You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal vrijwilligerswerk in Bolivia

Overzicht
Project overzicht

Dit project is niet meer beschikbaar. Neem gerust contact met ons op en wij helpen jou bij het vinden van een alternatief.

 • Waar: Cochabamba
 • Type projecten: Dagopvangcentra, revalidatiecentra, centra voor straatkinderen, verzorgingstehuizen voor ouderen en centra voor mensen met speciale behoeften
 • Leeftijd van kinderen op het project: 0 - 21 jaar
 • Aantal kinderen waarvoor gezorgd wordt: 15 - 80
 • Jouw rol binnen dit project: Het organiseren van creatieve activiteiten en spelletjes, schrijven en tellen, het bieden van emotionele ondersteuning, het helpen verbeteren van de persoonlijke hygiëne en het creëren van bewustwording
 • Accommodatie: Bij een gastgezin
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 2 weken
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder
 • Specifieke eisen: Het aanleveren van een Verklaring omtrent Gedrag en een psychologische test (dit kan ter plaatse)

Projects Abroad verwelkomt vrijwilligers in Bolivia vanaf 16 jaar. Bolivia is een van de armste en minst ontwikkelde landen van Zuid-Amerika. Hierdoor hebben veel opvanghuizen te weinig middelen, personeel en structuur om iets extra's te bieden aan de kinderen die ze opvangen. Jij kunt door het kiezen voor sociaal vrijwilligerswerk in Bolivia het verschil maken voor deze kinderen. Dit kan op uiteenlopende locaties: van dagopvangcentra in een grote stad tot kleine opvangcentra op het platteland. De omstandigheden zijn vaak heel eenvoudig, maar als jij enthousiast en toegewijd bent wordt jouw inzet altijd gewaardeerd. Heb je relevante werkervaring op sociaal gebied, kijk dan bij de projecten voor professionals in Bolivia.

Waar werk je als sociaal vrijwilliger in Bolivia ?

VVrijwilligerswerk sociaal project in Bolivia

Projects Abroad werkt in en rond de stad Cochabamba samen met verschillende dagopvangcentra. Bij deze projecten wordt gezorgd voor mensen van verschillende leeftijden en met verschillende behoeften, van peuters tot ouderen die in een zorgcentrum terecht zijn gekomen. Bij veel van onze sociale projecten krijg je te maken me kinderen die verstandelijk of lichamelijk beperkt of gehandicapt zijn en daardoor extra zorg, aandacht en stimulans nodig hebben. Bij veel projecten zijn er verschillende unieke behoeften, dus heb jij specifieke ervaring of vaardigheden, laat het ons dan zeker weten.

We zijn ook gestart met het werken in een dagopvangcentrum voor jonge meisjes die een moeilijke jeugd hebben gehad. Zij staan te springen om extra buitenschoolse activiteiten die hen kunnen helpen bij hun ontwikkeling en herstel. Ben jij bijvoorbeeld heel goed in dansen, doe je fanatiek aan yoga of heb je andere artistieke talenten, laat dit ons dan weten, want dit komt heel goed van pas op dit project.

Het Projects Abroad team in Bolivia organiseert regelmatig workshops voor de vrijwilligers op sociale projecten. De workshops zullen je helpen een goed inzicht te verkrijgen in het sociale zorgstelsel van Bolivia en de achtergrond van de instelling waar je werkt. Ook zal je tips en advies krijgen over hoe jij kan bijdragen aan het bereiken van de doelen die wij als organisatie gesteld hebben bij elk project.

Vrijwilligers werken meestal in koppels, hierdoor is het mogelijk ideeen uit te wisselen, structuur aan te brengen, nieuwe educatieve activiteiten neer te zetten en goed te monitoren hoe het gaat met de kinderen en jongvolwassenen waar je mee werkt. Ons lokale personeel in Bolivia kan je helpen als je materiaal nodig hebt en op je project krijg je een supervisor toegwezen die je kan bijstaan met hulp en advies, waar nodig.

Lees meer gedetailleerde informatie over de doelstellingen van onze projecten in het Care Management Plan - Bolivia.

Vrijwilligerservaring De ervaring van Carlein Kuperus op het sociale project in Bolivia
Carlein Kuperus
Ik merkte al snel dat ik erg belangrijk was voor de kinderen, hoewel ik niet de hele dag aanwezig was of belangrijke taken had. Het enige wat ze allemaal nodig hebben, is immers aandacht, liefde en knuffels. Ik heb ze dan ook allemaal in mijn hart gesloten en hoop dat ze goed opgroeien. Lees meer...

Hoe ziet jouw werkdag er uit als sociaal vrijwilliger in Bolivia ?

De precieze werkzaamheden hangen af van de leeftijd van de kinderen en het soort opvangcentra waar je werkt. Naast het meehelpen bij de dagelijkse verzorging van de kinderen, zoals tandenpoetsen en eten geven, zorg je ook voor ontspannende activiteiten als knutselen, spelletjes doen en liedjes zingen. Veel van de kinderen zijn niet gewend aan een vast dagritme en kunnen baat hebben bij een vastgesteld programma met activiteiten. We zijn erg blij met vrijwilligers die initiatief tonen en zelf aan de slag gaan met leuke ideeën. Het geven van individuele aandacht en het identificeren van de sterke eigenschappen van elk kind, is een belangrijk onderdeel van je project. Sommige kinderen gaan helemaal niet naar school, dus op dat gebied is er ook behoefte aan basis Spaanse les en taalspelletjes. Laat het ons van te voren weten, als je hier bij kunt helpen.

Vaak wordt er ook aandacht besteed aan persoonlijke verzorging en hygiene, zeker als je komt te werken met straatkinderen. In sommige dagopvangcentra en in het revalidatiecentrum bied je de kinderen ook ondersteuning in hun schoolwerk. Ook daar heeft het lokale personeel soms de tijd niet voor, terwijl dat juist zo belangrijk is voor hun toekomst. Door dagelijks met de kinderen bezig te zijn, help je hen om zichzelf te ontwikkelen en leer je ze belangrijke vaardigheden.

Bij sommige dagopvangcentra en verzorgingstehuizen is er ook behoefte aan hulp bij het onderhouden en opknappen van tuinen, gebouwen en speelplaatsen. Vrijwilligers komen regelmatig bij elkaar om te werken aan dergelijke projecten voor de gemeenschap, zoals bijvoorbeeld het schilderen van de muren, het creëren van een tuin of helpen met opruimen en wederopbouw.

Als je ons jouw voorkeuren laat weten bij jouw inschrijving, kunnen we je bij het meest geschikte project plaatsen. Houd er wel rekening mee dat jouw betrokkenheid bij activiteiten ook afhangt van de mate waarin je Spaans spreekt. Laat ons weten hoe goed je Spaanse kennis is, zodat ze ook dit mee kunnen nemen bij jouw plaatsing en de beste match voor je kunnen maken. Het is aan te raden om een basiskennis van het Spaans te hebben, zodat je het beste uit je project kunt halen. 

In de avonden en weekenden ben je meestal vrij en kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen door te klikken op Land informatie.

Vrijwilligerswerk in weeshuizen in Bolivia

Onze vrijwilligers hebben jarenlang met kinderen in weeshuizen en andere residentiële zorgcentra in Bolivia gewerkt. Hun waardevolle werk heeft impact gehad: zij hebben de lokale begeleiders geholpen om de levensomstandigheden in deze weeshuizen te verbeteren en kansen gecreëerd voor kinderen door hen te ondersteunen in hun onderwijs en zorg. We hebben echter besloten niet langer op weeshuizen te richten maar ons te focussen op gemeenschapsgerichte- en familiegerichte opvang, omdat we geloven dat dit een stabielere basis biedt aan de kinderen voor wie wij ons inzetten. Je kunt hier meer lezen over de overgang van vrijwilligerswerk in weeshuizen naar gemeenschapsgerichte opvang.

Dit betekent dat je als vrijwilliger in Bolivia niet langer in weeshuizen zal werken, maar in plaats daarvan helpt in dagopvangcentra, kinderdagverblijven, scholen en ondersteuningsgroepen voor ouderen of moeders en kinderen. Op deze manier help je Projects Abroad om nog sterkere relaties op te bouwen met de lokale gemeenschappen en – het belangrijkste – help je families om samen te blijven.

Bolivia Care Management Plan Stage
Jongerenreizen Campaign 2018

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲