You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Norma Molla - Groepsreis op maat, Sociaal & Natuurbehoud in Costa Rica

  • Groep:St. Anne’s Catholic High School
    Heredia en Barra Honda
  • Leeftijd:15-17 jaar
  • Groepsgrootte:9 studenten en 1 docent
  • Project:Sociaal & Natuurbehoud
  • Locatie:Heredia en Barra Honda, Costa Rica

Norma Molla

Het is ongeveer een jaar geleden dat ik weer thuis kwam na twee geweldige weken van vrijwilligerswerk in Costa Rica. Ik ben al ongeveer een maand bezig met het herbeleven en vertellen van mij ervaringen en avonturen aan mijn familie, vrienden en iedereen die luisteren wilt! Ik ben het hoofd van mijn oude school voor eeuwig dankbaar, hij heeft mij overgehaald om vrijwilligerswerk in het buitenland te gaan doen.

Voor vertrek

We deden met de groep, we waren met zijn tienen, alles wat we konden doen om geld op te halen. Eindeloos veel cake verkopen in kerken en scholen, auto’s wassen in de winter en klusjes voor onze families. De lijst was eindeloos lang. Uiteindelijk gaven sommigen van ons op wanneer het ophalen van het bedrag onwerkelijk leek en bleven er nog maar vijf van ons over. Voor ons vijven leek de reis een verre droom maar we waren vastberaden om die droom te verwezenlijken. Ik bedoel, hoe vaak krijg je de kans om aan zo iets deel te nemen? Door onze vastberadenheid was het uiteindelijk allemaal waard. Voordat we het wisten was het tijd om richting Costa Rica te vertrekken. Weken van spanning, opwinding, spullen inpakken, injecties en andere typische reisvoorbereidingen hadden geleid tot dit moment!

Onderweg

Norma Molla

Ik kan me het nog goed herinneren dat we om 5 uur ’s ochtends bij onze school afspraken en vanuit daar een minibus naar Heathrow Airport namen. Het ging eindelijk gebeuren! We vlogen van London naar Canada, van Canada naar Texas en van Texas naar Costa Rica. Na een slopende 20 uur van reizen, waren we uitgeput en met een jetlag op onze bestemming aangekomen. We werden opgewacht door twee medewerkers, Adreia en Freddie die ons naar het kleine hotelletje brachten die we onze “temp-home” noemden! Ik weet nog steeds hoe warm het was toen we uit het vliegveld stapten en hoe Engeland als een verre herinnering voelde, die ik (met plezier) voor twee weken mocht vergeten.

Aankomst in Costa Rica

Mijn vrienden en ik omarmden de nieuwe Costa Ricaanse cultuur en paste ons voor de rest van ons verblijf aan. De Projects Abroad medewerkers hebben ons ook goed geholpen met het aanpassen aan onze nieuwe omgeving. We kregen een rondleiding door het gebied en we werden uitgenodigd voor een barbecue met de andere vrijwilligers om het ijs te breken.

Norma Molla

We werden geplaatst in de kinderdagopvang ‘St. Mark Little People’ voor kinderen van 0 tot en met 6 jaar oud in Heredia. Normaal, wanneer ik vrijwilligerswerk doe met kinderen in Engeland, denk ik nooit aan hoe bevoorrecht die kinderen zijn. In het begin was de taal de grootste drempel tussen mij en de kinderen de taal, omdat ik weinig Spaans sprak en de kinderen leken niet te begrijpen waarom niet! De kinderen leerde mij te vertrouwen en zagen mij niet alleen als lerares maar ook als vriend, wat hartverwarmend was. We hebben een muurschildering op de buitenmuur gemaakt en daar hebben een aantal kinderen bij geholpen. Ik leerde hen Engelse liedjes, speelde spelletjes, hielp met eten, etc. Het was hard werken maar het was het waard! Afscheid nemen was één van de moeilijkste dingen die ik heb moeten doen.

Het weekend

Norma Molla

Ik heb vier dagen in The National Park van Barra Honda doorgebracht bij het natuurbehoud project. Ik ben nooit echt een ‘natuur persoon’ geweest, maar na het natuurbehoud project, kan ik je zeggen dat ik geleerd heb om de natuur meer te waarderen. Ik had, weer, moeite met het verlaten van Barra Honda.

Reflectie

In Costa Rica had ik de kans om niet alleen een verschil te maken in andermans levens maar ook in mijn eigen leven door een nieuwe cultuur te ervaren. Ik kon het land verkennen die prachtige uitzichten en landschappen, rijke vegetatie en geweldige wildlife heeft. Ik werd betoverd door hun mooie taal, hun traditionele dansen, hun muziek en natuurlijk, hun eten! Maar ik kreeg ook de kans om veel nieuwe vrienden te maken. Ik kreeg de kans om een hele andere kant van het leven te zien.

Door vrijwilligerswerk in het buitenland te doen realiseerde ik me dat we door vrijwilligerswerk te doen, het vermogen hebben om iemands leven te veranderen, zelfs met het kleinste gebaar. Het lijkt in het begin misschien niet zo dat het werk wat we doen, een groot verschil maakt maar het heeft een positief effect op degene wie we helpen.

Norma Molla

Ik had er moeite mee om weer terug te gaan naar England. Hoe moest ik weer gaan wennen aan het leven in Engeland? Maar één ding wat we allemaal geleerd hebben is hoe bevoorrecht wij zijn. Wetende dat we op een bepaalde manier bij hebben gedragen aan iemands leven met het vrijwilligerswerk dat we gedaan hadden. Namens mij en de groep wil ik nogmaals alle medewerkers van Projects Abroad Costa Rica bedanken omdat ze ons als hun eigen familie behandelden. Ik zou ook graag onze Projects Abroad coördinator, Ian, bedanken voor het organiseren van onze reis.

Ik zou dit aan iedereen aanraden, en ik zou anderen aanmoedigen om deze kans te grijpen. Het word misschien niet makkelijk, maar het is het waard. Je zult er nooit spijt van krijgen.

Jongerenreizen Campaign 2018

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲