven.
 • Uitgebreide reis- en ziektekostenverzekering.

Als je denkt dat jouw kennis en ervaring dit psychologie-project van nut kunnen zijn, maar niet over de gevraagde kwalificaties beschikt, neem dan contact met ons op.

Jongerenreizen Campaign 2018

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲