You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Volwassenenreis Q&A: Jill Streeten & Sheena Kelly

  Reacties

16 augustus 2016
Geschreven door: Hannah Atkins


Deelnemers aan de volwassenenreis tijdens de beklimming van Machu Picchu in hun vrije tijd

Projects Abroad waardeert oudere vrijwilligers enorm, omdat zij hun grote verscheidenheid aan vaardigheden en levenservaring inzetten in gemeenschappen waar hun hulp het meeste nodig is! We vroegen Jill en Sheena, twee volwassen vrijwilligers die al meerder keren met ons op pad zijn geweest, naar hun ervaringen. Beiden zijn erg enthousiast over hun reizen en ze wilden graag advies geven aan pensionado’s en ‘carreer breakers’ die nog twijfelen of vrijwilligerswerk in het buitenland iets voor hun is.

Waarom heb je besloten om vrijwilligerswerk in het buitenland te gaan doen?

Jill: Ik dacht niet per se aan ‘vrijwilligerswerk’ toen ik mij aanmeldde om naar Senegel te gaan met Projects Abroad, maar ik wist weinig van dit land en ik wilde ergens naartoe waar het warm was. Hoewel ik de Franse taal al redelijk beheers, leek mij dit een goed manier het te verbeteren.

Ik ben zelf een gastouder geweest voor vele buitenlandse studenten en ik was benieuwd hoe ik het zelf zou ervaren om mijn leven te delen met een gastgezin in een land met een heel andere cultuur. Daarnaast wilde ik ook meer leren over de rol van de gastmoeder, maar dan vanuit een ander perspectief.

Sheena: Ik voelde altijd al de drang om zoiets te doen, maar toen ik jong was - rond het moment dat ik van school kwam- bestonden deze mogelijkheden nog niet.

Waarom koos je de volwassenenreis? En wat trok je zo aan aan het project van jouw keuze?

Sheena: Projects Abroad stak er boven uit vanwege de volwassenenreis. Die bieden andere organisaties niet aan. Hoewel ik jong van geest ben, wilde ik ook ook een ervaring hebben met mensen van dezelfde leeftijd. Zodra ik dit specifieke project zag, was ik enthousiast. Ik wilde altijd al een keer naar Peru (en de Sacred Valley) maar ik dacht dat dit er in werkelijkheid nooit van zou komen. Bovendien was het sociale zorg project perfect voor mij.

Jill, een volwassen Projects Abroad vrijwilliger, gaat op de foto met de groep van het voedingsproject in Fiji

Hoe zou je je ervaringen omschrijven?

Jill: Ik kan oprecht zeggen dat de maand in Senegal geweldig was. Ik ben verliefd geworden op de stoffige, maar levendige stad St. Louis. De lokale bevolking was erg vriendelijk en nieuwsgierig waarom ik daar was zonder mijn man. Mijn gastmoeder was een weduwe met zes kinderen tussen de 10 en 24 jaar. Ze was eenzaam en vond het fijn dat ik haar gezelschap hield.

Ik had dagelijks lessen met het hoofd van de lokale school. Hij had nog nooit een student gehad die zo goed Frans sprak als ik en hij wist niet goed wat wat hij me nog kon leren. Uiteindelijk heb ik hem vooral over mijn reizen verteld.

Sheena: Het was een fantastische ervaring, vooral het wonen bij een familie. Je ontdekt zo echt hun cultuur en hun manier van leven. Het project was goed georganiseerd en als een individuele reiziger die zoiets nog niet eerder heeft gedaan, was het fijn om deel uit te maken van dit project.

Zou je nog een keer voor zo’n project kiezen?

Jill: Ik ben nog een paar keer meegegaan! Na Senegal ben ik naar Costa Rica gereisd om Spaans te leren. Zo kreeg ik een idee hoe buitenlandse studenten die geen Engels spreken zich voelen, aangezien mijn gastgezin geen Engels sprak. Mijn volgende bestemming was Fiji, waar ik deelnam aan het voeding project. Dit vond ik een waardevol project omdat een lage levensverwachtig door obesitas een serieus probleem is. Dit jaar ben ik naar Cochabamba in Bolivia geweest, waar ik mijn journalistieke vaardigheden kon inzetten bij de Cochabanner, een lokaal Engels magazine.

Sheena: Zeker, de volwassenenreis is aantrekkelijk omdat je een project deelt met mensen van dezelfde leeftijd. Ook in je vrije tijd is dit een voordeel, want je kunt vergelijkbare ervaringen op doen in plaats van je tijd door te brengen met vrijwilligers die dertig jaar jonger zijn en hun vrije tijd anders besteden.

Sheena, een volwassen vrijwilliger van Projects Abroad tijdens haar sociale zorg project in Peru, temidden van een groep schoolkinderen.

Wat zou je leeftijdsgenoten die er over denken om ook zo’n reis te ondernemen vertellen?

Jill: Ik zou volwassenen zeker aanmoedigen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik zou willen dat ik dit van jongs af aan had kunnen doen, want nu ontdek ik plekken die ik graag wil bezoeken. Het is een geweldige manier om je onder te dompelen in de cultuur van het land en de Projects Abroad-medewerkers en de gastgezinnen zorgen erg goed voor de vrijwilligers.

Het enige wat ik soms lastig vond was dat ik nooit zomaar alleen op pad kon gaan, maar altijd een exacte tijd moest opgeven wanneer ik weer terug was bij mijn gastgezin. Maar dat is ook wel weer heel begrijpelijk, want veel vrijwilligers zijn nog jong zijn en de gastmoeders zijn zorgvuldig gekozen op basis van hun kwaliteiten. Daar hoort zorgzaamheid ook bij.

Sheena: Wees niet bang om iets nieuws te doen. Toen het moment van vertrek dichterbij kwam, was ik wel wat gespannen omdat ik nog nooit alleen had gereisd. Maar ik was ook erg enthousiast, omdat het voelde alsof ik een avontuur aanging maar dan op een veilige, gestructureerde manier met een gerenommeerde organisatie.

         

*Noot van de redactie: Dit jaar vinden de volwassenenreizen plaats in Jamaica, Nepal en Zuid-Afrika. Projects Abroad heeft geen maximale leeftijd voor onze projecten.

Ben jij een oudere vrijwilliger en op zoek naar mogelijkheden om naar het buitenland te gaan? We hebben verschillende opties om aan jouw interesses en wensen tegemoet te komen. Je kunt aan één van onze speciale volwassenenreizen deelnemen, 14-daagse reizen voor vijftigplussers, of zet je professioneel in als vrijwilliger. Onze standaard projecten zijn beschikbaar voor vrijwilligers van alle leeftijden. Weet je niet precies welk project je wilt? Neem gerust contact met ons op en dan nemen we alle mogelijkheden met je door.

Heb jij vrijwilligerswerk gedaan in het buitenland? Wat zou jij oudere vrijwilligers adviseren die hetzelfde willen doen? Laat het ons weten.

Deel dit artikel:

Vergeet niet om dit door te vertellen en laat ons ook weten wat je ervan vindt op Facebook en Twitter!

Abonneer je op RSS

Projects Abroad Blog Feed
Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Projects Abroad Blog Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲