You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika op een Recht en Mensenrechten project

Overzicht
Project overzicht
Vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika op een Recht en Mensenrechten project
  • Waar: Kaapstad
  • Type Project: Recht en Mensenrechten
  • Jouw rol binnen dit project: Als vrijwilliger ben je werkzaam bij het Projects Abroad Human Rights Office. Werkzaamheden kunnen variëren van schrijven van rapporten en het adviseren van cliënten tot het bezoeken van de rechtbank om aanwezig te zijn bij verschillende zaken. Naast juridische bijstand verlenen geef je ook workshops om mensen voor te lichten over mensenrechten
  • Accommodatie: Bij een gastgezin
  • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
  • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
  • Mogelijk vanaf: Vanaf 2 weken
  • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
  • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 18 jaar of ouder

Projects Abroad verwelkomt vrijwilligers vanaf 18 jaar bij het mensenrechten project in Kaapstad. Wil jij graag mee helpen aan het verbeteren van mensenrechten in Zuid-Afrika? Dan kun je in Kaapstad een unieke ervaring opdoen bij het Projects Abroad Human Rights Office (PAHRO). Door de lange geschiedenis van apartheid en kolonialisme in het land, is er nog veel te verbeteren op het gebied van mensenrechten. Het hele jaar door worden diverse programma’s en campagnes opgezet waar jij aan kunt bijdragen. Heb je al werkervaring of net een relevantie studie afgerond, dan krijg je nog meer taken en verantwoordelijkheden. Iedereen vanaf 18 jaar is welkom!

Zet je in als vrijwilliger op het Recht en Mensenrechten project in Zuid-Afrika

Als vrijwilliger op het Mensenrechten project geef je o.a. juridisch advies aan bewoners in townships.

Door de grote behoefte aan vrijwilligers, heeft Projects Abroad zelf het Human Rights Office (PAHRO) opgezet. Het kantoor bevindt zich in de wijk Wynberg in de stad Kaapstad. Hoewel deze stad tot een van de mooiste ter wereld behoort, is er nog een enorm verschil tussen arm en rijk. Dit wordt heel duidelijk wanneer je boven de stad vliegt en je ziet de verschillende huizen (grote villa's en golfplaten daken).

Vrijwilligerswerk doen op het Recht en Mensenrechten project in Zuid-Afrika geeft je de kans om te werken aan waardevolle projecten samen met gelijkgestemde vrijwilligers en gepassioneerde medewerkers. Afhankelijk van jouw achtergrond, juridische kennis en interesse in specifieke onderwerpen, zal je praktijk ervaring opdoen in mensenrechten, kennis vergaren over het juridische systeem en leren over de lokale gemeenschap. Vrijwilligers zullen betrokken worden bij de kern van dit project en zullen mee bewustwording creëren bij verschillende mensen in de West-Kaap.

Lees alles over de doelstellingen van dit project in het Human Rights Management Plan.

Onze missie op het Recht en Mensenrechten project

De missie van de Projects Abroad Human Rights Office (PAHRO) is het bevorderen van respect voor mensenrechten en menselijke waardigheid. Dit wordt bereikt door juridisch advies te bieden aan arme en kwetsbare doelgroepen en door meer sociale projecten waarbij de lokale bevolking meer leert over mensenrechten.

De werkzaamheden zijn erop gericht om gewone mensen bewust te maken van hun rechten, hen te leren om voor zichzelf op te komen en hen de nodige kennis en vaardigheden hiervoor te geven. Hierdoor zijn er allerlei onderwerpen waar op het kantoor aan gewerkt wordt. Denk aan HIV/AIDS, huiselijk geweld, drugs en huisvesting van vluchtelingen.

Immigratie en vluchtelingen rechten zijn een groot onderdeel geworden van het werk dat wordt gedaan op PAHRO. Aangezien er veel onstabiliteit is in naburige Afrikaanse landen zoeken steeds meer vluchtelingen toevlucht in Zuid-Afrika. 

Wil je graag meer lezen over het Human Rights Office en de zaken waar aan gewerkt wordt, neem dan een kijkje op de Projects Abroad Human Rights Office website.

Vrijwilligerservaring De ervaring van Emma Kakes  op het Recht & Mensenrechten project in Zuid-Afrika
Emma Kakes
In het begin vond ik het werk vrij ingewikkeld, want ik had nog nooit zulk werk verricht, bovendien was alles in het Engels. Gelukkig wordt het werk makkelijker naarmate je meer ervaring krijgt. Het allermooiste aan mijn werk vond ik, dat de cliënten altijd ontzettend dankbaar waren. Soms had ik alleen maar een paar telefoontjes gepleegd of een brief geschreven, maar dat kon voor hen een wereld van verschil betekenen. Lees meer...

Werkzaamheden op het project

Als vrijwilliger op het Mensenrechten project krijg je begeleiding van een professioneel team.

Werkzaamheden kunnen variëren van schrijven van rapporten en het adviseren van cliënten tot het bezoeken van de rechtbank om aanwezig te zijn bij verschillende zaken. Soms is er een mogelijkheid om een workshop te geven over een bepaald aspect binnen de mensenrechten. Omdat het PAHRO gratis en onafhankelijk juridisch advies geeft, komen er van alle kanten cliënten naar het kantoor. Veel mensen met wie wordt gewerkt hebben via via over PAHRO gehoord. De gemeenschap is erg hecht en het nieuws over het goede werk verspreid zich daarom snel. Omdat niet iedereen in staat is om naar het kantoor toe te komen, worden ook juridische clinics georganiseerd in gemeenschappen ter plaatse. Er is dus meer dan genoeg om te doen, dus je zal je zeker niet vervelen!

Projects Abroad verwelkomt vrijwilligers tijdens een tussenjaar, studenten, recent afgestudeerden en vrijwilligers tijdens een carrière break. De werkzaamheden zijn perfect geschikt voor iedereen vanaf 18 jaar, die bij voorkeur al een jaar HBO of universitaire opleiding achter de rug hebben, maar die vooral een passie hebben om te werken rond mensenrechten en zich graag willen inzetten om het leven van anderen te verbeteren.

Wat jij als vrijwilliger precies gaat doen, hangt af van jouw achtergrond, (juridische) kennis en specifieke interesses. Als je nog geen rechten studeert zullen jouw inzet en prestaties op de Social Justice afdeling bepalen in hoeverre je ook kan worden betrokken bij de juridische aspecten op het Human Rigths Office. Jouw juridische ervaring bepaald het niveau waarop je bij de juridische werkzaamheden betrokken wordt. Het kan zijn dat het meer complexe juridische werk wordt gereserveerd voor vrijwilligers die meer kennis en ervaring hebben.

Ook je duur van je verblijf speelt een rol bij je werkzaamheden. Wanneer je tussen de 2-4 weken deelneemt aan het project, zul je alleen voor de Social Justice afdeling werken. Je helpt hen bij het afhandelen van zaken rondom de zorg voor kinderen in townships, het bieden van onderwijs en het organiseren van workshops voor jeugddelinquenten en vrouwen. Als je langer dan 4 weken meehelpt als vrijwilliger kun je je richten op het juridische werk, zoals zaken die te maken hebben met migratie-, familie-, arbeids- en strafrecht. Ook kun je rechtszaken bijwonen.  

Omdat engels de voertaal is in het bedrijfsleven in Zuid-Afrika is het ook belangrijk dat je goed Engels kunt spreken en schrijven. Twijfel je over jouw taalvaardigheden, volg dan een taalcursus Engels in Zuid-Afrika of verbeter je Engels voordat je vertrekt. 

Weekschema op het Recht en Mensenrechten project

Mensenrechten project in Zuid-AfrikaVrijwilligers bij het rechten project werken op maandag t/m donderdag van 08.30u tot 16.30u en op vrijdag van 08.30u tot 13.00u. Het is belangrijk om iniatief en enthousiasme te laten zien: hoe groter jouw inzet is, hoe meer je leert. Als je heel betrokken bent, veel vragen stelt en goed luistert naar de instructies en tips van de begeleiding, dan heb je ongetwijfeld een waardevolle en onvergetelijke ervaring.

 

Er wordt van je verwacht dat je flexibel bent, duidelijk communiceert en hard werkt omdat je met serieuze zaken bezig bent. Je werkt voor een professionele organisatie en soms zijn er ook strenge deadlines die gehaald moeten worden. De enige vakantieperiode is met Kerst en Oud en Nieuw, om precies te zijn van 23 december t/m 3 januari. 

Je kunt aan dit project al vanaf twee weken deelnemen, maar we raden aan om langer te blijven. Vrijwilligers die twee weken of een maand blijven, ervaren dat ze niet altijd zoveel kunnen doen als ze hopen. Als je toch alleen voor een kortere periode kunt blijven en je gaat er helemaal voor, dan zul je er natuurlijk alsnog veel uit kunnen halen.

In de avonden en weekenden kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen door te klikken op Land informatie.

Periodieke updates South Africa Human Rights Management Plan Stage
Jongerenreizen Campaign 2018

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲