You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Ervaringsverhaal stagebegeleider: stagebezoek in Tanzania

Kusukuma mtoto nje!

Ergens halverwege februari 2013 trokken Kimmy, Lisa, Lore en Stefanie, vroedvrouwen in opleiding aan Thomas More Kempen in Lier (België), op stage naar Arusha, Tanzania. Omdat we vanuit de opleiding nu toch al een paar jaar met Projects Abroad in Tanzania samenwerkten vond ik het tijd om een keertje op stagebezoek te gaan. Vluchten geboekt, vaccins gekregen, koffers gepakt. Voor ik het besef zit ik op het vliegtuig richting Kilimanjaro International Airport.

Danny Peeters, stagebegeleider op bezoek in Tanzania

Stagebegeleider Danny Peeters, zijn studenten verloskunde en het lokale personeel

Stagebegeleider Danny Peeters is zelf gekwalificeerd verloskundige en kon ook een middag mee helpen!

Ik word aan de luchthaven opgewacht door een chauffeur van Projects Abroad. Een fijn gevoel als je een kleine 7000 kilometers van huis je naam op een bordje ziet staan. Ik kijk gefacineerd rondom mij. Ik zie prachtige landschappen in wel vijftig tinten groen, kleurrijke mensen die langs de weg hun waren te koop aanbieden. Ik ervaar Afrika met al mijn zintuigen! Karibu! Welkom!

Met Glory en Georgina, medewerkers van Project Abroad, overloop ik mijn programma. Ik zal alle mogelijke stageplaatsen in de verschillende ziekenhuizen van Arusha bezoeken. Daarnaast maak ik kennis met een aantal gastfamilies. Tenslotte zal ik samen met de studenten een dagje doorbrengen op stage.

Een hele week rijd ik met Georgina van hier naar daar. Ik leer bijzonder geëngageerde artsen, vroedvrouwen, verpleegkundigen, verzorgsters,... kennen. Ik zie hoe lokale gezondheidswerkers met het beetje materiaal dat ze hebben proberen om goede zorg te verlenen. De uitspraak van de neonatoloog van één van de ziekenhuizen galmt nog steeds door mijn hoofd : “Please, if you just could send us hands to help!”. Terwijl ze dat zegt kijk ik in een grote kamer met tientallen té kleine babytjes die vechten voor hun plaatsje op deze wereld. Ik voel me heel klein worden.... onmacht, vechtlust, hoop. Ik zal handen zoeken, je mag op me rekenen!

Mijn tijd met de studenten is het hoogtepunt van dit bezoek. Ze glunderen als ze me enthousiast alle hoekjes van hun stageplaats laten zien. Ik heb een maand geleden vier meisjes zien vertrekken naar Afrika, ik ontmoet vandaag vier vrouwen die van aanpakken weten! Ik krijg een warm gevoel hierbij. Het voelt fijn dat ik deze studenten geholpen heb om deze unieke droom te realiseren. Niet veel later sta ik zelf in mijn witte pakje in de verloskamer. Ik kijk toe hoe deze “nog net niet gediplomeerde” vroedvrouwen vakkundig babytjes op de wereld helpen. “Kusukuma mtoto nje”, duw het babytje eruit! Alsof ze al heel hun leven Swahili praten coachen ze de barende vrouw door de weeën. De vierde bevalling hebben ze voor mij gereserveerd. Ik glunder als een Tanzaniaans jongentje van 3300 gram langs mijn handen op de wereld komt. Buiten zie ik een stralende zon, een staalblauwe hemel, een prachtige acaciaboom. Afrika verwelkomt zijn kinderen.

Het is een drukke week geweest die overliep van indrukken. Ik heb genoten van het aangename gezelschap, van de geuren en de kleuren, van het heerlijke eten, van de gastvrijheid van de gastfamilies, van het enthousiasme van de studenten, van het unieke gevoel eventjes op stage te zijn geweest via Projects Abroad.

Asante sana! Heel erg bedankt!

Danny Peeters, verloskundige, docent en stagecoördinator, Hogeschool Thomas More Kempen, campus Lier (België).

Jongerenreizen Campaign 2018

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲