You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Anglia Scouts – Groepsreis op maat, Sociaal & Natuurbehoud in Costa Rica

  • Groep:Anglia Scouts
    Heredia en Barra Honda National Park
  • Leeftijd:15 – 21 jaar
  • Groepsgrootte:9 scouts en 3 begeleiders
  • Project:Sociaal & Natuurbehoud project
  • Locatie:Heredia en Barra Honda National Park, Costa Rica

Ik was heel blij toen ik mee mocht met de Anglia Scouts 2016 reis naar Costa Rica, samen met 8 andere scouts en 3 begeleiders. De reis was georganiseerd door Projects Abroad en we hebben geld ingezameld, wat in de eerste instantie een grote uitdaging leek.

Plannen en fondsenwerven

Anglia Scouts

We kregen veel informatie van de scouting en Projects Abroad waardoor we wisten wat we konden verwachten tijdens de reis en hoe wij onszelf voor konden bereiden. Ze gaven ons veel ideeën om geld in te zamelen, dat was erg bemoedigend en zorgde ervoor dat het uiteindelijke doel haalbaarder leek. Ik heb uiteindelijk verschillende dingen georganiseerd zoals het inpakken van tassen in een supermarkt, kraampjes tijdens verschillende feesten en cakekramen op school. We hadden ook nog het geld dat we kregen van de scouting en van lokale organisaties.

We spraken op verschillende momenten met de groep af om het over de reis te hebben en elkaar beter te leren kennen. Onze grootste samenkomst was een weekend vijf maanden voor we vertrokken, toen kregen we nieuws van Projects Abroad dat Luis – die toevallig op dat moment in Engeland was – ons aanspreekpunt zou zijn in Costa Rica.

Voor we het wisten was het tijd om te gaan…

Wennen

We vlogen van vliegveld Heathrow naar Washington en na een paar uur vlogen we naar San Jose, Costa Rica. Eerst konden we niet landen wegens agressieve (maar indrukwekkende) onweersbuien boven de stad, dus bleven we een tijdje rondcirkelen voordat we naar een ander vliegveld werden gestuurd omdat de brandstof bijna op was. We landden kort in Nicaragua om bij te tanken voordat we terugvlogen naar Costa Rica waar we nu wel konden landen. Het was rond elf uur ’s avonds toen we arriveerden en we werden op het vliegveld opgehaald door Luis, die ons met een minibus naar onze gastgezinnen bracht.

Anglia Scouts

Ik was nerveus om mijn gastgezin te ontmoeten, aangezien niemand in onze groep Spaans sprak en we hadden gehoord dat zij weinig tot geen Engels spraken, maar ze waren erg gastvrij en vriendelijk. Ik verbleef met een ander groepslid in het huis van Ana, Franklin en hun tweejarige dochter Valentina. De andere groepsleden verbleven in drie andere huizen (familie van Ana) rondom een centrale tuin waar we vaak allemaal rondhingen. Het was een leuke sfeer om een week in door te brengen en een geweldige ervaring om meer over de cultuur te leren via deze familie. Het was er erg gastvrij en huiselijk.

Daarnaast maakten we kennis met toiletten die geen toiletpapier wegspoelden en ijskoude douches voor de eerste (maar zeker niet de laatste) keer op deze reis, maar dit maakte allemaal deel uit van deze bijzondere ervaring.

Sociale project – Heredia

We hadden een aantal dagen om te wennen aan het leven in Costa Rica voordat we begonnen met de eerste week van ons project, werken in een zorgcentrum voor kinderen. Toen we arriveerde bij het centrum was het overweldigend hoe enthousiast de kinderen waren. Ik zat in een klas met vijfjarige die dol waren op onze aandacht en met ons spelen. In de ochtend verzorgden wij de activiteiten, zoals sport en speelden met hen in de pauzes. Tijdens lunchtijd letten wij op de kinderen terwijl zij aten en hielpen met het klaarleggen van matrassen voor hun middagdutje. Terwijl de jongere kinderen sliepen deden wij knutselactiviteiten met de oudere kinderen, van wie de meeste net uit school kwamen. De kinderen waren allemaal vriendelijk en deden ondanks de taalbarrière hun best om met ons te communiceren, wij hebben daar zelfs ons Spaans verbeterd (ook al is het nog steeds slecht). Op onze laatste dag daar organiseerden wij een feest voor de kinderen. We zongen een aantal liedjes en leerden hen ‘If you’re happy and you know it’ en al snel deed iedereen mee. Er heerste een geweldige sfeer en iedereen die we hebben ontmoet was verwelkomend en enthousiast.

Anglia Scouts

Ons weekenduitstapje

In de weekenden en avonden werden verschillende activiteiten georganiseerd zoals danslessen, een bezoek aan een vulkaan en een rondleiding op een koffieplantage. Onze gastgezinnen nodigden ons uit om mee te gaan naar een lokaal straatfeest en vuurwerkshow waar iedereen door de straten dansten, er heerste een schitterend gemeenschapsgevoel. Dit zorgde ervoor dat wij ons nog meer konden onderdompelen in hun cultuur.

Natuurbehoud project – Barra Honda National Park

De tweede week brachten we door in Barra Honda National Park waar we verbleven in een kamp midden in het regenwoud. We waren dicht bij de natuur, wat al duidelijk werd door de grote insecten in onze kamer en de kikker in de douche! We hielpen mee met verschillende projecten in het park zoals bijvoorbeeld het wegbrengen van rupsen en brulapen (in de stromende regen), het planten van bomen en het schoonmaken van het strand. Het vleermuizen project bestond uit het beklimmen van een ladder van 18 meter, deze leidde naar een grote grot gevuld met vleermuizen, wat een enge maar spannende ervaring was. Later die avond zagen wij de vleermuizen van dichtbij toen de rangers ze vingen en uitlegden hoe de anatomie in elkaar zit, wat erg interessant was. Het was geweldig om zo dicht in de natuur te zijn en om te weten dat wij de dieren en planten helpen. Op onze laatste dag in het park sleepten wij onszelf om 3 uur ’s ochtends het bed uit om de berg op te lopen en de zonsopgang te zien. Het was een lange, zware weg maar (ondanks de wolken) zeker de moeite waard toen we aankwamen bij het uitkijkpunt. De weg terug was veel gemakkelijker en sneller (misschien omdat we wisten dat het ontbijt op ons te wachten stond) en we sliepen die middag allemaal bij in de minibus op de weg terug naar San Jose.

Anglia Scouts

Korte terugblik

Wij vonden het jammer om Costa Rica weer te verlaten en we wisten dat we het prachtige, relaxte land zouden missen. Ik heb daar een geweldige tijd beleefd, het was leuk en ik heb veel zelfvertrouwen gekregen. Het was geweldig om een nieuwe cultuur mee te maken en contact te hebben met lokale bewoners. We hadden een goede band met de kinderen waardoor, ook al was het moeilijk om afscheid te nemen, het de week in het zorgcentrum lonender maakte. Ik heb veel geleerd over de Costa Ricaanse manier van leven en ik ben blij dat ik door het verblijf bij de gastgezinnen meer mee heb gekregen over de gemeenschap. Het was een fantastische ervaring en ik hoop dat ik in de toekomst de kans krijg om een soortgelijk project te doen.

Ik wil graag de medewerkers van Projects Abroad, het Luz Divina zorgcentrum, onze gastgezinnen en iedereen in Barra Honda National Park bedanken omdat jullie zo goed voor ons hebben gezorgd en jullie dit een memorabele en waardevolle reis hebben gemaakt.

Jongerenreizen Campaign 2018

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲