You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Geen golf te hoog voor surfer Ashtan uit Zuid-Afrika

Ashtan nam deel aan de eerste editie van het Adaptive Surfing Championships in Zuid-Afrika.Ashtan Davids, een bekend gezicht voor de vrijwilligers van het surf project van Projects Abroad in Zuid-Afrika, schreef op 16 oktober geschiedenis toen hij samen met veertien andere surfers deelnam aan het eerste kampioenschap in Zuid-Afrika voor surfers met een lichamelijke beperking. De in Kaapstad geboren Ashtan (19) is spastisch, maar dit weerhoudt hem er niet van om van het surfen te genieten en deel te nemen aan wedstrijden.

Ashtan’s liefde voor de sport en de oceaan begon vier jaar geleden toen hij samen met zijn broer begon met surfen. “Mijn broer is een surfer. Toen ik jong was gingen we elke dag samen naar het strand en zat ik samen met hem op de surfplank. Nu maak ik mijn eigen dromen waar”, vertelt Ashtan.

Nog even juichen voor de eerste Adaptive Surfing Championships van Zuid-Afrika begint.De afgelopen anderhalf jaar heeft Chrisjan Bredenkamp, coördinator van het surf project van Projects Abroad, hier samen met Ashtan aan gewerkt. “We trainen elke maandag, dinsdag en vrijdag”, vertelt Chrisjan. “Elke sessie beginnen we met massages en rek-en strekoefeningen. Daarna gaan we naar het strand voor een warming-up op de surfplank en oefenen we het spiergeheugen. Dit houdt in dat we de bewegingen die je in het water doet nabootsen op de grond.”

Helpende hand van vrijwilligers

Ashtan heeft een speciale surfplank met vier handvaten, waardoor hij zich goed kan vasthouden en Chrisjan hem kan helpen. “Het is een heel bijzondere surfplank, die helemaal naar zijn lichaam is gevormd waardoor Ashtan gemakkelijk zijn evenwicht kan bewaren en hij het beste uit de plank kan halen. Ook heeft de surfplank vier vinnen, om snelheid te krijgen en maximale controle te behouden”, zegt Chrisjan.

De surfplank van Ashtan is helemaal aangepast aan zijn lichaam zodat hij optimaal van het surfen kan genieten. Veel vrijwilligers het van surf project hebben nauw samengewerkt met Ashtan. Chrisjan: “Ik train hen eerst om surfcoaches te worden en daarna werken ze hands-on met Ashtan. Ze runnen de fysiotherapie sessies en zijn zus laat de vrijwilligers zien hoe ze de meeste oefeningen moeten uitvoeren. Ashtan: “De vrijwilligers zijn positief, enthousiast en ondersteunend. Ik vind het leuk om met hen samen te werken want zo maak ik nieuwe vrienden.”

Vrijwilligers leren tijdens dit project tevens hoe ze surftherapie kunnen geven aan deelnemers met het syndroom van Down of het syndroom van Asperger. Ook helpen ze kansarme kinderen bij het leren zwemmen en surfen.

Zilver smaakt naar meer

Het eerste kampioenschap voor surfers met een lichamelijke beperking was zeer succesvol voor Ashtan, want hij won een zilveren medaille binnen zijn categorie. Hij is ook geselecteerd om Zuid-Afrika te vertegenwoordigen tijdens het Stance World Adaptive Surfing Championship, dat van 8 t/m 11 december plaatsvindt in La Jolla, Californië. Volgens Chrisjan is dit slechts het begin van Ashtan’s surf carrière: “Als surfen een paralympische sport wordt, dan doen we er alles aan om Ashtan te laten kwalificeren!” 

Lees meer over het surf project in Zuid-Afrika en hoe jij je kunt inzetten voor mensen met een handicap via de fysiotherapie en ergotherapie projecten over de hele wereld.

Terug naar Nieuws

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲