You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika

Overzicht
Project overzicht
 • Waar: Kaapstad
 • Type projecten: Dagopvangcentra, crèches, kleuterscholen en na schoolse opvang
 • Leeftijd van kinderen op het project: 3 - 6 jaar
 • Aantal kinderen waarvoor gezorgd wordt: Gevarieerd
 • Jouw rol binnen dit project: Het verbeteren van de lees- en schrijfvaardigheid van de kinderen, het bieden van emotionele ondersteuning, het helpen bij de dagelijkse zorg en het stimuleren van de ontwikkeling van jonge kinderen
 • Accommodatie: Bij een gastgezin
 • Wat zit er bij inbegrepen: 24/7 support ter plaatse, verzekering, accommodatie, maaltijden, introductie en oriëntatie, luchthaven transfer, vervoer van en naar je project, voorbereidingstraining voor vertrek en een persoonlijke website
 • Waar helpt Projects Abroad bij: Vliegticket, visum, voorbereidingen, fondsenwerving, donaties, contact met andere vrijwilligers, vrije tijd en reizen
 • Mogelijk vanaf: 2 weken
 • Startdata: Flexibel, gehele jaar door mogelijk
 • Hoe oud moet je zijn om deel te nemen: 16 jaar of ouder
 • Specifieke eisen: Ben je boven de 21 jaar dan moet je een Verklaring omtrent Gedrag aanleveren

Projects Abroad verwelkomt vrijwilligers vanaf 16 jaar bij de sociale projecten in Zuid-Afrika. Sociaal vrijwilligerswerk vergt veel energie, maar is tegelijkertijd heel erg dankbaar werk. Het is een ideale manier om betrokken te raken bij de ontwikkeling van de lokale kinderen die vaak al veel meegemaakt hebben in hun leven. In en rondom Kaapstad zijn er veel kinderdagverblijven en crèches waar jij een helpende hand kunt bieden. Jouw enthousiasme, inzet en motivatie zijn dan ook erg belangrijk! Het maakt daarentegen niet uit of je met of zonder ervaring vrijwilligerswerk wilt verrichten. Iedereen is dan ook meer dan welkom!

Waar werk je als sociaal vrijwilliger in Zuid-Afrika?

Vrijwilligerswerk sociaal project in Zuid-Afrika

Projects Abroad werkt in en rondom Kaapstad samen met kinderdagverblijven en crèches. Als vrijwilliger ondersteun jij het lokale personeel door persoonlijk aandacht aan de kinderen te geven. Zo kan je hen bijvoorbeeld meer te leren over persoonlijke hygiëne, informeel Engelse les geven of samen spelletjes spelen. Jouw aanwezigheid en enthousiasme worden erg gewaardeerd.

Ervaring in het sociale werkveld is geen vereiste om aan één van onze sociale projecten in Zuid-Afrika deel te kunnen nemen. Toewijding om de lokale kinderen extra aandacht en emotionele ondersteuning te geven is daarentegen wel belangrijk. Beschik jij al wel over enige ervaring? Dan kan je die natuurlijk inzetten. Heb jij ervaring met werken met kinderen met een beperking dan is er ook de mogelijkheid om in een zorgcentrum aan de slag te gaan.

De project coördinator in Zuid-Afrika organiseert wekelijks workshops en bijeenkomsten voor alle vrijwilligers op sociale projecten. De workshops zullen je een beter inzicht geven in het sociale zorgstelsel van Zuid-Afrika en zal je helpen het werk op je project beter te organiseren. De workshops zijn er ook op gericht om eventuele problemen te bespreken en op te lossen en bieden de gelegenheid om feedback te geven en te krijgen. Je zal ook praktische tips krijgen voor activiteiten die je op je project kunt organiseren.

Lees meer gedetailleerde informatie over de doelstellingen van onze projecten in het Care Management Plan - South Africa.

Vrijwilligerservaring De ervaring van Ilonka Hoving op het sociale project in Zuid-Afrika
Ilonka Hoving
Ik knutselde met de kinderen maar probeerde ze ook op een speelse manier dingen te leren. Ik deed dit middels een beloningssysteem en een zogenaamde magic stick; een lampje die de kinderen leerde stil te zijn, op hun beurt te wachten en wat over zichzelf te vertellen. Ik had een eigen rekenspel gemaakt, gebruikte lego als een middel om kleuren te leren en deed oefeningen met ze als knippen. Het was veel improviseren met de weinige middelen die er waren, alles wat er was kwam van de vrijwilligers. Lees meer...

Hoe ziet jouw werkdag bij een sociaal project eruit?

Doe vrijwilligerswerk op het Sociaal project in Zuid-Afrika en help in een kinderdagopvang.

Jouw werkdag begint ’s ochtends met het klaarmaken van het ontbijt voor de kinderen. Vaak worden de kinderen in leeftijdsgroepen ingedeeld waardoor je specifiek met een ‘groepje’ kinderen kunt spelen, liedjes zingen of andere creatieve activiteiten kunt doen. Vaak zijn het veel kinderen die ook allemaal graag van jouw persoonlijke aandacht genieten. 

’s Middags doen de jongste kinderen een dutje, waardoor jij de tijd hebt om wat op te ruimen en activiteiten voor de middag op te zetten. De kinderen waarderen het zeer wanneer je als vrijwilliger sportieve, creatieve, muzikale en drama-activiteiten organiseert. Je krijgt dan ook zeker de kans om zelf ideeën aan te dragen en deze uit te voeren.

In de avonden en weekenden kun je genieten van jouw vrije tijd. Je kunt dan (samen met andere vrijwilligers) ervoor kiezen om het land te ontdekken. Lees meer informatie over vrije tijd en reizen door te klikken op Land informatie.

Vakantie periodes

Doe vrijwilligerswerk in Kaapstad op het Sociaal project.

De instellingen waar we mee samen werken zijn vaak gedurende vijf weken gesloten rond Kerst, vanaf begin december tot half januari. Je kunt in die periode wel aan de slag, maar zal dan meewerken aan een alternatief programma. Daar zal je betrokken worden bij activitetien voor de gemeenschap en informeel lesgeven. Onze lokale collega's zullen je op de hoogte brengen van de precieze data en werkzaamheden, wanneer jij je hebt ingeschreven.

Ben je geïnteresseerd om sociaal vrijwilligerswerk te combineren met verschillende community projecten of bouwwerkzaamheden? Neem dan zeker eens een kijkje naar het Community Township project

Je kunt al vanaf twee of drie weken deelnemen aan dit Sociale zorg project in Zuid-Afrika als je geen vier weken of langer beschikbaar bent. Het project is door onze lokale collega’s geselecteerd als geschikt voor korte periodes van vrijwilligerswerk voor zowel de lokale gemeenschappen als de vrijwilliger. Hoewel je waardevolle culturele inzichten zult verwerven en intensief kunt samenwerken met de lokale gemeenschap, zal je waarschijnlijk niet dezelfde impact kunnen maken als vrijwilligers die voor een langere periode blijven.

South Africa Care Management Plan Stage
Jongerenreizen Campaign 2018

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲